18/03/2024

Generalul-locotenent Igor Konașenkov, vocea oficială a Ministerului Apărării din Federația Rusă, a ascuns ani la rând în declarațiile lui de avere că deținea un apartament la Chișinău, orașul său natal.

În coloana țara de localizare se indică statul în care se află proprietatea”, explică Ministerul Apărării al Rusiei pe pagina oficială.

Deși locuința se afla la peste o mie de kilometri de Moscova, purtătorul de cuvânt al armatei ruse a declarat la rubrica „țara de localizare”: Rusia, în loc de Republica Moldova.

Până să obțină cheile de la ușa apartamentului din sectorul Botanica, în el au locuit mama sa, originară din Federația Rusă, și tatăl său vitreg, un ucrainean născut într-o localitate de lângă Kiev, atacată de ruși încă din primele zile de invazie.

Jîtomîr, un alt oraș ucrainean bombardat de ruși, este strâns legat de trecutul lui Konașenkov. RISE Moldova a descoperit o galerie cu fotografii de la petrecerile militarului aflat într-un turneu prin Rusia și Ucraina. Însoțit de camarazi din cele două țări, el a fost surprins în saună, la biliard și a pozat sub drapel ucrainean.

La doi ani de la invazia rusă în Ucraina, Konașenkov a fost recent sancționat de Australia, după ce anterior a nimerit în listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, Marii Britanii, Canadei și Elveției. Motivul? „Răspândirea dezinformării cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina”.

Generalul-locotenent Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al armatei ruse. Foto: Maxim Blinov, RIA Novosti

APARTAMENTUL DIN CHIȘINĂU
Igor Konașenkov este vocea armatei ruse, numit în 2017 de Vladimir Putin în funcția de șef al departamentului de informații și comunicații al Ministerului Apărării.

S-a născut la Chișinău în urmă cu 57 de ani.

Apartamentul are două camere și un balcon. Foto: Iurie Sanduța / RISE Moldova

RISE Moldova a aflat că Igor Konașenkov a devenit proprietarul unui apartament în capitala Republicii Moldova în 2010.

Amplasat în sectorul Botanica, imobilul de 48 de metri pătrați este situat într-un bloc cu cinci etaje. Are două camere și un balcon.

Clădirea a fost izolată parțial, iar unele balcoane au fost colorate în galben, verde și bej.

La intrarea în bloc ne-am împiedicat de câțiva saci cu tencuială și instrumente de construcție. Pe scări, lângă pereții vopsiți pe jumătate în verde, stau aranjate mai multe flori. Am sunat și am bătut la ușa apartamentului, dar nu a răspuns nimeni.

În schimb, o altă ușă de pe palier s-a deschis. Dintr-un apartament vecin o femeie ne întreabă pe cine căutăm. După ce îi arătăm o fotografie și un document cadastral, se încruntă și exclamă:

El e Igor de la Moscova care transmite informații militare. Îl arată la televizor. Transmite toate falsurile. El nu mai vine în Moldova că noi îl înădușim”.

Igor Konașenkov a fost văzut ultima dată la Chișinău în 2019, alături de șeful său, Serghei Șoigu – Ministrul Apărării al Federației Ruse. Ei s-au întâlnit cu fostul președinte Igor Dodon și cu fostul ministrul al Apărării din Moldova, Pavel Voicu.
Atunci au participat la un eveniment comemorativ de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”, dedicat militarilor sovietici care au decedat în Al Doilea Război Mondial.
Șoigu și Dodon s-au văzut și la Președinție. „Sunt foarte bucuros că noi reluăm parteneriatul strategic cu Federația Rusă pe toate dimensiunile, iar pe parcursul ultimilor ani, la nivelul conducerii de vârf, relaţiile au fost foarte bune”, i-a spus Dodon lui Șoigu, iar Konașenkov îi urmărea cu atenție.

Vecinii își amintesc de el când era copil. „Igor a trăit aici, mama lui e Lidia și Felix (tatăl vitreg ucrainean). A vândut apartamentul. Ultima dată a venit și a luat-o pe mama lui când a făcut 70 de ani și au plecat în Rusia”.

Konașenkov a vândut apartamentul din Chișinău în 2012, când era angajat tot al Ministerului Apărării al Federației Ruse. L-a cumpărat o tânără născută în raionul Cantemir, Moldova.

Am căutat imobilul în declarațiile lui de avere depuse în acea perioadă.

În 2010, când devine proprietar la Chișinău, Konașenkov indică în declarația de avere două apartamente pe numele lui și două pe numele soției, Natalya Biragova, care lucrează într-un spital al Ministerului Apărării rus.

La rubrica „țara de amplasare a imobilului”, el declară Rusia, în dreptul fiecărui apartament.

Unul dintre cele patru imobile declarate avea o suprafață similară cu cea a apartamentului din Chișinău.

Un an mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei ruse publică informații asemănătoare despre imobilele sale, indicând aceeași locație a apartamentului – Rusia, în loc de Republica Moldova.

Captură de ecran din declarația de venit al lui Igor Konașenkov pentru anul 2011.

În 2012, Konașenkov a încetat să mai declare apartamentul de 48 de m.p., chiar dacă l-a vândut în vara aceluiași an.

