Scandalul Panama Papers revine în forță.
O nouă scurgere de date: 1,2 milioane de documente, tot de la Mossack Fonseca a ajuns în posesia publicației germane Suddeutsche Zeitung care a distribuit din nou datele prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists.
RISE Moldova este și de această dată partenerul pentru Moldova în cadrul #PanamaPapers II. Noua scurgere de informații acoperă intervalul de timp dintre momentul declanșării scandalului inițial, în primăvara lui 2016, și sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Mossack Fonseca să se închidă definitiv.
La o lună după apariția investigației globale #PanamaPapers, Mossack Fonseca a făcut un audit intern și a constatat că are în portofoliu 28.427 de companii offshore active. Dintre aceste doar o treime aveau înregistrate numele beneficiarilor reali așa că avocații din Panama City au început o febrilă activitate de colectare de informații. Ei au cerut subsidiarelor de pe tot globul dar și altor firme cu care colaborau să trimită numele beneficiarilor, copii după pașapoartele lor dar și facturi de gaz sau curent care să conțină numele și adresele personajelor implicate în firme offshore.
53 de zile. Atât a durat o anchetă declanșată de casa de avocatură Mossack Fonseca (MF) după ce a primit prin e-mail o notificare de la Google Alerts cu eticheta „Anatoli Stati”, generată în urma publicării de către RISE Moldova a articolului „Secretele lui Stati și mita din Africa”.
Încă din primele zile, creatorii de companii paravan și structuri offshore în spatele cărora se ascund adevărații beneficiari și bunurile lor, au așteptat comentarii de la omul de afaceri Anatoli Stati, referitor la articolul nostru.
Ulterior, Mossack Fonseca a fost informată de intermediarii lui Stati că „Señor” (Domnul – traducere din spaniolă) este unul din cei mai bogați oameni din Moldova și că „știrile negative” nu l-au vizat direct. Într-un final, MF a decis să-i acorde în continuare servicii offshore, însă i-au cerut lui „Señor” documente care să confirme calitatea sa de beneficiar real al mai multor companii înregistrate în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice.
Acum doi ani, proiectul global #PanamaPapers a unit 400 de jurnaliști de investigație din 80 de țări, inclusiv reporteri RISE Moldova, care au investigat peste două sute de mii companii offshore, administrate de casa de avocatură Mossack Fonseca, în spatele cărora s-au ascuns 12 șefi de stat, 140 de politicieni, premieri, fotbaliști, evazioniști și membri ai crimei organizate.
Atunci, RISE Moldova a dezvăluit că peste 40 de cetățeni ai Republicii Moldova și-au achiziționat societăți offshore de la Mossack Fonseca (Detalii, AICI). Printre ei s-a aflat și familia Stati, cunoscută pentru afacerile petroliere desfășurate pe mai multe continente.
ALERTA
Pe 7 Aprilie 2016, RISE Moldova a scris că, familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discutau în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.
A doua zi de la publicarea articolului „Secretele lui Stati și mita din Africa”, Mossack Fonseca a primit prin e-mail o notificare de la motorul de căutare Google.
Maureen Creque-Thomas, o angajată din cadrul Departamentului de conformitate de la oficiul Mossack Fonseca din BVI, și-a informat colegii despre această notificare, iar subiectul de discuție a fost inclus în categoria celor de importanță înaltă. Mai mult, aceștia au pornit o verificare de tip „caso de ROS (Reportes de Operaciones Sospechosas)” – Raportare de operațiuni suspecte. Totodată, creatorii de companii au verificat numele lui Stati în mai multe baze de date, inclusiv i-au solicitat omului de afaceri moldovean documente (pașaport, facturi, certificate de la bănci) care să confirme calitatea de beneficiar și adresa lui fizică.
Încă de la primirea alertei, avocații MF au decis să le acorde două zile reprezentanților lui Stati ca să comenteze „știrile negative”, că de altfel ei vor renunța să-i administreze firmele offshore. Detalii, AICI și AICI
O săptămână mai târziu, un avocat MF le-a spus colegilor că a primit o reacție din partea intermediarilor lui Stati și le-a oferit acestora un rezumat în limba spaniolă:
Domnul Anatoli Stati deține ASCOM GROUP, cea mai mare companie de petrol din Moldova și este considerat cel mai bogat om din această țară.
În acest moment, o organizație jurnalistică numită RISE Moldova a publicat informații negative despre acest Domn […]
19 este numărul companiilor din BVI conectate direct la Anatol Stati.
Mossack Fonseca nu renunță la „Señor Stati”
Zile în șir, discuțiile confidențiale despre „Señor Stati” au fost pe agenda avocaților MF. Într-un final, aceștia au ajuns la concluzia că „acuzațiile nu sunt atât de relevante și nici directe pentru Anatolie Stati”, ci mai degrabă i-ar viza pe angajații plătiți de Stati.
După ce avocații MF s-au clarificat cu alerta de la Google, au continuat să actualizeze registrele companiilor lui „Señor Stati”.
Pe parcursul anului trecut, aceștia au atașat la dosarele firmelor și o referință din numele avocatului moldovean Victor Ciumac, care își luase licența de doar câteva luni.
În document, Ciumac menționează că îl cunoaște pe Stati de 6 ani, este onest și se bucură de o reputație bună. Mai mult, avocatul moldovean le sugerează avocaților din BVI că nu au motive pentru care ar renunța la relația de afaceri cu Señor Stati.
Din documentele consultate de noi, avocatul Ciumac a eliberat referințe cu un conținut asemănător Elenei Ozerov și lui Gheorghe Ciobanu, doi intermediari conectați la Stati. Detalii, AICI și AICI
Contactat de RISE Moldova, Victor Ciumac s-a arătat surprins de întrebările noastre. El ne-a spus că nu este și nu a fost avocatul lui Stati, nu-l cunoaște și nu i-a scris nicio o referință.
Avocatul Victor Ciumac: Nu cunosc așa ceva. Prima dată aud. Nu-l cunosc pe domnul Stati, personal.
Într-unul din mesajele consultaților offshore era indicat și un număr de telefon mobil care ar fi al beneficiarului Anatol Stati. Am sunat la acest număr. „Gicu, îmi spune”, ne-a răspuns un bărbat care, susține că, lucrează la Ascom. După ce a ascultat întrebările noastre, Gicu ne-a redirecționat către departamentul juridic al companiei.
Contactat telefonic, Grigore Pisica, șeful Serviciului Juridic al Ascom Grup, ne-a spus că: „Nu sunt sigur că o să vă răspund la chestiile acestea pentru că mă depășesc, sincer vorbind”. Totodată, RISE Moldova a expediat mai multe întrebări companiei Ascom Grup, legate de interesele familiei Stati față de firmele offshore din Insulele Virgine Britanice, dar și pentru a ne explica colaborarea cu avocatul Ciumac.
Marți, 19 iunie 2018, același Pisica ne-a răspuns printr-un e-mail: „Am luat act de solicitările Dvs. și Vă comunic că voi reveni mai târziu din cauză că acestea mă depășesc, dar și că am alte priorități”, însă până la publicarea acestui text nu a mai revenit.
Iurie SANDUȚA