Vladimir Antiufeev și Vadim Krasnoselski. Doi generali, ambii lideri ai unor regiuni separatiste: una în Republica Moldova – Transnistria, alta în Ucraina – Republica Populară Donețk.
Și ambii au fost sau încă mai sunt anunțați în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău și vânați pentru abuz de putere, abuz de serviciu și împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot.
Cu toate acestea, Antiufeev și Krasnoselski, la fel ca și alți lideri separatiști din stânga Nistrului, au călătorit nestingheriți ani la rândul prin toată lumea.
.
VADIM KRASNOSELSKI
Actualul lider de la Tiraspol a fost vânat de autoritățile constituționale de la Chișinău timp de nouă ani, lucru care nu l-a împiedicat pe Krasnoselski să părăsească cu regularitate teritoriul de jure al Republicii Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, folosind paşapoarte eliberate de Federația Rusă sau Ucraina.
Acest segment are o lungime de peste 400 km și 12 puncte de traversare a frontierei care, până în vara anului 2017, erau controlate doar de către grănicerii ucraineni. Partea moldovenească a început să efectueze controale în comun cu colegii din Ucraina doar din iulie 2017, la punctul de trecere a frontierei Pervomaisk – Cuciurgan. Până atunci, mărfurile și persoanele erau verificate de către vameșii și grănicerii autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.
Despre călătoriile internaționale ale lui Vadim Krasnoselski am aflat din informațiile obținute de RISE de la Serviciul Național de Grăniceri al Ucrainei. Analiza lor ne arată de câte ori generalul transnistrean a traversat frontiera cu Ucraina și care era destinația călătoriilor lui efectuate în 2007-2015, perioadă în care a condus așa-zisul minister de interne de la Tiraspol și avea gradul de general-maior.
A împiedicat desfăşurarea alegerilor locale
În perioada respectivă Krasnoselski a fost urmărit penal de Procuratura Republicii Moldova pentru faptul că, „atribuindu-şi ilegal aşa-numita funcţie de ministru al afacerilor interne al autoproclamatei rmn, la 3 iunie 2007, a organizat împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral al cetăţenilor Republicii Moldova din satul Corjova, raionul Dubăsari, la alegerile locale, prin blocarea de către ‘reprezentanţii organului de miliţie’ a intrărilor pe teritoriul Centrului de Reabilitare a Bătrânilor din localitatea indicată, unde era amplasat Biroul electoral de circumscripţie 15/5”.
Peste aproape două săptămâni de la incident, mai exact pe 16 iunie 2007, Krasnoselski va fi anunțat în căutare naţională şi interstatală de către autorităţile de la Chişinău. Acest lucru, însă, nu l-a împiedicat pe actualul lider de la Tiraspol să călătorească, traversând frontiera țării vecine practic lunar. În acest scop a utilizat de peste 300 de ori pașaportul rusesc și de cel puțin 10 ori pașaportul ucrainean. De obicei, destinațiile călătoriilor erau orașe din Ucraina: Kiev, Harkov și Odesa.
13 iulie 2008. Punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan”. Cetățeanul rus, Vadim Krasnoselski, intră pe teritoriul Ucrainei cu un automobil „Lexus”. Destinația finală este Odesa, dar mai exact – Arkadia, cartierul istoric cu cea mai renumită plajă din oraș. De aici Krasnoselski va reveni în regiunea din stânga Nistrului peste aproape o săptămână, adică pe 19 iulie.
18 noiembrie 2015. Vadim Krasnoselski, deja în baza pașaportului de cetățean al Ucrainei, traversează pe jos punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan”. Revine, însă, în regiunea transnistreană peste 10 minute.
În decembrie 2015, Krasnoselski ajunge şef al Sovietului Suprem al Transnistriei, adică al legislativului din regiunea autoproclamată. Două luni mai târziu, Chișinăul îl exclude din lista persoanelor anunțate în căutare. Motivul: clasarea cauzei penale în urma expirării termenului de prescripție. Peste alte 10 luni, Vadim Krasnoselski devine președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.
Pe parcursul acestui an i-am expediat liderului de la Tiraspol două solicitări de interviu, dar ambele au rămas fără răspuns. Între timp, Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei ne-a răspuns, că potrivit situației din martie 2019, Vadim Krasnoselski nu se mai regăsește în lista persoanelor anunțate în căutare internațională.
.
VLADIMIR ANTIUFEEV
Are 68 de ani, este fost șef al Comitetului pentru Securitatea de Stat din Transnistria (1992-2012) și general-locotenent KGB în rezervă. Autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare națională și internațională încă în 2004. I se incriminează „abuz de putere și de serviciu”.
Deși mai este vânat și în prezent de polițiștii moldoveni, Antiufeev, la fel ca și Krasnoselski, a intrat nestingherit pe teritoriul Ucrainei în baza pașaportului rusesc. Și nu o dată, dar de câteva ori pe an și, fie era doar în tranzit, fie pentru câteva zile.
Călător cu numere diplomatice
În călătoriile sale în Ucraina, Antiufeev a traversat hotarul chiar și la bordul unor automobile cu numere de înmatriculare diplomatice, atribuite Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
28 ianuarie 2012. Sunt zece zile de când Antiufeev nu mai ocupă funcția de șef al securităţii din regiune și câteva zile de la detonarea unei grenade în fața ușii apartamentului său din Tiraspol. Grănicerii ucraineni înregistrează intrarea pe teritoriul țării a cetățeanului rus Vladimir Antiufeev, prin Punctul „Platonovo”.
Scopul vizitei: În interes de serviciu.
Destinația: Kiev.
Mijlocul de transport: Autoturism „Volvo” cu numere de înmatriculare CD115AB.
În seara aceleiași zile, Antiufeev se prezintă la „Goptivka”, punct de trecere la frontiera nord-estică cu Federația Rusă. Acesta părăsește teritoriul Ucrainei deja la bordul unui automobil BMW, tot cu numere de înmatriculare diplomatice: CD115AJ.
Datele publice, analizate de RISE, arată că automobilele cu numere diplomatice „115” aparțin Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Informația respectivă a fost confirmată, indirect, și de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Conform unui răspuns oficial al MAEIE, numerele de înmatriculare ale automobilului cu care Antiufeev a intrat în Ucraina în ianuarie 2012 au fost atribuite ambasadei abia peste un an. Iar cele de pe BMW-ul cu care a ieșit din Ucraina – peste patru luni.
Conexiunea cu Boeing-ul doborât
7 martie 2014. Grănicerii ucraineni înregistrează sosirea la Aeroportul din Simferopol, peninsula Crimeea, a cetățeanului rus Vladimir Antiufeev. Peste o săptămână, în Crimeea, va avea loc referendumul în urma căruia Federația Rusă va anexa peninsula. În aceeași lună, Kievul îi interzice lui Antiufeev accesul pe teritoriul Ucrainei.
10 iulie 2014. Sunt trei luni de când Kievul a anunțat declanșarea unei operațiuni antitero în estul Ucrainei. Între timp, Vladimir Antiufeev este desemnat vicepremier al autoproclamatei Republici Populare Donețk, responsabil de instituțiile de forță.
La o săptămână de la numirea securistului transnistrean în noua funcție, în apropiere de Donețk este doborât un avion Boeing al companiei Malaysia Airlines. Tragedia a luat viețile tuturor 298 de persoane aflate la bord. Antiufeev a negat orice implicare în această catastrofă. Potrivit versiunii Grupului Internațional de Anchetă, avionul a fost doborât dintr-un sistem de rachete „Buk”, care ar aparține Brigăzii de apărare antiaeriană Kursk a Forțelor Armate rusești.
Trei ani mai târziu, în aprilie 2017, Kievul îl anunță pe generalul transnistrean în căutare pentru „atentat la integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei, precum și pentru crearea unui grup terorist sau a unei organizații teroriste”. În special, instituțiile de forță ucrainene îi incriminează lui Antiufeev „planificarea, pregătirea, declanșarea și purtarea unui război de agresiune”.
Fotoliu de vice-director pentru Antiufeev
Potrivit datelor RISE Moldova, pe parcursul ultimilor cinci ani Antiufeev nu a părăsit Federația Rusă cu avionul în baza identității sale oficiale. Cu o singură excepție. În septembrie 2016, când a zburat la Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, anexată de Rusia.
În prezent, Antiufeev este implicat oficial în activitatea a două întreprinderi din Moscova care deservesc industria militară a Rusiei. Potrivit informațiilor din baza de date rusească SPARK, generalul transnistrean a devenit în 2013 vice-director general al „Объединенная двигателестроительная корпорация” (Corporația de Construcție a Motoarelor), întreprindere de stat care asigură cu piese de schimb aviația și navele maritime ale armatei rusești.
.
„EI CONDUCEAU STRUCTURI CRIMINALE”
Nici vechea conducere a Ministerului de Interne de la Chișinău, nici cea nouă, n-au putut să ne explice cum a fost posibil ca cei doi generali din stânga Nistrului, să călătorească nestingherit ani la rândul, fiind anunțați în căutare internațională.
La rândul său, reprezentanții administrației de la Tiraspol cer regulat de la autoritățile constituționale din Chișinău clasarea cauzelor penale intentate liderilor transnistreni. Chiar și Vadim Krasnoselski, actual lider din stânga Nistrului, a adus acest subiect în discuții la întrevederea cu Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, de la finele anului trecut.
Vadim KRASNOSELSKI: [În cadrul întrevederii] ne-am dedicat timpul unor întrebări referitoare la telecomunicații și la încetarea cauzelor penale motivate politic.
Un alt general, Ion Costaș, fost ministru de Interne (1990-1992) şi al Apărării (1992) al Republicii Moldova, este convins că, pentru crimele împotriva statalității urmează să răspundă toți liderii din stânga Nistrului – și cei care au creat Transnistria, și toți cei care ulterior s-au aflat în funcții de conducere.
Ion COSTAȘ: Ei își asumau răspunderea, ei știau ce fac. Ei conduceau structuri criminale împotriva statalității Republicii Moldova, împotriva acestui popor, împotriva integrității acestui stat. Dacă le vom lăsa pe toate baltă, ne vom pomeni că în curând în Moldova vor fi 42 de state, și Briceni, și Edineț.
Proces de judecată de doi ani
RISE Moldova a obținut de la Ministerul de Interne informația privind dosarele penale intentate de Chișinău pe numele liderilor din stânga Nistru abia după un proces de judecată care a durat doi ani.
Prima solicitare am expediat-o încă în martie 2016 și viza zece foști și actuali lideri transnistreni. Însă instituția a refuzat să ne ofere informațiile solicitate, motivând că sunt date cu caracter personal.
Am atacat în instanță refuzul ministerului de Interne și, după un proces de doi ani, Curtea Supremă de Justiție a constatat definitiv și irevocabil că ne-a fost încălcat dreptul de a avea acces la informație.
Ulterior, ministerul a mai avut nevoie de mai bine de jumătate de an pentru a executa decizia instanței. Răspunsul recepționat, însă, conține informații doar despre câteva persoane din lista întocmită de RISE, printre care și generalii Antiufeev și Krasnoselski.
Vladimir THORIK