17/11/2021

Un moldovean condamnat acum 18 ani pentru escrocherii mărunte – de la jecmăneli în stradă la furt din apartamente închiriate – a ajuns să negocieze extrădarea în SUA a unui oligarh ucrainean, să candideze în Rada Supremă de la Kiev și să conducă o federație de sport din Republica Moldova.

El are acum 41 de ani, vârstă la care a mai reușit și altele: să evadeze din închisoare, să fie anunțat în căutare de două țări, să-și schimbe numele de patru ori, să se însoare de trei ori și o dată chiar să moară în acte.

Cum i-a reușit acest lucru? Aflați din investigația realizată de RISE Moldova și proiectul „Схеми” (Schemy) din Ucraina.

Art of Alex Buretz

Art of Alex Buretz

TRASEU DE 3 MILIOANE DE DOLARI
7 octombrie 2021. Pe canapeaua din redacția RISE stă Petru Bria, secretarul Federației de Biatlon din Republica Moldova. Timp de câteva ore, ne povestește entuziasmat despre viitorul proiect de [re]construcție a unui traseu de biatlon din Chișinău.

Speră că, astfel, federația să obțină în arendă „o bucățică [de teren] de 14 hectare” în sectorul Râșcani al capitalei, mai ales că cele 3 milioane de dolari necesare pentru implementarea proiectului este dispus să le suporte, în mare parte, un tip originar din Moldova pe nume Dmitri Torner.

Respectiv, Bria i-a și propus lui Torner să devină președintele Federației de Biatlon, „ca să vadă ce face, ca oamenii lui să știe. Nu-mi pasă de unde ia el banii…[…] Sunt bani de la investitori, din Europa”.

Petru BRIA:Eu sunt autorul proiectului [traseului de biatlon din sect. Râșcani], dar nu știu de unde va veni finanțarea proiectului. Știu că finanțatorii noștri de bază sunt din Austria.

Reporter RISE: – Adică Torner?

djuliani-torner

Dmitri Torner, cunoscut ca „omul lui [Dmitri] Firtaș”, și Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump. // Foto: The Washington Post

Petru BRIA:Da, și Torner, și va mai fi cineva, nu știu. Ei locuiesc în Austria. De altfel, Torner [deja] ne finanțează. Bunăoară, a procurat pentru sportivi un automobil de 35 de mii. Nu de lei, evident…

Dacă facem o căutare după „Dmitri Torner” pe Google, acesta ne afișează mai întâi articolele despre o persoană care a încercat să împiedice extrădarea din Austria în SUA a lui Dmitri Firtaș – un oligarh ucrainean vânat de FBI într-un dosar de corupere a unor funcționari din India.

Bunăoară, The Washington Post scrie că, pentru a influența autoritățile americane, Torner s-ar fi întâlnit, în 2019, la Paris, cu Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui SUA de atunci, Donald Trump.

CONDAMNATUL NECRASOV ȘI FUGARUL BOJII
Acum 18 ani, Dmitri Torner, mecenatul din Austria de la care Federația de Biatlon așteaptă milioane de dolari, era cunoscut justiției din Republica Moldova sub numele de Dmitri Necrasov.

În martie 2003 și februarie 2004, Necrasov a fost condamnat la 11 ani de detenție pentru escrocherie, delapidare de bunuri în proporții deosebit de mari și sustragere sau degradarea documentelor.

Faptele prezentate în sentința prin care a fost condamnat, arată că Necrasov acționa asemeni unui tâlhar la drumul mare. Aborda oamenii în stradă și-i jefuia. Într-unul dintre cazuri, bărbatul, aflându-se pe o stradă din Chișinău, a cerut telefonul mobil de la o persoană necunoscută sub pretextul că vrea să-și sune un prieten. Însă, odată ce s-a văzut cu telefonul în mână, Necrasov a dispărut.
O altă serie de tâlhării mergea după un plan bine pus la punct. Închiria un apartament, iar în scurt timp fura tot ce se putea: de la mobilier, la electrocasnice, veselă, până la covoare, lenjerie de pat sau chiar ștergare. Ulterior, prin intermediul unui ziar de anunțuri, vindea bunurile.
„Prin intermediul anunţului din ziarul „Makler”, i-a vândut lui V. O. plita de gaz preţuită la 2.000 de lei cu 350 de lei, un covor preţuit la 850 de lei cu 350 de lei, masă pentru călcat preţuită  la 120 de lei cu 100 de lei, pled preţuit la 100 de lei cu 100 de lei, mobilă preţuită la 3.000  de lei cu 100 de dolari SUA”, se arată în textul sentinței din 18 martie 2003.
Oamenii legii au descoperit că Necrasov nu reușise să vândă tot ce furase, așa că bunurile erau păstrate în depozite închiriate în diferite zone ale Chișinăului și în suburbii.

11 noiembrie 2004. Condamnatul Dmitri Necrasov, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 9-Pruncul, e la libertate, pentru că i s-a permis o deplasare de scurtă durată. Seara urmează să revină la închisoare, dar nu o va mai face. El merge la Oficiul Stării Civile Botanica și se căsătorește cu Ludmila Bojii. În aceeași zi, își schimbă numele din Necrasov în Bojii și părăsește teritoriul Republicii Moldova.

Ludmila Bojii, prima soție a lui Necrasov. sursa: ok.ru

Ludmila Bojii, prima soție a lui Necrasov. // Foto: ok.ru

Proaspăta soție era chiar avocata care l-a reprezentat în instanță. La 18 ani distanță, într-o discuție cu jurnalistul RISE Moldova, femeia susține că nu știe nimic despre Necrasov „deja de mult, mult timp”.

Ludmila BOJII, avocată (anul 2003), prima soție a lui Dmitri Necrasov: Pe atunci, eram stagiară. <(..) L-am exclus de mult din viața mea pe acest om [Necrasov]. (…) Da, am divorțat de el, dar nu vreau să răscolesc trecutul. Am familie, sunt bine și nu vreau să-mi amintesc de toate acestea.

După ce fuge din R. Moldova, Necrasov este anunțat în căutare generală, pe numele lui fiind pornit un dosar pentru „Evadarea din locurile de deţinere”. Șase ani mai târziu, urmărirea penală și, respectiv, căutarea lui, a fost încetată „din motivul decesului făptuitorului”.

Administrația Națională a Penitenciarelor (într-un răspuns oficial): La materialele duplicatului dosarului de căutare este anexată copia adeverinței de deces […] eliberată la data de 12.11.2009, ce confirmă că cet. [Dmitri] Necrasov a decedat la 9.11.2009.

Conform datelor obținute de RISE de la organele de drept din Republica Moldova, certificatul de deces a lui Dmitri Necrasov a fost adus din Ucraina de fratele lui, Oleg Necrasov.

Peste doi ani și jumătate, autoritățile de la Chișinău s-au prins că certificatul de deces al lui Necrasov este un fals, așa că au reluat urmărirea penală și l-au anunțat din nou în căutare internațională.

Reporterul RISE l-a telefonat pe Oleg Necrasov, în încercarea de a obține un comentariu privind certificatul de deces fals al fratelui său Dmitri. Auzind întrebarea, bărbatul a întrerupt conversația, iar ulterior nu a mai răspuns la apelurile repetate și nici la mesaje.


APROAPE DEPUTAT ÎN UCRAINA
În timp ce, în Republica Moldova, Dmitri Necrasov „murea” și „învia”, în Ucraina el a reușit să-și mai schimbe numele de câteva ori. Conform datelor organelor de drept din țara vecină, din momentul în care Necrasov s-a căsătorit în Republica Moldova și a devenit Bojii, el a mai fost Malcenko și Groznîi, ca, într-un final, să devină Torner.

Nu știm exact ce îl leagă pe Necrasov [Torner] de Ucraina, dar reporterii proiectului „Schemy” l-au observat în compania oligarhului ucrainean Dmitri Firtaș. Cei doi au fost surprinși în Viena în vara lui 2019, pe când oligarhul ucrainean aștepta în instanța de judecată luarea unei decizii privind extrădarea sa în SUA, unde FBI îl suspectează de acte de corupție.

Fragment din scrisoarea deschisă adresată de ministrul de Interne și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei prin care solicită Comisiei Electorale Centrale excluderea din cursa electorală a candidatului Dmitri Torner [Nekrasov]. // Foto: Captură de ecran de pe site-ul ministerului de Interne din Ucraina Dmitri Torner [Nekrasov] și „oligarhul gazului” din Ucraina, Dmitro Firtaș, surprinși împreună la Viena // Foto: Proiectul „Schemy”

Dmitri Torner [Nekrasov] și „oligarhul gazului” din Ucraina, Dmitro Firtaș, surprinși împreună la Viena // Foto: Proiectul „Schemy”

Cu ultima sa identitate – Dmitri Torner, Necrasov a fost la un pas de a deveni deputat în Rada Supremă de la Kiev – legislativul ucrainean, după ce, în 2019, a fost nr. 44 în lista electorală a „Platformei de Opoziție – Pentru Viață”. Formațiunea deține, în prezent, exact 44 de mandate, iar liderii ei sunt considerați politicieni pro-Kremlin.

Fragment din scrisoarea deschisă adresată de ministrul de Interne și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei prin care solicită Comisiei Electorale Centrale excluderea din cursa electorală a candidatului Dmitri Torner [Nekrasov]. // Foto: Captură de ecran de pe site-ul ministerului de Interne din Ucraina

Fragment din scrisoarea deschisă adresată de ministrul de Interne și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei prin care solicită Comisiei Electorale Centrale excluderea din cursa electorală a candidatului Dmitri Torner [Nekrasov]. // Foto: Captură de ecran de pe site-ul ministerului de Interne din Ucraina

Însă, cu câteva zile înainte de desfășurarea alegerilor în Rada Supremă, autoritatea electorală din Ucraina l-a retras pe Torner [Necrasov] din cursă, la solicitarea ministrului de Interne și a șefului Serviciului de securitate din țara vecină.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei (într-un comunicat de presă din 19 iulie 2019): În cadrul unei cercetări preliminare s-a stabilit că, din anul 2007, persoana care în prezent se prezintă ca Dmitri Torner a obținut, în baza unor acte false, 5 buletine de identitate ucrainene cu nume și date diferite, precum și 4 pașapoarte ucrainene în baza cărora a traversat ilegal frontiera de stat. […] Având un trecut criminal, Dmitri Necrasov și-a schimbat numele adevărat pentru a se eschiva de răspundere penală și pentru a-și crea, pe teritoriul Ucrainei, o imagine pozitivă de persoană respectabilă și onestă.

Câteva luni mai târziu, forțele de ordine din Ucraina l-au anunțat și ele în căutare. Doar că, deja în februarie 2021, judecând după o fotografie intrată în posesia proiectului „Schemy”, Necrasov [Torner] a fost surprins la Kiev în timp ce intră în edificiul administrației președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Până în prezent, scopul vizitei rămâne necunoscut.

Însoțit de paza de corp, Dmitri Torner [Nekrasov] iese pe poarta Administrației Președintelui Zelenski. Kiev, februarie 2021.

Însoțit de paza de corp, Dmitri Torner [Nekrasov] iese pe poarta Administrației Președintelui Zelenski. Kiev, februarie 2021.

NECRASOV [TORNER] ȘI OMUL LUI DODON
Reporterii RISE au reușit să afle că, în ultimii doi ani, Necrasov [Torner] a aterizat de mai multe ori la Chișinău, la bordul unui avion privat, și s-a întâlnit inclusiv cu persoane din anturajul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82-%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%80

La bordul unui astfel de business jet Nekrasov [Torner] sosea la Chișinău. // Foto: Jetphotos

Sursele RISE din cadrul organelor de drept din Republica Moldova ne-au comunicat că, în mai 2021, în timpul unei astfel de vizite, Necrasov [Torner] a fost întâmpinat la aeroport de fratele său Oleg, precum și de Ion Gazea, ofițer al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Surse apropiate de anturajul lui Dodon susțin că Ion Gazea este agentul desemnat de Serviciul de Protecție și Pază de Stat să asigure securitatea fostului președinte al Republicii Moldova și îl califică drept una dintre persoanele de încredere ale liderului socialist.

L-am telefonat pe Gazea ca să-l întrebăm despre circumstanțele întâlnirii cu Necrasov [Torner], însă el a refuzat să discute. De altfel, nici Igor Dodon nu ne-a răspuns la întrebările pe care i le-am expediat prin intermediul Serviciului de presă al Partidului Socialiștilor.

FĂRĂ DOSARE PENALE
În 2018, Judecătoria Chișinău l-a absolvit pe Necrasov de executarea anilor rămași de pușcărie, în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Totodată, procurorii au încetat să-l mai urmărească penal pentru Evadarea din locurile de detenție (art. 317 din Codul Penal), reîncadrându-i infracțiunea în Eschivarea de la executarea pedepsei cu închisoare (art. 319).

Cu câteva zile înainte de apariția acestui material, reporterii proiectului „Schemy” au aflat că și dosarul penal intentat lui Necrasov [Torner] de către autoritățile din Ucraina la fel a fost clasat. Motivul: ancheta nu a demonstrat escrocheria și nu a constatat elementele constitutive ale crimei în acțiunile lui Torner, în cadrul episoadelor de presupusă utilizare a actelor de identitate false.

Conform răspunsului oferit de Procuratura Generală din Ucraina, decizia oamenilor legii a fost una legală și justificată, fără să ofere alte detalii.

O NOUĂ CĂSĂTORIE CU MISS UNIVERS
La câteva luni după ce a scăpat de dosarele din Republica Moldova, Dmitrii Necrasov a venit la Chișinău ca să se însoare din nou. De data aceasta, cu ucraineanca Olga Torner, o prezentatoare TV și deținătoare a titlului „Miss Univers”.

De fapt, Necrasov în principiu s-a recăsătorit cu ea, doar că deja în calitate de cetățean al Republicii Moldova. Or, înainte de a veni la Chișinău, cei doi divorțaseră în Ucraina, unde-și oficializaseră relația în calitate de cetățeni ucraineni.

Reporterii RISE și ai proiectului „Schemy” nu au reușit să obțină de la Necrasov răspunsuri la întrebările despre circumstanțele multiplelor schimbări de nume la care a recurs, despre relațiile sale cu oligarhul ucrainean Dmitri Firtaș și despre întâlnirile cu persoanele din anturajul președinților câtorva state.

El nu ne-a răspuns nici la telefon și nici la mesajele pe care i le-am expediat, precum a ignorat și solicitările transmise prin intermediul avocatului său ucrainean și a soției sale.

Într-o discuție cu reporterii proiectului „Schemy”, Andrei Țigankov, avocatul lui Necrasov [Torner] din Ucraina, a explicat că „el și-a schimbat numele exclusiv în baza legalizării căsătoriilor”. De altfel, după încheierea căsătoriei în Chișinău, Necrasov a luat numele soției sale din Ucraina, devenind Dmitri Torner și în Republica Moldova.

Potrivit surselor din cadrul Agenției Servicii Publice, în cererea privind oficializarea relației cu Olga Torner, Necrasov a indicat că este la prima căsătorie. Adică a tăinuit căsătoria sa din 11 noiembrie 2004 – ziua în care a devenit Dmitri Bojii.

Vladimir THORIK (RISE Moldova), Valeria EGOȘINA (Schemy)

Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC
Editare și adaptare din rusă: Nicolae CUȘCHEVICI, Marcela ZĂMOSTEANU
Caricatură: Art of Alex Buretz


Articol publicat în cadrul proiectului „Enhanced accountability of justice system representatives through investigative reporting” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol