22/06/2018

Două consultante offshore, una din Cipru și alta de pe un arhipelag din Caraibe, l-au însurat pe un moldovean cu o companie offshore din Bahamas, folosită în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est – “The Russian Laundromat”. Moldoveanul, însă, spune că nu știe nimic.

Asta nu e tot. În combinația creatoarelor de firme offshore mai apare un cetățean al Republicii Moldova, conectat la bancherul Veaceslav Platon – unul dintre arhitecții prăbușirii sistemului bancar din Moldova, dar și una dintre persoanele anchetate pentru suspiciuni privind implicarea în “The Russian Laundromat”.

Colaj RISE Moldova

STÂNGA: Despina Pittara Kyriakouo, consultanta offshore din Cipru | MIJLOC: Valentin Ceban, moldoveanul interpus | DREAPTA: Anethra Cleare, consultanta offshore din Caraibe. Colaj: RISE Moldova

Vizalot Limited a fost înființată, în 2002, în paradisul fiscal din Bahamas și utilizată în mai multe inginerii financiare din Europa de Est. Inițial, a figurat în Ucraina în cadrul unor procese de judecată legate de structura de acționariat a unor mari companii, iar în 2011 a fost folosită într-un litigiu din Republica Moldova, parte din puzzele-ul “The Russian Laundromat” – mașina prin care rușii au spălat 20 de miliarde de dolari.

Datoria fictivă de 200.000.000 $


Aceasta a apărut după ce, la data de 7 iulie 2010, Vizalot Limited a încheiat un contract fictiv cu o firmă-fantomă din Marea Britanie. Prima s-a oferit să-i achite celeilalte o suma de 200 de milioane de dolari.

Plata urma să fie făcută în termen de 5 luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți au figurat două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean sărman – inclus în schemă doar ca procesul să fie examinat de judecătorii din Republica Moldova care trebuiau să certifice datoria fictivă printr-o decizie judecătorească.

Așa și s-a întâmplat. Pe 15 februarie 2011, judecătorul Igor Vornicescu de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) a emis o ordonanță prin care a dispus încasarea datoriei de 200 milioane de dolari în beneficiul firmei-fantomă britanice Ronida Invest LLP, reprezentată de un interpus ucrainean.

Banii urmau a fi încasați de la firma din Bahamas Vizalot Limited și de la cele două firme rusești garante. În realitate, doar firmele rusești au acoperit datoria uriașă fiindcă miza era de a scoate „bani murdari” de pe teritoriul Rusiei și de a-i răspândi în Uniunea Europeană.

Judecătorul-avocat și inculpat


Peste un an de la „ordonanța de 200 de milioane de dolari”, judecătorul Vornicescu a plecat din sistemul judecătoresc și a trecut în cealaltă tabără. A devenit avocat.

Acum, fostul magistrat este judecat penal în „Dosarul Laundromat” pentru „pronunțarea unei decizii contrare legii, soldată cu urmări grave”. Procurorii susțin că, Vornicescu nu trebuia să examineze cauza cu o datorie uriașă din motiv că la dosar au fost anexate mai multe documente incomplete, inclusiv acte neautentificate notarial și fără a fi traduse în limba română. Detalii, AICI

vornicescu

Igor Vornicescu

Igor Vornicescu, fost judecător: Îmi pare rău, însă nu pot să-mi expun poziția la moment. Toți (judecătorii din dosarul Laundromat – n.r.) care au această învinuire – nu recunosc. Nu țin minte cum se numesc firmele. Ele sunt mai multe. La diferiți judecători erau diferite firme. Eu și la moment consider că decizia a fost dată corect. Dacă era să fie atacată sau contestată atunci eu era să o examinez că tot în competența mea intra întrebarea dată. Până la moment nu este contestată sau anulată. Este în vigoare.

Anul trecut, Vornicescu a sesizat Curtea Constituțională privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din art. 307 din Codul penal – adică infracțiunea de care este învinuit, însă Curtea i-a respins solicitare ca inadmisibilă. Detalii, AICI

Dosarul penal în care Vornicescu este inculpat se află în examinare în prima instanță, iar dacă va fi găsit vinovat el riscă până la 7 ani de închisoare.

„Căsătoria offshore” și ultimii ani de viață a firmei din Bahamas


Tot anul trecut s-a mai întâmplat ceva, doar că, de această dată, departe de Republica Moldova, mai exact – în spatele cortinei din Bahamas.

De la înființare, Vizalot Limited se afla în administrarea casei de avocatură Mossack Fonseca din Bahamas, însă ea a fost creată la solicitarea consultanților offshore de la Consulco, cu sediul în Cipru.

Conform înregistrărilor din cea mai recentă scurgere de informații, pe 31 ianuarie 2017, Despina Pittara Kyriakouo – consultantă offshore la Consulco, a trimis un e-mail către Mossack Fonseca, prin care a solicitat un document care să confirme numele directorilor și ale acționarilor Vizalot Limited.

În aceiași zi, i-a răspuns Anethra Cleare – consultantă la Mossack Fonseca. Aceasta i-a expediat documentul cerut. La rubrica „directori și acționari” erau trecute alte două firme offshore: Intercon Ltd și Unico Ltd – ambele create în paradisul fiscal din Seychelles. Detalii, AICI

Angajata de la Consulco nu a fost mulțumită de ce a văzut. A intrat rapid pe fir și le-a cerut celor din Bahamas să modifice documentul.

Într-un nou mesaj, cipriota a atașat două documente în care scrie că, din 2 iunie 2016, noul director și acționar este cetățeanul moldovean, Valentin Ceban. Mai mult, aceasta le-a atașat și copia pașaportului. Detalii, AICI și AICI

Ulterior, Anethra Cleare de la Mossack Fonseca a modificat structura de proprietate a Vizalot Limited și le-a oferit ciprioților confirmare prin care Valentin Ceban figura drept acționar și director.

Însă, spre sfârșitul anului trecut, Mossack Fonseca a renunțat să mai administreze compania Vizalot Limited, anunțându-și demisia din calitate de agent de înregistrare. Detalii, AICI

RISE Moldova i-a expediat consultantei cipriote Despina Pittara Kyriakou mai multe întrebări, însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Contactat telefonic, Valentin Ceban ne-a spus că el nu are nicio conexiune cu firma din Bahamas.

Reporter: Avem documente care demonstrează că sunteți beneficiarul companiei din Bahamas – Vizalot Limited.

Valentin Ceban: Beneficiarul unei companii din Bahamas? Pentru prima dată aud despre asta! Nu-mi este cunoscut nimic despre această companie.

Reporter: Dvs. figurați acolo. Și copia pașaportului este anexată la documente.
Valentin Ceban: Înțelegeți, aș fi ținut minte dacă aș fi dat copia pașaportului pentru a figura în anumite documente.

Reporter: Vizalot Limited vă spune ceva?
Valentin Ceban: Nu! Nu-mi spune nimic.

Reporter: Ați avut careva legături cu Veaceslav Platon?
Valentin Ceban: N-aș vrea să răspund la această întrebare.

În Republica Moldova, Ceban administrează societatea pe acțiuni Broking-VM care a activat pe piața de capital până în 2016, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) i-a retras licența (Detalii, AICI). Motivul invocat de CNPF a fost că acționarul unic al Broking-VM și-a vândut partea unei firme britanice, fără a o informa în prealabil – așa cum prevede legislația. Detalii, AICI

„Om de paie”, conectat la Platon


Pe lângă Valentin Ceban, în convorbirile confidențiale ale angajatei de la Mossack Fonseca cu cea de la Consulco, apare și numele unui alt cetățean moldovean. Este vorba de Oleg Cervatiuc, un interpus care a făcut echipă cu bancherul Veaceslav Platon în mai multe inginerii financiare.

Practic, în aceleași convorbiri în care consultantele offshore discutau despre Vizalot Limited și Valentin Ceban, îl indicau și pe Oleg Cervatiuc drept director și proprietar al firmei din Bahamas – Plani Limited.

La fel ca și Vizalot, compania offshore Plani Limited a fost implicată în cadrul unor procese de judecată din Ucraina privind dreptul de proprietate asupra altor companii ucrainene.

cervatiuc

Oleg Cervatiuc

În Repubica Moldova, Oleg Cervatiuc a figurat în mai multe firme controlate de Platon, iar în noiembrie 2013 a fost ales de Adunarea generală extraordinară a Victoriabank, ca rezerva Consiliului de Administraţie a băncii (Detalii, AICI). Din această poziție, Cervatiuc apărea ca șef al departamentului economico-financiar al firmei „Stafinserv” SRL, la care fondator și administrator este Aliona Stașevskaia (Detalii, AICI), una din persoanele de încredere ale lui Platon.

Anul trecut, magistrații din prima instanță l-au condamnat pe Veaceslav Platon în două dosare pentru infracțiuni de escrocherie. Cifrele sunt următoarele: 18 ani de închisoare în „Dosarul BEM” și 12 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să golească conturile cu bani ale unor firme de asigurare. Detalii, AICI și AICI

Reporterii RISE Moldova l-au întrebat, anterior, pe Veaceslav Platon care e legătura lui cu “The Russian Laundromat”, însă el ne-a oferit doar răspunsuri evazive. „Îmi pare rău să spun asta, dar sunteți cu toții o grămadă de fraieri. Ați citit Codul Penal? Nu ați citit nimic, ați auzit doar… Voi nu știți ce e aia spălare de bani. Dacă tot trebuie să vă învăț, vă explic: Este o cale de legalizare a veniturilor obținute ilegal. […]”, a explicat Platon. Detalii, AICI

O nouă scurgere de date: 1,2 milioane de documente, tot de la Mossack Fonseca a ajuns în posesia publicației germane Suddeutsche Zeitung care a distribuit din nou datele prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists.

RISE Moldova este și de această dată partenerul pentru Moldova în cadrul #PanamaPapers II. Noua scurgere de informații acoperă intervalul de timp dintre momentul declanșării scandalului inițial, în primăvara lui 2016, și sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Mossack Fonseca să se închidă definitiv.

La o lună după apariția investigației globale #PanamaPapers, Mossack Fonseca a făcut un audit intern și a constatat că are în portofoliu 28.427 de companii offshore active. Dintre aceste doar o treime aveau înregistrate numele beneficiarilor reali așa că avocații din Panama City au început o febrilă activitate de colectare de informații. Ei au cerut subsidiarelor de pe tot globul dar și altor firme cu care colaborau să trimită numele beneficiarilor, copii după pașapoartele lor dar și facturi de gaz sau curent care să conțină numele și adresele personajelor implicate în firme offshore.

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol