2/07/2018

Un proaspăt consilier socialist din orașul Sângera, mun. Chișinău, deține de doi ani o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice (BVI), controlată anterior de un om de afaceri român. Datele apar în #PanamaPapers II, o nouă scurgere de date de 1,2 milioane de documente obținute de publicația germană Suddeutsche Zeitung și distribuite prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists.

ocean-fish

Dmitrii Dologan a preluat mandatul de consilier în mai 2018, după demisia unui ales local (Detalii, AICI). În informațiile făcute publice de Consiliul electoral de circumscripție Sângera, Dologan apare ca student și agent de comerț la Blue Shark SRL, firmă care îl ca fondator pe Ion Busuioc și care activează în Moldova sub brandul Ocean Fish din România. Detalii, AICI și AICI

Ocean Fish, companie importantă de pe piaţa de semipreparate din peşte, fructe de mare şi peşte congelat din România și Moldova, e deținută de omul de afaceri Ilie Busuioc. Detalii, AICI

Dar între Dmitrii Dologan și Ilie Busuioc mai este o legătură: un offshore din BVI. E vorba de Blue Shark Ltd.

Acum doi ani, după ce numele lui Ilie Busuioc a apărut în lista persoanelor care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca, omul de afaceri a reacționat imediat, atât printr-un comunicat, cât și prin cedarea companiei.

dima-dologan-fb

Dmitri Dologan // Foto: via Facebook

Ocean Fish (din comunicatul de presă): Blue Shark LTD nu a avut ca scop elucidarea (probabil eludarea – n.r.) unor taxe în România sau alte avantaje de natură fiscală […] întrucât singurul cont al acestei societăţi a fost deschis şi folosit doar în cadrul unei bănci din România.

Chiar dacă totul era în regulă, la câteva săptămâni după izbucnirea scandalului #PanamaPapers, Ilie Busuioc cedează compania din BVI lui Dmitri Dologan din Sângera.

Solicitat de RISE, actualul consilier socialist ne-a spus inițial că informaţia pe care o deținem este una greşită și ne-a întrebat “de unde aşa date?”. Apoi a refuzat să discute la subiect, invocând faptul că nu ne cunoaşte. Ulterior a revenit pentru a preciza că nu mai lucrează la Blue Shark SRL din Moldova.

Cât despre tranzacția de preluare a Blue Shark Ltd din offshore, Dologan a spus că a cumpărat-o pentru că „avea un preţ infim şi m-am gândit că este o oportunitate”.

Am încercat să luăm legătura şi cu Ilie Busuioc, dar ca răspuns am fost contactaţi de Alesea Brânzilă, manager în cadrul companiei Ocean Fish. Aceasta a confirmat transferul de proprietate, dar s-a arătat revoltată de faptul că ne interesăm de afacerile lui Ilie Busuioc.

Alesea Brânzilă: Proprietarul companiei Ocean Fish este apolitic. Domnul Busuioc nu a fost niciodată în politică. Acel scandal cu un offshore deţinut, a fost şi comunicat presei motivul, plus, contul acelui offshore (inactiv) de mulți ani, era în[tr-o] bancă din România. După tot acel scandal (nefondat) am decis înstrăinarea acelui offshore. Compania respectivă (Blue Shark din BVI – n.r.) nu a avut nicio activitate. Scopul de creare a acestui offshore, a fost pentru că nu puteam achiziționa unele mărfuri pe teritoriul României și Republicii Moldova, dacă exista exclusivitate.

O nouă scurgere de date: 1,2 milioane de documente, tot de la Mossack Fonseca a ajuns în posesia publicației germane Suddeutsche Zeitung care a distribuit din nou datele prin intermediul International Consortium of Investigative Journalists.

RISE Moldova este și de această dată partenerul pentru Moldova în cadrul #PanamaPapers II. Noua scurgere de informații acoperă intervalul de timp dintre momentul declanșării scandalului inițial, în primăvara lui 2016, și sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Mossack Fonseca să se închidă definitiv.

La o lună după apariția investigației globale #PanamaPapers, Mossack Fonseca a făcut un audit intern și a constatat că are în portofoliu 28.427 de companii offshore active. Dintre aceste doar o treime aveau înregistrate numele beneficiarilor reali așa că avocații din Panama City au început o febrilă activitate de colectare de informații. Ei au cerut subsidiarelor de pe tot globul dar și altor firme cu care colaborau să trimită numele beneficiarilor, copii după pașapoartele lor dar și facturi de gaz sau curent care să conțină numele și adresele personajelor implicate în firme offshore.

Ion PREAȘCA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol