13/07/2023

Vara, 2018. Regiunea Donețk, Ucraina.

A călcat pe o mină care l-a orbit pentru câteva zile.

S-a retras de pe front, dar a revenit din nou. Avea funcția de comisar politic. Astfel, mamele și soțiile soldaților decedați veneau la el ca să-i găsească pe cei dispăruți.

A început să-i caute și a descoperit o groapă comună.

Dar nu avea dreptul să vorbească despre „mormântul cu mai multe persoane”, spune el. Trebuia să tacă, dacă își dorea să mai trăiască.

Atunci a simțit că viața îi este în pericol și s-a întors acasă.

Așa s-a terminat vacanța unui fost angajat al Armatei Naționale a Moldovei care a plecat oficial în Federația Rusă, în concediu, pentru 20 de zile. A ajuns însă să lupte, ani la rând, de partea separatiștilor pro-ruși.

Dezertorul Rodion Savin, numit „Roma”, împreună cu prietenii din Donețk la un pahar de tărie. Pornind de la această fotografie de grup i-am identificat pe majoritatea dintre ei în acțiune, pe front, cu armele în mâini. Foto: ok.ru, vk.com. Colaj: Roman Filippov/ RISE Moldova

PLUTONIERUL SAVIN, ÎN ARMATA MOLDOVEI
Rodion Savin are 34 de ani, e divorțat și este din Ungheni. Până să înceapă războiul în Ucraina ducea o viață liniștită.

Și-a început cariera profesională la Poliția de Frontieră. Acolo, a lucrat din 2009 timp de câțiva ani. Apoi a făcut o pauză profesională.

Rodion Savin, pe teritoriul Republicii Moldova. Foto: facebook.com

În 2014, Rodion s-a angajat în Regimentul de Rachete Antiaeriene, o unitate militară din Armata Națională care apără și spațiul aerian al Republicii Moldova.

Doi ani mai târziu, el s-a transferat în secția păstrare valori materiale a depozitului de echipament al Armatei Naționale. Deținea funcția de șef magazie și era plutonier.

După aproape două luni la noul loc de muncă, mai exact în aprilie 2016, și-a anunțat superiorii că pleacă în concediu pentru o perioadă de 20 de zile. Apoi, a dispărut fără să mai anunțe și a devenit practic dezertor.

Eduard Ohladciuc, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, ne-a spus că „la 26 aprilie 2016, domnului Savin Rodion i-a fost acordat concediu de odihnă anual obligatoriu, care în baza raportului depus, urma să-l petreacă în Federația Rusă, orașul Orenburg, unde locuiește tatăl său. Din concediul acordat, urma să revină la 16 mai 2016, fapt ce nu s-a întâmplat”.

„Telefonul era deconectat, fiind vizitat la domiciliu, acesta nu a putut fi găsit. De asemenea, au fost încercări de a-l găsi prin intermediul părinților. Tatăl său nu răspundea la telefon, iar din discuția cu mama plutonierului, aceasta a comunicat că nu cunoaște locul aflării fiului său. Ulterior, ea a revenit cu un sunet, comunicând că a discutat cu tatăl plutonierului, iar acesta i-a comunicat că fiul a fost la el în vizită (în Federația Rusă – n.r.), însă a plecat pe data de 14.05.2016 în Republica Moldova”.

Fragrament din mărturia lui Constantin Rusu, șeful Depozitului de echipament al Armatei Naționale

Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale mai susține că ministerul a făcut o anchetă internă în urma căreia au stabilit că dispariția lui Savin se încadrează la categoria dezertare. „Măsurile de căutare, urmărire și anchetare au fost efectuate de către organele de resort”, adaugă Eduard Ohladciuc.

Savin a figurat ani la rând în registrele ruse cu persoane căutate, potrivit informațiilor și documentelor obținute de RISE Moldova din Federația Rusă.

Rodion Savin, cu arma în mână în regiunea Donețk, Foto: ok.ru / Grafică: Roman Filippov/ RISE Moldova

COMANDANT DE PLUTON, ÎN DONEȚK
În iulie 2016, Rodion se afla deja pe teritoriul Ucrainei, în regiunile controlate de separatiștii pro-ruși. Acolo s-a înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețk.

A fost cercetaș, iar pentru că nu consuma droguri și alcool, spune el, a fost numit comandant al Pervîi Motostrelikovîi Batalion din cadrul Pervaia Slaveanscaia Brigada.

Avansarea lui a continuat până la comandant de pluton în telecomunicații.

INDICAȚIILE VENEAU DIN ROSTOV
„Impresia acestuia era că este un haos. Lupta pe teritoriul Ucrainei. Unitatea militară în care lupta făcea parte din armata Republicii Autoproclamate Donețk. La momentul înrolării, acesta nu era conștient de faptul că activa într-o formațiune armată care făcea parte dintr-o entitate statală ilegală. Pe parcurs și-a dat seama, dar era prea târziu.

Centrul de comandă era din Donețk. De la Moscova sau Kiev nu a primit comandă. Din spusele comandanților, indicațiile veneau din Rostov, Federația Rusă. Oficial, nu erau date că, aceștia, activau în subordinea Ministerului Apărării al Federației Ruse”.

(Extras din răspunsul lui Savin la întrebările procurorului)

Militarul Savin susține că munca lui pe front era remunerată lunar cu 15 mii de ruble (echivalentul a peste 4 mii de lei MDL la cursul mediu din 2018 – n.r.).

Rodion Savin. Foto: facebook.com

Am verificat profilul acestuia pe mai multe platforme sociale. Am observat că obișnuia să publice fotografii fiind îmbrăcat în uniforme militare sau cu arma în mâini. La rubrica locație, indica denumiri de țări sau orașe asemănătoare cum ar fi „Cuba” sau „Cubati” (oraș cu aceeași denumire din Brazilia sau Angola – n.r.).

„EU VIN DUPĂ VOI DUȘMANILOR…
în curând, foarte curând și în MD…”, […] Dorința cea mai mare e să mă plimb pe străzile din capitală (Chișinău – n.r.)”, scria militarul dispărut pe o rețea socială, până să se întoarcă în Moldova.

Pe 15 iulie 2021, el a ajuns la punctul de frontieră Sculeni. Polițiștii l-au dat pe mâna procurorilor care l-au acuzat în două cauze penale.

Între timp, Rodion Savin s-a angajat la o vulcanizare și, spunea el, avea 8-9 mii de lei, adică dublu decât ar fi fost plătit ca mercenar. Compania pentru care a lucrat se numește PAD RTL și are sediul juridic în mun. Chișinău. Aceasta este deținută de Alexandr Cosiuc, originar din or. Tiraspol.

Alexandr Cosiuc, director și proprietarul PAD RTL: Nu-l țin minte. Eu am peste 150 de oameni. Eu nu-l întreb de actele unde el a luptat, dar întreb de actele de care am eu nevoie pentru lucru. Eu angajez cu recomandare de la băieți…

Rodion Savin

La începutul anului trecut, judecătorii l-au găsit pe Savin vinovat de dezertare dar în baza Legii nr. 210 din 2016 i-au aplicat amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Detalii, AICI

Militarul amnistiat a avut, însă, un final de an mai puțin bun. În celălalt dosar, în care e învinuit de mercenariat, magistrații l-au condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare. Detalii, AICI

Am analizat sentința de condamnare iar unele mărturii făcute de inculpat se bat cap în cap. Pe de o parte, el spune că avea o viață liniștită înainte să înceapă războiul în Ucraina, iar pe de alta susține că fiind divorțat, în depresie, a plecat în Donețk în 2016 ca să „își caute moartea”.

Potrivit datelor oficiale, Savin a divorțat în 2013, adică cu trei ani înainte să plece pe front. Acolo, de-a lungul anilor, a apărut în fotografii alături de prietenii lui pe marginea unui lac, dar și la picnic.

Savin a făcut apel la decizia din prima instanță, însă judecătorii l-au respins. Acum, i-a rămas mai puțin de o lună ca să facă recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Detalii, AICI

Contactată de RISE Moldova, Tatiana Gorea, avocata lui Savin, ne-a spus că nu este sigură dacă el va face recurs la CSJ. Fostul militar ar avea o altă strategie.

Nu sunt de acord cu această decizie de la Apel. Din acest motiv am încercat să-l conving pe Savin să mergem la CSJ că ar putea să-i dea condiționat. El a refuzat. Vrea să depună (o plângere – n.r) pentru condiții inumane în penitenciar…”, susține avocata.

Totodată, Gorea consideră că judecătorii l-au discriminat pe Savin în raport cu alți mercenari moldoveni condamnați în ultimii ani, dar lăsați în libertate, condiționat.

Am analizat cinci dosare în care au fost condamnate persoanele pentru mercenariat. La toți le-au dat condiționat. Numai lui Savin i-au dat necondiționat. Consider că este discriminare”, a punctat avocata.

Judecătorii de la Apel susțin la rândul lor că, „sentinţa de condamnare, în prezenta cauză penală, va avea un efect preventiv serios atât pentru inculpat, cât şi pentru alte persoane predispuse la comiterea unor astfel de infracţiuni […]”.

I-am solicitat un interviu prin intermediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), însă Savin a refuzat să discute cu noi.

„Vă informăm că, persoana sus indicată și-a manifestat dezacordul de a participa la interviu și de a oferi informații în legătură cu subiectul abordat în solicitare”, ne-a răspuns ANP. Detalii, AICI

Am încercat să discutăm și cu familia lui Savin. Pe tatăl lui nu am reușit să-l găsim după mai multe căutări. Mama a decedat, iar fratele său, care lucrase împreună cu Rodion în Regimentul de Rachete Antiaeriene al Republicii Moldova, nu ne-a răspuns la mesaje și apeluri.

RĂNILE DIN DONEȚK
Rodion Savin a apărut în ultimii ani în mai multe fotografii alături de camarazii de arme din regiunea Donețk. El nu este singurul dintre ei care a călcat pe o mină și a fost rănit.

Le-am analizat profilurile și am constat că mai mulți au ajuns pe patul de spital.

Artyom Miroshnichenko este unul dintre ei. În iulie 2018, îmbrăcat în haine kaki își făcea selfie-uri pe malul unui lac împreună cu Savin.

Începând de anul trecut însă publică poze din scaunul cu rotile, asta după ce a rămas fără picioare.

Vladimir Shatunenko a fost coleg cu Savin în aceeași brigadă. A postat ani la rând fotografii de pe front, din fața tancurilor, apoi din spital sau din diferite locații de recuperare.

În 2017, Shatunenko a publicat și o fotografie în care apare în cârje, alături de Savin, ambii îmbrăcați în uniforme militare ale armatei Republicii Autoproclamate Donețk.

Vladimir Shatunenko și Rodion Savin (stânga). Foto: vk.com

Vladimir Shatunenko și Rodion Savin (dreapta). Foto: vk.com

Alți militari, prieteni cu Savin, nu au mai apărut on-line timp de mai multe luni.

Iurie SANDUȚA

Editor: Daniel BOJIN

Fact-checking pentru acest text a fost efectuat de către Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.


Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol