Unul dintre cei mai influenți generali ai lui Vladimir Putin implicat în invazia rusă din Ucraina încă din primele minute se numește Nicolai Cioban și este din Găgăuzia, Moldova.
Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea Kursk din Rusia, dar și în Donbas – pe teritoriul ucrainean ocupat temporar.
Acum un an, generalul Cioban era la câțiva metri de Putin ascultând atent discursul despre așa-zisa operațiune militară specială în Ucraina și mesajele lui anti-NATO. În aceeași zi în care Cioban l-a întâlnit pe președintele rus, un utilizator anonim cu cunoștințe militare avansate a postat mesaje anti-occidentale pe grupurile de Telegram:
„Nivelul Moldovei va fi… la fundul Uniunii Europene. Judecă chiar din punct de vedere geografic […]. În Moldova vor fi baze militare NATO, case de toleranță, localuri unde se consumă opiu și turism militar […] Singura șansă a Moldovei este dacă trupele rusești vor ajunge în Transnistria”.
RISE Moldova a identificat mii de mesaje postate discret de utilizatorul anonim în Telegram prin care apără Tiraspolul, Găgăuzia – de care îi este dor, și atacă frecvent guvernarea de la Chișinău.
„Mi-e dor de Găgăuzia mea natală. Se dau mari…[…] Curând va veni în vizită nativul din Găgăuzia, comandant adjunct al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, generalul Nicolai Cioban… Și le va explica totul”.
UTILIZATORUL ANONIM. GENERALUL „NICK”
Nicolai Cioban, 52 de ani, originar din Cazaclia, Găgăuzia, conduce trupe de elită rusești și este subalternul generalului de rang înalt Mihail Teplinski, comandantul trupelor aeropurtate ruseşti, care a fost sancționat internațional, inclusiv pentru masacrul de la Bucea, Ucraina.
La finalul deceniului trecut, Vladimir Putin l-a avansat pe Cioban la gradul de general-maior (Detalii, AICI). La scurt timp după aceea, autoritățile din Cazaclia l-au vizitat pe consăteanul lor în Rusia, în orașul Ivanovo. Detalii, AICI
Fostul primar de Cazaclia, Anatoli Uzun, susținea atunci că, din cauza funcției deținute, Cioban nu va putea călători în Moldova în următorii ani așa cum făcuse anterior, când a participat la nunta fraților săi. Pe rețele sociale am găsit fotografii cu generalul Cioban prezent la căsătoria unuia dintre ei.
În timp ce documentam activitatea militară și averea lui Cioban, aflat în funcția de comandant interimar al trupelor aeropurtate, am descoperit pe o platformă de date deschise mai multe informații interesante despre el. Am găsit și câteva mesaje arhivate, postate pe Telegram de un cont anonim, utilizatorul căruia s-a prezentat: generalul Nicolai Cioban.
Așa am ajuns la contul anonim, creat în primăvara lui 2022, cu numărul unic de înregistrare pe Telegram: ID 5301256187 și numele afișat public: „Nick Nick”.
Inițial, am verificat dacă acest cont de Telegram este asociat cu unul dintre numerele de telefon deținute de Cioban. Rezultatul afișat pe ecran a fost că utilizatorul și-a configurat setările de confidențialitate astfel încât să nu fie vizibile date despre persoana din spatele contului.
Am încercat apoi să conturăm profilul acestui utilizator anonim utilizând tehnici avansate de colectare de date din Telegram, inclusiv a comentariilor șterse. În total, am identificat peste trei mii de mesaje postate de acesta în 54 de grupuri din Moldova, Rusia și Ucraina.
Am analizat miile de mesaje colectate și am observat că utilizatorul folosește termeni militari avansați, este activ în grupuri militare, descrie cu acuratețe diverse tipuri de echipamente militare și a făcut referire de mai multe ori la unități militare în care a activat sau activează Nicolai Cioban.
Același utilizator a comentat în detaliu unele operațiuni ale parașutiștilor ruși în Ucraina, trupe pe care Cioban le controlează. Totodată, l-a promovat pe Putin, cel care l-a avansat, și într-un comentariu l-a ironizat într-un limbaj codat pe generalul Teplinski, șeful său. În același timp, ne-au atras atenția reacțiile emoționale ale utilizatorului când în grupurile din Moldova se discutau subiecte politice legate de Găgăuzia, regiunea în care s-a născut generalul Cioban.
