21/06/2018

Generalul Ion Costaș, deputat în primul Parlament și fost ministru de Interne, apare în documentele secrete ale casei de avocatură Mossack Fonseca ca beneficiar real al companiei Smankro Incorporation, înregistrată în jurisdicția offshore din Panama.

general-costas

Generalul Ion Costaș. Foto: infoprut.ro

O armată de consultanți offshore de la compania cipriotă Consulco a acționat pe frontul avocaților panamezi de la Mossack Fonseca, din numele generalului Ion Costaș. Operațiunea confidențială s-a derulat în luna aprilie 2016, la doar câteva zile de la publicarea anchetei globale cunoscută ca #PanamaPapers.

Mai exact, pe 15 aprilie 2016, Mirzella Tuñón, angajată la biroul Mossack Fonseca din Panama, i-a informat pe partenerii din Cipru de la Consulco, printr-un e-mail, că informația despre acționarii companiilor nu va mai fi confidențială, ci va fi publică. Iar în conformitate cu legile panameze le-a cerut informații despre beneficiarul real al companiei Smankro Incorporation, facturi care să-i confirme adresa fizică și informații despre activitățile firmei, dar și țările în care aceasta este activă.

În aceiași zi, o consultantă offshore de la Consalco le-a dezvăluit panamezilor cine este ultimul beneficiar al companiei Smankro Incorporation, ascuns în spatele unor oameni de paie și proprietari fictivi.

Numele lui este Ion Costaș. „Atașat vă rugăm să găsiți copia pașaportului și factura la utilități”, mai scriu ciprioții. În mesaj sunt descrise și principalele activități ale companiei: IT, tranzacționare, comercializarea vinului, iar țările de acțiune fiind România, Cipru și Kazahstan.

coztas

Smankro Incorporation este o companie din Panama înregistrată în 2014 de către Mossack Fonseca. De la nașterea ei, în documente, au figurat doar părinți adoptivi anonimi: agenți proxy și companii înregistrate în alte paradisuri fiscale. Abia când cei de la Consalco au fost obligați să tragă cortina, ca urmare a scandalului global #PanamaPapers, am putut afla cine este adevăratul părinte al firmei din Panama – Ion Costaș.

Filiera cipriotă


În Republica Moldova, Costaș administrează compania East Star Consulting, iar în România – Crystal System. Ambele societăți specializate în consultanță și inginerie IT fac parte din holdingul Crystal System Group Limited din Cipru, activ și pe piața din Grecia și Albania. Detalii, AICI și AICI

Datele obținute de la Registrul companiilor din Cipru îi indică drept acționari minoritari pe profesorul Răzvan Bologa de la Academia de Studii Economice din România și pe omul de afaceri italian Canzio Dovigo, iar în calitate de acționar majoritar – Cerentia Management Ltd, o societate cipriotă de tip paravan. Detalii, AICI

Ce spune generalul: “Era acolo altcineva”


Contactat de RISE Moldova, generalul Ion Costaș a recunoscut conexiunea cu firma din Panama, însă ne-a spus că nu el este beneficiarul real al companiei – așa cum arată documentele Mossack Fonseca.

Reporter: Am găsit numele dvs. în Panama, legat de compania Smankro Incorporation. Ați creat-o dvs.? În ce scopuri o utilizați?

Ion Costaș: Ea este închisă, de fapt. Nu știu de ce mai apare la dvs.. Eu nu am nimic în comun cu structura respectivă.

Reporter: A fost creată în 2014, în Panama.

Ion Costaș: Da, da…

Reporter: Agenții de la Mossack Fonseca au folosit documentele dvs.: copia pașaportului, facturi. Ei spun că dvs. sunteți beneficiarul acestei companii (Smankro Incorporation – n.r.). Cu ce scop ați creat-o?

Ion Costaș: […] Era acolo altcineva. Mă rog… șmecheriile care le fac acuma.

Reporter: Cum adică? Era altcineva?

Ion Costaș: Nu știu. Cred că s-au folosit de datele mele pe care le aveau și asta e… Dar, de fapt,
eu am vorbit cu acei care m-au implicat și, chipurile, era numele meu acolo… Ei caută oameni… „cu nume”.

Reporter: Este vorba despre cineva din Moldova sau din România?

Ion Costaș: De aici, din România (În timpul acestui dialog telefonic, Costaș se afla pe teritoriul României – n.r.).

Reporter: Are legătură cu Crystal System?

Ion Costaș: Nu are treabă.

Reporter: Această companie a fost utilizată?

Ion Costaș: Nu… Eu m-am revoltat. Am vorbit cu respectivii și ei deja au închis-o.

Reporter: Cunoașteți cine a fost beneficiarul real dacă nu dvs.?

Ion Costaș: Ei se ascund în două-trei nivele, înțelegi, în spate. Numai nu este din Moldova, asta eu știu precis.

Reporter: Și v-au cerut documentele dvs. că nu este clar de ce apar facturile.

Ion Costaș: Nu, le-au luat de la Crystal.

Cariera lui Costaș: De la Pilot la Crystal


Cariera militară a lui Ion Costaș începe în 1967 ca pilot în Armata Sovietică, apoi în 1983 parașutează la funcția de comandant-adjunct al Armatei a 14-a. După ce Republica Moldova și-a obținut Independența, el a fost catapultat la funcția de ministru al Apărării, deținută în perioada războiului de pe Nistru.

La începutul anilor 90’, Costaș a devenit deputat în primul Parlament și apoi ministru al Afacerilor Interne, funcție deținută timp de doi ani (1990-1992). În 2010 a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a MAI – „Crucea de merit”, iar în 2012 a publicat cartea Transnistria 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”.

De la stat, Costaș s-a retras în afaceri. În 2000-2001 a lucrat director general al Petrom-Moldova SA. Apoi, din 2002 până în 2004 a fost reprezentant regional al companiei Hewlett-Packard, fiind responsabil pentru Moldova și Ucraina. Deja, din 2007 activează în holdingul cipriot Crystal System.

Scandalul Panama Papers revine în forță.

O nouă scurgere de date: 1,2 milioane de documente, tot de la Mossack Fonseca a ajuns în posesia publicației germane Suddeutsche Zeitung care a distribuit din nou datele prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists.

RISE Moldova este și de această dată partenerul pentru Moldova în cadrul #PanamaPapers II. Noua scurgere de informații acoperă intervalul de timp dintre momentul declanșării scandalului inițial, în primăvara lui 2016, și sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Mossack Fonseca să se închidă definitiv.

La o lună după apariția investigației globale #PanamaPapers, Mossack Fonseca a făcut un audit intern și a constatat că are în portofoliu 28.427 de companii offshore active. Dintre aceste doar o treime aveau înregistrate numele beneficiarilor reali așa că avocații din Panama City au început o febrilă activitate de colectare de informații. Ei au cerut subsidiarelor de pe tot globul dar și altor firme cu care colaborau să trimită numele beneficiarilor, copii după pașapoartele lor dar și facturi de gaz sau curent care să conțină numele și adresele personajelor implicate în firme offshore.

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol