RISE Moldova, OCCRP și Novaya Gazeta au obţinut mai multe documente de la autorităţile din Republica Moldova care demonstrează utilizarea banilor legalizați de pe urma celei mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa de Est, prin intermediul Moldindconbank. Unul dintre beneficiari este Alexandr Grigoriev, partenerul de afaceri a lui Igor Putin, vărul președintelui rus.
Pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale şi politicienii corupți de la Moscova au transferat din Rusia 20 de miliarde USD din fonduri murdare printr-un complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă. DETALII, AICI
Pentru a stabili beneficiarii acestei fraude internaţionale, autoritățile din R. Moldova au analizat conturile companiilor offshore care primeau bani din Federația Rusă. Cel mai mare rulaj a fost identificat la două companii din Marea Britanie – Westburn Enterprises Ltd și Seabon Ltd. În decursul a doi ani, acestea au primit mai mult de șase miliarde de USD din Federația Rusă. DETALII, AICI
Cum 150 miliarde de ruble au tranzitat Moldova
Banii primiți de cele două companii au fost transferați pe conturile companiei din Moldova ÎCS Saagton SRL şi a unei companii din Africa de Sud – Dodia Proprietary Ltd. Din decembrie 2013 până în mai 2014, cele două companii (Saagton şi Dodia) au transferat 20,6 milioane USD şi 750.830 EUR pe contul deschis la Moldindconbank de bancherul rus Alexandr Grigoriev.
Ulterior, Grigoriev a transferat 18,3 milioane USD şi 2,2 milioane EUR pe conturile sale deținute în două bănci din Monaco. De asemenea, documentele obţinute de OCCRP arată că în mai 2014, Grigoriev a transferat alte 250 mii euro pe numele a două companii din Muntenegru – Soho Hotels DOO Bar (ca investiții personale în acțiuni) și TeniskiKlub TO Bar (ca împrumut). DETALII, AICI
În octombrie 2013, compania Dodia a transferat 1,4 milioane USD în calitate de împrumut lui Beslan Bulguchev, bani, transferați ulterior, în Spania. Grigoriev și Bulguchev erau deținătorii băncii rusești Ruskii Zemelinîi Bank, „capul” tranzacțiilor ilegale către Moldindconbank. Valoarea tranzacţiei dubioase de la RZB către Moldindconbank, depășea suma de 150 miliarde ruble rusești, se arată în documentele anchetatorilor moldoveni.
Cei doi erau susținuți de Igor Putin, văr președintelui rus și fost membru al consiliului băncii RZB. În martie 2014, Banca Centrală rusească a suspendat licența RZB pe motiv de acţiuni de spălare a banilor. OCCRP nu l-a putut găsi pe Beslan Bulguchev pentru declarații. Anterior, Igor Putin a refuzat să răspundă întrebărilor noastre cu referire la afacerile sale din bănci.
Întâlnirea cu Grigoriev
Reporterii OCCRP s-au întâlnit cu Alexander Grigoriev într-un restaurant luxos, în apropiere de clădirea Guvernului Federaţiei Ruse. Grigoriev era însoțit de Vladimir Semago, ex-deputat al Dumei de Stat din Federația Rusă şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii Zapadny din Moscova. Aceasta, de asemenea, făcea parte din schema „Spălătoriei de bani”, bancă la care Grigoriev, de asemenea, deţinea acţiuni.
„E dificil de comentat această istorie pentru că nu cunosc toate răspunsurile la întrebările voastre”, a declarat Grigoriev. „Pot doar să repet ce am spus şi în cazul RZB și Zapadny, unde am efectuat tranzacţii perfect legale cu Moldindconbank. Toate operaţiunile au fost făcute pe teritoriul Rusiei. Nu am efectuat transferuri băneşti către companii străine cu conturi în băncile din Moldova. Nu am auzit de acuzaţii la adresa noastră din partea Băncii Centrale privind aceste tranzacţii. Ce s-a întâmplat cu aceşti bani în R. Moldova e o altă poveste. De ce trebuie să fim noi responsabili pentru operaţiunile băncilor străine? De unde să ştim noi despre aceste acțiuni?”, a declarat Grigoriev.
Cât despre plățile efectuate de companiile offshore pe conturile sale personale, Grigoriev a insistat că niciodată nu a deţinut conturi la Moldindconbank. „Este foarte uşor de verificat. Nu poți deschide un cont fără a te prezenta personal la bancă, fără a depune semnătura pe documente. Iar eu am vizitat R. Moldova pentru prima dată în iulie 2014. Am două explicații pentru aceste neînţelegeri: fie cineva a falsificat semnătura mea, fie cineva intenţionat a strecurat această greşeală în documentele transmise vouă. Cred că intenția a fost de a vă distrage atenția de la adevărații organizatori ai acestei scheme”, consideră Grigoriev.
„Vreau să vă îndrept atenția spre aspectul cel mai important, în opinia mea”, continuă partenerul lui Grigoriev, Vladimir Semago. „Banca Centrală a verificat constant RZB și Zapadny, și regulatorii nu au avut întrebări cu referire la tranzacțiile cu Moldinconbank. Sunt sigur că ei erau la curent cu aceste operaţii în valoare de miliarde de dolari. Dacă nu i-au oprit atunci, înseamnă că totul a decurs legal. Dacă nu, înseamnă că Banca Centrală era legată cu organizatorii acestei scheme frauduloase. Deci, întrebarea principală în această istorie este: De unde provin acești bani? Şi de ce instituţiile de ordine ruseşti nu vor să ne spună adevărul? Dacă le este frică sau nu au suficiente abilităţi, sunt gata sa-i ajut în investigațiile lor”, a declarat Vladimir Semago.
Relaţia Saagton cu Moldindconbank
Compania ÎCS Saagton SRL care a intermediat transferurile de pe contul firmelor offshore către contul lui Grigoriev, o are ca administratoare și asociată unică pe ucraineanca Natalia Troian (DETALII, AICI). Compania are sediul juridic pe str. Meșterul Manole,12, din Chișinău, adresă unde se află și sediul central al uzinei SA Alimentarmaș, o societate aflată în insolvență încă din perioada când director a fost numit Iurie Kontievschii, cumnatul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Kontievschii este unul din oamenii de bază a lui Veaceslav Platon. Ei au făcut studii în aceeaşi şcoală din orașul Căuşeni. Kontievschii deţine 4,4% din acţiuni la Moldindconbank şi, până în noiembrie 2013 figura şi ca administrator al pachetului de 26,75% de la Victoriabank.
La sfârșitul anului trecut, Saagton a fost implicată într-o tranzacție dubioasă de preluare a restaurantului „Renoir” din centrul Chișinăului, beneficiarul final fiind Moldindconbank. DETALII, AICI, AICI și AICI
Răspunsul lui Platon
RISE Moldova l-a contactat pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, pentru a face câteva precizări referitor la cea mai mare spălare de bani.
– Reporter: Bună ziua, puteți să vorbiți ?
– Veaceslav Platon: Da
– Reporter: Avem câteva întrebări referitor la ancheta cu spălarea de bani prin intermediul Moldindconbank.
– Veaceslav Platon: Da unde lucrezi acum ?
– Reporter: La RISE…
– Veaceslav Platon: Aaaa, am înțeles. Din păcate, după o serie de evenimente din viața mea despre care cred că știți, nu mai răspund la întrebările jurnaliștilor și nu mai ofer comentarii să confirm sau să infirm anumite lucruri. Eu și așa anterior am spus prea multe lucruri. La revedere!
Cine este Platon?
Ex-deputat (2009-2010) şi businessman prosper, Veaceslav Platon este unul dintre cele mai controversate personaje publice din Republica Moldova, numele său fiind vehiculat în multe scandaluri legate de preluarea frauduloasă de active ale unor companii din Rusia, Ucraina şi din ţara noastră. Acţiunile au fost supranumite „atacuri raider”, iar însuşi Veaceslav Platon ar fi „raiderul numărul 1″ din regiune. În 2007, Serviciul de Securitate de la Kiev i-a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei. Potrivit presei, în 2001, pe când era consilier municipal în Chişinău din partea fracţiunii comuniştilor, agrarienilor şi socialiştilor, a fost arestat, fiind bănuit de folosirea actelor false şi de purtarea, păstrarea şi procurarea ilegală a armei de foc. În ianuarie 2009, a fost pus sub învinuire de Procuratura Generală pentru tentativă de însuşire în proporţii deosebit de mari a bunurilor. Tot atunci, pe numele lui Platon a fost eliberat mandat de arest, el fiind dat în urmărire internaţională. Ulterior dosarul a fost clasat. DETALII, AICI
În anii 2009-2010, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind ales pe listele Alianţei Moldova Noastră, partid pe care l-a finanţat cu milioane de dolari. Veaceslav Platon susţine că este în afaceri de peste 19 ani, şi s-a ocupat cu de toate, de la comerţ cu băuturi alcoolice, la bănci şi servicii juridice. DETALII, AICI
Bancherul Platon
Din 1997 şi până în 2004 a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Moldindconbank. În prezent Platon nu mai deţine nici-o funcţie şi nici o acţiune la Moldindconbank. Dar a fost acţionar la această bancă până în anul 2013, când mai deţinea 0,31%. O confirmă rapoartele anuale ale băncii publicate în ziarul Capital-Market.
Controlul asupra Moldindconbank a fost şi continuă să fie exercitat de Platon, prin intermediul mai multor apropiaţi care apar în diverse firme sau sunt acţionari direcţi la Moldindconbank (DETALII, AICI). De exemplu, el apare ca fondator al firmei Jet Business Limited din Ucraina care deţine 3,8% din acţiunile băncii. În prezent, Jet Business Limited este în procedură de lichidare începând cu 13 mai 2014. Coincidentă sau nu, dar din aceeaşi zi se află în procedură de lichidare şi firmele Fera Management şi Verloc Development INC, tot din Ucraina, şi tot acţionari la Moldindconbank, după ce în 2009 – Fera Management LLC (DETALII, AICI ), Jet Business Limited din Bahamas şi Verloc Development INC (Belize) şi-au schimbat denumirea şi ţara de reşedinţă. La Jet Business Limited fondator (ultimele date disponibile sunt din anul 2012) este Veaceslav Platon. DETALII, AICI
El a declarat oficial în anul 2012 că are o avere de circa 60 de milioane de dolari, pe care ar fi câștigat-o din prestarea serviciilor juridice.