În timp ce președintele Petro Poroșenko condamnă regimurile separatiste din estul Ucrainei și interzice orice relații economice cu regiunile Donețk, Luhansk și Crimeea, firma sa are relații comerciale strânse cu „Sheriff-ul” de la Tiraspol – cel mai mare importator de produse în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.
Contextul geopolitic
În 2014, ca urmare a mişcărilor separatiste din Donețk şi Luhansk, autoritățile Ucrainei au iniţiat operațiuni antiteroriste împotriva rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei. Asta după ce, peninsula Crimeea fusese deja anexată de Federația Rusă. În paralel, Kievul și Chişinăul au convenit ca să ofere o atenție mai mare controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean.
Timp de un sfert de veac, la cele 12 puncte de trecere a graniței moldo-ucrainene (de-a lungul regiunii Odesa), în paralel cu polițiștii de frontieră și vameşii ucraineni, controlul vamal este efectuat de forțele de securitate ale așa-zisei republici autoproclamate nistrene (rmn), în timp ce autoritățile Republicii Moldova sunt excluse din această ecuație.
Potrivit Iuliei Marușevskaia, șefa serviciului vamal al regiunii Odesa, în perioada 2015-2016, lipsa unor puncte comune moldo-ucrainene de control este o problemă geopolitică, convenabilă autorităților nerecunoscute de la Tiraspol și celor de la Moscova.
Iulia Marușevskaia: De pe urma acestei probleme profită contrabandiștii, dar şi funcționari de la Chișinău și Kiev. Aceasta este o chestiune de voință politică, atât pentru autoritățile din Ucraina, cât și pentru cele din Moldova, în mod special. Din punct de vedere juridic, segmentul transnistrean este controlat de Ucraina, însă, de facto, în „tufiș”, adică în zona verde dintre punctele de control, este foarte multă mișcare haotică.
Iulie 2017. La Cuciurgan-Pervomaisk are loc deschiderea oficială a primului punct comun de control moldo-ucrainean. Ceremonia este condusă de însuși premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.
Liderul ucrainean declară că Kievul optează pentru deschiderea de puncte comune de control pe întreg segmentul de graniță cu regiunea din stânga Nistrului , „pentru asigurarea transparenței și eficacității în lupta cu contrabanda și corupția”.
Reacția Moscovei nu s-a lăsat mult aşteptată. Duma de Stat a Federației Ruse face o declarație oficială în care califică instalarea primului punct vamal comun moldo-ucrainean drept „o blocadă impusă Transnistriei”. Totodată, deputații parlamentului rus acuză autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei că „încearcă să provoace un nou conflict armat pe Nistru”. Detalii, AICI
Poroșenko ar susține indirect regimul transnistrean
Pe fundalul acestei retorici politice, concernul Roshen al președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, livrează în regiunea transnistreană produse de cofetărie și patiserie.
Potrivit datelor din registrul vamal al Ucrainei, valoarea totală a mărfurilor tranzacționate în iulie 2017, luna în care a fost inaugurat primul post comun moldo-ucrainean, este de 1,5 milioane de hrivne (peste 55 mii de dolari).
Importator este compania Sheriff din Tiraspol, fondată în anul 1993 de către oligarhii Victor Gușan și Ilia Kazmalî (detalii, AICI). Firma face parte din holdingul cu același nume, controlat de cei doi oameni influenți de la Tiraspol.
Reporterii RISE Moldova au aflat că, începând cu anul 2014 și până la jumătatea lui 2017, compania Roshen a vândut Sheriff-ului marfă în valoare totală de circa 3 milioane de dolari.
Relațiile comerciale dintre firma lui Poroșenko și Sheriff sunt confirmate de datele din registrul vamal ucrainean. Totodată, reprezentantul companiei Tezaurus-VDS SRL, distribuitor oficial al produselor Roshen în Republica Moldova, susține că nu are careva relații comerciale cu Sheriff sau altă companie înregistrată în dreapta Nistrului.
De la începutul anului 2014, timp de trei ani și jumătate, numai din comerțul cu Sheriff SRL, aproximativ 300 de companii ucrainene au avut un rulaj total de peste 100 milioane de dolari.
Veniturile Sheriff-ului, mai mari decât bugetul regiunii
Cea mai mare parte a economiei a așa-zisei rmn și marea majoritate a elitei politice de la Tiraspol este dependentă de Sheriff – unul dintre principalii beneficiari ai regimului separatist din stânga Nistrului. Detalii, AICI și AICI
Totodată, venitul anual al companiei Sheriff este mai mare decât bugetul regiunii transnistrene.
De exemplu, în 2014, veniturile Sheriff-ului au fost de peste 445 milioane dolari, în timp ce încasările la bugetul rmn – de doar 286 milioane de dolari. În 2016, veniturile Sheriff-ului au fost de 237 milioane de dolari, în timp ce încasările la buget – de 207 milioane de dolari.
Cash-ul Sheriff-ului, transferat în offshore
Într-o notă explicativă adresată așa-ziselor organe de drept transnistrene, prim-vicedirectorul companiei Sheriff, Porfirii Șkilniuk, susține că profitul net obținut de Sheriff este scos cash din țară și plasat în conturile unor companii offshore.
Documentul ar fi fost întocmit în 2015, atunci când așa-numitul Comitet de investigații de la Tiraspol a anunțat că desfășoară o investigație privind scoaterea ilegală din țară a 250 milioane de dolari cash.
Coca-cola și Nestle, printre partenerii comerciali ai Sheriff-ului
Printre cei mai mari 10 parteneri comerciali ai Sheriff-ului se regăsesc și reprezentanțele din Ucraina a doi giganţi mondiali: Coca-Cola și Nestle.
Coca-Cola Beverages Ukraine Ltd este lider pe piața ucraineană a băuturilor răcoritoare. Aceasta este singura întreprindere din Ucraina autorizată să producă sucurile gigantului american The Coca-Cola Company.
Într-un răspuns oficial, reprezentantul Coca-Cola Beverages Ukraine Ltd neagă existența unor relaţii comerciale cu Sheriff sau oricare altă firmă înregistrată în regiunea transnistreană.
Coca-Cola Ukraine: Noi nu vindem mărfurile noastre Sheriff-ului. De aceea Sheriff nu efectuează nicio plată către Coca-Cola Ukraine. Detalii, AICI
De cealaltă parte, reprezentanţii Coca-Cola Imbuteliere Chisinau SRL, firmă care se ocupă cu distribuția băuturii răcoritoare pe teritoriul Republicii Moldova, nu au confirmat, dar nici nu au infirmat relațiile comerciale cu Sheriff.
Coca-Cola Imbuteliere Chisinau SRL: Colaborăm cu multe companii moldoveneşti, inclusiv cu cele din regiunea transnistreană (ceea ce, potrivit legislației Republicii Moldova, este perfect legal)[…] Detalii, AICI
Potrivit datelor vamale ucrainene, din anul 2014 și până la jumătatea lui 2017, valoarea totală a comerțului realizat de Coca-Cola Beverages Ukraine Ltd cu Sheriff a fost de circa un milion de dolari.
Nestle Ukraine Ltd este distribuitor oficial al produselor renumitelor branduri Nescafe și Nesquik. Și în cazul acestei companii, pe parcursul a trei ani și jumătate, în intervalul anilor 2014-2017, valoarea tranzacțiilor comerciale cu Sheriff se ridică la circa 4 milioane de dolari.
Compania Nestle Ukraine nu a oferit un comentariu la acest subiect.
Afaceri în spatele perdelelor de fum
Nu am reușit să aflăm cum Sheriff își onorează plățile față de companiile din Ucraina. Reprezentanții Sheriff-ului au ignorat total demersurile reporterului RISE.
Totodată, la sfârșitul anului 2017, RISE Moldova a solicitat de la serviciile vamale și organele de drept ale Ucrainei și Republicii Moldova date privind volumul total al mărfurilor importate de Sheriff, în ultimii șapte ani. Am solicitat, de asemenea, să ni se comunice dacă firma a figurat sau figurează în vreun dosar penal sau dacă a fost sancționată pentru activități de contrabandă sau necompletarea declarațiilor vamale la importul de mărfuri din Ucraina.
Răspunsurile oficiale primite, fie conțin informații generale, fie sunt irelevante. Detalii, AICI, AICI și AICI
În unele cazuri, reprezentanții instituțiilor fac trimitere la „secretul comercial” pentru a justifica lipsa de transparență.
Am reușit să aflăm că Sheriff a fost de două ori în vizorul organelor de drept, fiind suspectată de practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător și contrabandă în proporții deosebit de mari. Ambele cauze penale au fost inițiate de ofițerii CCCEC (actualmente CNA – n.r) în 2004 și, respectiv, 2005 (detalii, AICI). Ulterior, acestea au fost conexate într-un singur dosar. Urmărirea penală a fost, însă, suspendată în 2008, „din motivul nestabilirii persoanei care a comis infracțiunea”.
Vladimir THORIK (RISE Moldova), Margarita TUZLOVA (Freelancer), Metin DZHUMAGULOV (Kloop)