Utilizatorul pe care îl urmăream a ieșit din anonimat de mai multe ori în acest an, în comentarii făcând referire la numele, funcția exactă și localitate de baștină a generalului:
Pe 14 martie 2024, în cadrul grupului de Telegram Vagonul moldovenesc (Молдавский вагон) care numără 8 758 de membri, a fost publicată o declarație a deputatului Alexandr Suhodolski, originar din Găgăuzia, criticând guvernul și susținând că „ura Partidului PAS este îndreptată împotriva autonomiei Găgăuze […]”.
Utilizatorul Nick Nick a comentat această postare:
„Se dau mari… Curând va veni în vizită originarul din Găgăuzia, adjunctul comandantului Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse, generalul Nicolai Cioban… Și le va explica totul”.
În aceeași zi, pe un grup din regiunea transnistreană, Приднестровский Лесник | Новости ПМР | Россия, un administrator a postat două fotografii cu fostul ambasador al SUA în Moldova, Kent Logsdon, care tocmai vizitase universitatea din Găgăuzia. „Uitați-vă la starea tablei și a băncilor”, a scris ironic administratorul grupului. Aproape de miezul nopții, utilizatorul Nick a comentat și această postare:
„Nu vă întristați… Va veni adjunctul comandantului Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse, generalul Nicolai Cioban, originar din Găgăuzia… va ajuta și cu bănci, și cu table…”.
Pe 15 martie 2024, în grupul Vagonul moldovenesc, un utilizator a comentat o postare despre deputata Marina Tauber căreia i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. „În Moldova bătălia se dă între femei. Puterea – e la o femeie, opoziția – la femei. Dar bărbați au mai rămas?”.
Nick i-a răspuns:
„Au rămas! A promis că va veni curând și îi va împăca pe toți! Mi-e dor de Găgăuzia natală. Adjunctul comandantului trupelor aeropurtate din Federația Rusă, generalul Nicolai Cioban”.
Tot pe 15 martie, pe grupul din regiunea transnistreană cu aproape o mie de membri, КОММЕНТАРИЙ ЧБ, Nick a postat:
„Adjunctul comandantului Trupelor Aeropurtate din Federația Rusă, originar din Găgăuzia, generalul Nicolai Cioban !!!! Îi este dor de patrie… va veni curând și le va arăta oamenilor unde le este locul!”
Pe 6 aprilie 2024, pe grupul Vagonul moldovenesc și pe altul dedicat subiectelor despre Moldova și România, Гений Карпат Chat (parte a grupului cu aceeași denumire cu 8 285 utilizatori), a fost distribuită o secvență video cu fostul președinte al României, Emil Constantinescu, originar din or. Bender (Tighina), afirmând că ar participa ca voluntar dacă războiul din Ucraina s-ar extinde în Moldova.
Utilizatorul Nick a comentat pe ambele grupuri cu un mesaj asemănător:
„Îi transmite salutări! Este născut în satul Cazaclia. Adjunctul comandantului trupelor aeropurtate din Federația Rusă, generalul Nicolai Cioban! Spune-i că îl aștept…”.
ÎN BUCĂTĂRIA MILITARĂ
La câteva luni după ce și-a creat contul în 2022, primele mesaje ale lui Nick au fost postate pe un grup dedicat bucătăriei uzbece: „Cartofii să fie buni… Ei bine, am adăugat puțină verdeață…”, scria el.
De la bucătăria tradițională uzbecă a trecut la discuții aprinse despre politică, subiecte militare, promovând activ propaganda rusă. Această schimbare nu a trecut neobservată și de alți utilizatori care l-au descris: „O victimă completă a propagandei și televiziunii ruse!”, în timp ce alții l-au etichetat „Poate ești un spion „prost””.
Anul trecut, Nick a comentat de peste șase sute de ori, fiind mai activ în grupurile „Vagonul moldovenesc”, în grupul rusesc „Istoria militară” și pe un altul de la Tiraspol.
Nick (Istoria Militară): „Am fost în acele locuri în anii ’80… Multe tancuri, atât ale noastre cât și japoneze, au rămas pe câmpuri de atunci… Unele erau aduse ca exponate în garnizoanele noastre pentru monumente… La Choibalsan, în fața casei ofițerilor, stăteau patru tancuri BT de diferite modele”.
Nick (pe un grup din regiunea transnistreană): „Dacă Federația Rusă ar fi vrut să se comporte obraznic, să intervină, să facă probleme… Atunci, având o asemenea enclavă ca Transnistria, cu finanțe, resurse umane, militari, servicii speciale rusești… ar fi putut face foarte multe în Republica Moldova… Dar Rusia, după părerea mea, s-a comportat în toți acești ani consecvent și prietenos față de Moldova… Nu a recunoscut PMR, și-a redus armata, a reciclat munițiile, a distrus tehnica, a furnizat gaz, a făcut comerț… Și ce a primit în schimb?”.
„Mai mult de atât! Dacă nu ar fi fost Transnistria… Moldova n-ar fi interesat pe nimeni… și nimeni n-ar fi știut unde este și ce se întâmplă acolo…”.
Totodată, utilizatorul Nick a propus și schimbarea denumirii Aeroportului Internațional Chișinău. „Am scris deja… dar să reamintesc!!!!! Există o candidatură mai demnă. Numele lui va uni popoarele României, Moldovei, Transnistriei și Ucrainei! Aeroportul Chișinău ar trebui să poarte numele lui Gheorghe Pintilie (Георге Пинтилие)”.
Pintilie a fost un securist român născut la Tiraspol și racolat de sovietici.
Același utilizator anonim care s-a autodeclarat generalul Cioban a postat zeci de comentarii și pe un grup anti-ucrainean – Caganatul Găluștilor (Галушкин Каганат), care are o imaginea de copertă cu emblema și denumirea organizației de mercenari Wagner (Detalii, AICI). Pe 26 decembrie 2023, administratorul grupului a publicat un clip video în care apărea un pilot ucrainean alături de un avion de luptă F-16 donat de Occident: „Murdarilor, le place să răspândească imagini despre presupusa sosire a primelor F-16 în Ucraina”.
Iar utilizatorul Nick a replicat: „Trebuie să anunțăm urgent o recompensă pentru ucraineni, pentru cel care va deturna primul un avion în Federația Rusă!”.
Tot în același grup de telegram, utilizatorul Nick i-a ironizat pe unii generali de rang înalt din armata rusă, unul dintre ei fiind chiar șeful generalului Cioban: „Nu idealizați… Și ei au “Portocale”’… iar aceștia au generali-colonei ca Mordvichev și Teplynski”, a scris Nick, întru-un limbaj codificat, după ce administratorul grupului a postat o imagine care prezenta contrastul între stelele hoților tatuate pe corpul lor și stelele de pe uniformele militare. Detalii, AICI
Generalul Andrei Mordvichev, menționat în acest comentariu, deține funcția de comandant al Districtului Militar Central, fiind cunoscut în special pentru luptele de la Mariupol și de la Avdiivka.
SĂRUTAREA DRAPELULUI
Pe 5 februarie 2024, administratorul chat-ului „Vagonul moldovenesc” a publicat o postarea în care era vizată viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a depus jurământul, fiind principalul negociator al Moldovei cu Uniunea Europeană în procesul de integrare europeană. La ceremonie au fost prezenți președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean. Acest text a fost însoțit de o poză cu Gherasimov ținând steagul aproape de față. Nick a reacționat: „De fapt, sărutarea drapelului în armată este un ritual de rămas-bun… Iar aplicarea drapelului pe frunte… Este ceva din filmele indiene”.
În zilele următoare, utilizatorul Nick a continuat să comenteze în grupul „Vagon moldovenesc”, având-o drept țintă pe președinta Maia Sandu:
Nick: „Ea (Maia Sandu – n.r.) a terminat la Harvard cursuri de cinci luni pentru trădători 😂. Ce lucrări de diplomă…”
Nick: „Europa nu este leagănul… Europa de Vest este patria fascismului, nazismului, comunismului… și așa mai departe…”.
Pe 22 februarie curent, Consiliul UE a completat lista sancțiunilor cu șase persoane fizice și o organizație responsabilă de acțiuni care intenționează să destabilizeze Republica Moldova. Nick a comentat acest eveniment: „Idioți… Pare că intenționat provoacă tulburări în Găgăuzia… Dar cel mai important!!! Moldova cere unei uniuni din care nu face parte să impună sancțiuni împotriva propriilor cetățeni… care se află în Moldova… Incredibil… Gen NKVD… vă vom pedepsi fără judecată și anchetă…”
Câteva luni mai târziu, pe 11 aprilie, rușii au lovit termocentrala Trypilska, cea mai mare din regiunea Kiev. Administratorul grupului de Telegram Ucraina deschisă, cu peste 200 de mii de urmăritori, a publicat o poză cu centrala aflată în flăcări, însoțită de mesajul „un unghi dramatic”. Nick a comentat ironic: „În Franța 😁”.
Utilizatorul anonim a reacționat și acum două luni când mai mulți generali ruși au fost arestați pentru corupție și au devenit publice imagini cu apartamentele lor de lux din Moscova. Nick a scris pe grupul de Telegram Proof Chatt în mod critic și chiar agresiv. „Un lucru este surprinzător… Cu siguranță, toți acești generali au arme… Și niciunul nu a încercat măcar, ca un adevărat ofițer, să-și spele rușinea”.
UNDE LOCUIEȘTE GENERALUL CIOBAN
În urma invaziei pe scrară largă din Ucraina, Agenția Cadastrală de la Moscova nu mai face publice informațiile despre proprietari. Ca să investigăm proprietățile generalului Nicolai Cioban am făcut căutări avansate în diverse baze de date, de unde am obținut informații despre mai multe apartamente asociate familiei Cioban. Aceste date le-am contrapus și cu declarațiile lui de venit.
Nicolai Cioban este tatăl a trei copii: o fată și doi băieți. Fiica sa, Anna, 22 de ani, studentă la criminalistică, împreună cu soția lui, Natalia, au viza de reședință într-un apartament de 87 de metri pătrați. Acesta este situat pe strada Polina Osipenko din Moscova, la câteva minute de mers pe jos de Aviapark Mall, cel mai mare centru comercial din Rusia. Imobilul, construit în 2014, este evaluat la aproximativ 300 de mii de dolari.
Un apartament cu o suprafață similară figurează și în declarația de avere a lui Cioban din 2019, fiind ultima disponibilă public.
În plus, numele familiei Cioban apare și într-un alt apartament din Moscova, pe str. Kravchenko, cu o suprafață de 78 de metri pătrați, evaluat la peste două sute de mii de dolari.
Anterior, atât familia generalului cât și frații lui din Găgăuzia au avut reședința într-un apartament din regiunea Ulianovsk din Federația Rusă.
În ultima declarație de avere disponibilă public, datând din 2019, Cioban a indicat că deține două terenuri și patru apartamente, dintre care două erau în folosință.
Până în 2018, în declarația de avere figura și un automobil Toyota Land Cruiser. Am identificat acest automobil și am găsit imagini cu Toyota pe un site care indexează imagini cu plăcuțe auto din Rusia. Nu am reușit să aflăm dacă în prezent el mai este proprietarul acestui automobil.
LUPTA CU MINISTERUL APĂRĂRII
În noiembrie 2017, Putin l-a numit pe Cioban comandantul unei divizii de elită din orașul Ivanovo, acolo unde mai târziu a fost vizitat de primarul din localitatea sa natală. Acesta activa în baza unui contract și fusese înregistrat în lista militarilor care aveau nevoie de locuință de serviciu. Problema, susținea Cioban, era că în listă figura doar el, fără să fie inclusă soția și copii, iar ulterior a fost exclus chiar și el.
Doi ani mai târziu, generalul din Găgăuzia a solicitat unei subdiviziuni a Ministerului Apărării din Rusia, responsabilă de distribuirea locuințelor, să modifice registrul și să includă întreaga sa familie ca având nevoie de locuință, însă angajații de acolo i-au refuzat cererea pe motiv că dosarul era incomplet.
Cioban a acționat în judecată Administrația Regională de Vest pentru Locuințe a Ministerului Apărării, iar judecătorii i-au făcut dreptate, obligând ministerul să asigure locuințe pentru întreaga familie.
„Se decide anularea hotărârii din 8 noiembrie 2019 și restabilirea lui Nicolai Cioban în lista militarilor eligibili pentru locuință de serviciu… De a reexamina problema includerii în datele de înregistrare a lui Nicolai Cioban, în ceea ce privește componența familiei sale”, au decis judecătorii de la Tribunalul militar din Ivanovo.
Am încercat să-l contactăm pe Nicolai Cioban la mai multe numere de telefon, însă nu ne-a răspuns. Unele dintre numere sunt „temporar blocate” sau „inactive”. La fel, am încercat să discutăm prin WhatsApp, dar nu a răspuns.
RISE Moldova a expediat mai multe întrebări prin e-mail familiei Cioban dar până la publicarea acestui text nu am primit răspuns.
Apoi l-am contactat pe utilizatorul cu numele Nick prin aplicația Telegram. Am recepționat următorul mesaj: „Ne pare rău, nu poți să-l suni pe Nick din cauza setărilor sale de confidențialitate”. Deși a citit mesajele noastre expediate pe Telegram, Nick nu a comentat.
OPERAȚIUNEA. MOBILIZAREA. ÎNMORMÂNTAREA
Până la „operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina și bătălia pentru aerodromul Hostomel, Nicolai Cioban a condus mai multe exerciții tactice de capturare a aeroporturilor.
Aerodromul Hostomel, situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, a fost luat cu asalt de trupele aeropurtate ruse în dimineața zilei de 24 februarie 2022.
„Brigada de răspuns rapid a Gărzii Naționale a Ucrainei a confruntat inamicul în luptă la Hostomel. Gărzile au reușit să doboare 3 elicoptere din cele 34 prezente. Luptătorii Gărzii Naționale au fost nevoiți să execute un atac de artilerie asupra aeroportului, unde forțele inamice au aterizat și au stabilit controlul”, afirmau forțele armate ucrainene în prima zi de invazie rusă.
Luptele intense din jurul aeroportului Hostomel au durat timp de mai multe săptămâni, până la retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev.
În 2019, sub comanda lui Nicolai Cioban, parașutiștii din Divizia Ivanovo a Forțelor Aeropurtate (VDV) au simulat capturarea unui aerodrom în timpul unui exercițiu desfășurat în regiunea rusească Kostroma.
„Militarii au îndeplinit misiuni de antrenament și luptă prin parașutarea simultană a unităților regimentelor de parașutiști și artilerie din Divizia Ivanovo pe două zone de aterizare, capturarea aerodromurilor și a unei baze…”, declara Cioban.
Un an mai târziu, peste 500 de militari conduși de Cioban participau la un alt exercițiu de tip comando prin care urmau să captureze un aeroport, să transporte echipamente militare și să asigure intrarea în luptă a trupelor rusești.
În vara lui 2021, adică cu câteva luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Cioban a controlat un exercițiu tactic la care au participat forțe speciale din Rusia, Belarus și din Serbia.
La începutul lunii februarie 2023, Cioban era alături de fostul bodyguard al lui Putin, Alexey Dyumin – asistentul președintelui rus și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei , și câțiva instructori de elită de la organizația militară privată „Capitala armelor – Stolitsa71”, care pregătesc soldați mobilizați pentru zona de operațiuni speciale.
„Astăzi nu există o sarcină mai importantă decât cea care v-a fost încredințată vouă, adevărați luptători și apărători. Aici stau încolonați bărbați adevărați, persoane de diferite vârste și profesii. Tați și fii, frați mai mici și mai mari. În toate perioadele din istoria Rusiei, puterea noastră a fost, este și va fi în oameni ca voi. În dragostea adevărată, nu dragostea mimată pentru Patria nostră, pentru poporul nostru”, a spus atunci Alexey Dyumin.
„Capitala armelor” a fost creată în 2022, la câteva luni de la invazia lui Putin în Ucraina, de către Andrei Dubrovsky, deputat în Partidul Rusia Unită, controlat de președintele rus. În acest an, Dubrovsky s-a dus ca voluntar să lupte în Ucraina.
„Echipa noastră, Zeii războiului – sunt maeștri în domeniul lor, cei mai buni dintre cei buni. Libia, Irak, Siria, Republica Centrafricană, Cecenia, Daghestan, Georgia, Osetia de Sud, Tadjikistan, Donbas, acum Ucraina. Ei au participat la majoritatea conflictelor armate mondiale, au trecut prin foc și apă, au supraviețuit pentru a fi acum cu noi — aceștia sunt instructorii noștri…”, așa își prezintă echipa organizația militară privată – „Capitala armelor”.
Banii organizației provin de la „oameni grijulii, cum este fostul guvernator al regiunii Tula, Alexey Dyumin (fostul bodyguard a lui Putin – n.r.)”, spunea într-un interviu Elena Senkina, directoare acestei organizații.
Generalul Cioban a participat activ și la teleconferințele fostului ministru al Apărării, Serghei Șoigu – acum numit secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Una dintre ele a avut loc pe 7 martie 2023. Șoigu împreună cu mai mulți generali au discutat „progresele ofensivei ruse în Ucraina”:
Serghei Șoigu, fostul ministru al apărării: „Eliberarea orașului Artiomovsk (Bahmut) continuă. Acest oraș este un centru important de apărare pentru trupele ucrainene din Donbass. Preluarea controlului asupra acestuia va permite desfășurarea unor acțiuni ofensive ulterioare în adâncul apărării Forțelor Armate ucrainene”.
Tot atunci Șoigu a criticat și sprijinul NATO pentru Ucraina „care nu a redus pierderile armatei ucrainene”.
Câteva luni mai târziu, pe 19 decembrie 2023, Cioban l-a întâlnit pe Putin la o ședință specială de la Centrul național de conducere al apărării Federației Ruse. Cioban a fost atent la discursul președintelui și l-a aplaudat la final.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Stimați tovarăși! Cu un an în urmă, la ședința de final a colegiului Ministerului Apărării, discutam despre sarcinile prioritare legate de desfășurarea operațiunii militare speciale, vorbeam despre măsuri suplimentare pentru consolidarea armatei și flotei. Astăzi vom evalua ce a fost realizat în perioada care a trecut și în ce direcții trebuie să îmbunătățim și să întărim activitatea calitativ. Anul 2023 a fost tensionat pentru forțele armate, și vreau să spun că soldații noștri, ofițerii și comandanții de toate nivelurile au îndeplinit cu profesionalism și curaj sarcinile trasate în cadrul operațiunii militare speciale, asigurând suveranitatea țării la nivel global, paritatea nucleară și securitatea strategică a Rusiei”.
Cioban a apărut alături de militarii trimiși să lupte în Ucraina, dar și lângă soțiile văduve a unor militari decedați pe front.
„Familia adjunctului comandantului Armatei a 18-a, Magomedali Magomedzhanov, care a murit în Districtul Militar de Nord, a primit „Steaua de Aur” a Eroului Federației Ruse. Aceasta a fost înmânată rudelor și prietenilor colonelului Magomedzhanov, care a murit în zona operațiunii militare speciale. La ceremonie au participat comandantul interimar al Forțelor Aeropurtate, generalul-maior Nicolai Cioban”, susține Ministerul Apărării din Rusia.
Magomedzhanov a decedat la începutul anului într-un spital din Sevastopol, Crimeea ocupată temporar, din cauza rănilor cu care s-a ales în timpul luptelor.
Generalul Cioban s-a întâlnit anterior și cu soția preotului Mihail Vasiliev, decedat și el în Ucraina, fiind decorat post-mortem cu titlu „Erou al Rusiei”.
Preotul Vasiliev este cunoscut pentru afirmațiile de încurajare a femeilor ca să nască mai mulți copii, astfel nu le va fi atât de dureros când copii vor pleca la război.
Ministerul rus al Apărării susține că în urma tragediei de pe front, preotul Vasiliev „a lăsat în urmă o soție și șase copii”.
Iurie SANDUȚA
Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.
Ilustrație și grafică: Art of Alex Buretz, Roman FILIPPOV (RISE Moldova)