Am verificat și declarațiile de avere ale altor militari, colegi de minister cu Konașenkov, depuse pentru aceeași perioadă. Unii dintre ei au indicat la rubrica „țara de localizare a imobilului” că dețin locuințe în Moldova, iar alții au menționat țări din Asia Centrală.

Igor Konașenkov la balul de presă de la Moscova. Foto: mk.ru

APARTAMANETUL DIN MOSCOVA
Din 2015, Konașenkov a devenit proprietar al unui apartament de aproape 100 de metri pătrați, situat într-un cartier de elită din centrul Moscovei. Imobilul este cotat oficial la peste 700 mii de dolari, însă prețul de piață ar putea trece de un milion de dolari.

Canalul de telegram „Noi putem explica” a postat la finalul anului 2022 un document cadastral al imobilului în care se observă că numele proprietarilor a fost secretizat după începerea invaziei în Ucraina. La rubrica proprietari apare de două ori „Federația rusă”, în loc de numele lui Igor Konașenkov și al fiicei lui, Arina.

Informațiile obținute de RISE Moldova arată că permisul de conducere a purtătorului de cuvânt al armatei ruse a fost înregistrat pe aceeași adresă cu apartamentul secretizat de autorități. Și fiica lui a folosit de mai multe ori aceeași adresă pentru livrări de produse.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a emis la finalul anului 2022 un decret prin care militarii implicați în așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina nu sunt obligați să-și mai declare averea și veniturile.

Ministerul Apărării de la Moscova a făcut referire la documentul lui Putin pentru a motiva de ce nu mai publică averea angajaților săi după decret.



SANCȚIUNI PENTRU DEZINFORMARE
Purtătorul de cuvânt al armatei ruse a fost inclus pe lista de sancțiuni în Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada, Australia, precum și în alte țări.

În calitatea sa de purtător de cuvânt principal al Ministerului Apărării din Rusia, a fost responsabil cu manipularea informațiilor și răspândirea dezinformării cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina. A promovat o atitudine pozitivă față de agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, față de anexarea Crimeei și față de acțiunile separatiștilor din Donbas, a prezentat situația din Ucraina într-un mod părtinitor și a răspândit dezinformare cu privire la activitățile ucrainene și occidentale”, se arată în lista cu sancțiuni UE.

Portalul rusesc Proekt Media a analizat briefingurile lui Konașenkov și a arătat cum el prezintă informații eronate de pe frontul de luptă.

Pe 28 februarie 2022, dimineața, Konașenkov a spus că 314 tancuri ucrainene au fost distruse de la începutul invaziei, iar în briefingul de seară anunța doar 311 tancuri, cu 3 mai puține. Apoi numărul a crescut semnificativ. Peste două zile, el declara că rușii au distrus 472 de tancuri, adică cu peste 150 mai mult.

Tot în dimineața zilei de 28 februarie 2022, purtătorul de cuvânt al armatei ruse a informat că 57 de lansatoare de rachete ucrainene au fost distruse, iar seara declara că 51 au fost zdrobite, cu șase mai puține. Detalii, AICI

Vladimir Putin l-a avansat în funcție și în grad pe generalul-locotenent Igor Konașenkov. Foto: kremlin.ru

L-am contactat de mai multe ori pe generalul-locotenent Igor Konașenkov pe numerele de telefon persoanele dar și pe cele de la minister, însă nu ne-a răspuns. I-am trimis mai multe întrebări pe e-mail dar nu am primit răspuns până la publicarea acestui text.

SAUNĂ ȘI BILIARD RUSESC
Konașenkov și-a început studiile militare în Jîtomîr, un oraș din nord-vestul Ucrainei, bombardat de ruși în primele săptămâni de invazie. Acolo, el a legat mai multe prietenii cu militari ruși și ucraineni. Unii dintre ei locuiesc și astăzi în orașul devastat de război.

Începând cu 2005, Konașenkov s-a întors la instituțiile militare pe care le-a absolvit. Era deja angajat al Ministerului Apărării al Rusiei. În caravana militară a mers în Jîtomîr și în orașul Tver din Rusia, acolo unde și-a continuat studiile militare – Academia Militară de Apărare Aerospațială.

De regulă, el poza în fața instituțiilor umăr la umăr cu tovarășii săi. Apoi mergeau împreună la saună și biliard, ciocnind pahare cu băuturi tari.

Fotografiile de la reuniunile lui Konașenkov le-am găsit într-un album publicat pe o rețea socială de unul dintre prietenii lui de familie, locotenent-colonelul Konstantin Klepon, 72 de ani, un ucrainean stabilit la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Federației Ruse.

În Rusia, Klepon a fost director în două firme de securitate. Una dintre ele se numește Katana Nord-Vest și a oferit servicii de securitate unui club sportiv al armatei ruse din Sankt Petersburg.

Oleg Artyomov. Foto: Tverisport

Locotenent-colonelul Klepon apare în mai multe imagini purtând tricouri și pălării inscripționate „russian army”. El a fost și profesor la Academia Militară de Apărare Aerospațială din Tver, acolo unde a învățat și Konașenkov.

RISE Moldova i-a trimis mai multe mesaje și l-a contactat telefonic însă nu a dorit să discute cu noi.

Am identificat și alți militari care apar în albumul cu fotografii postat de Klepon.

Colonelul rus Oleg Artyomov, 54 de ani, lucrează și el la Academia Militară de Apărare Aerospațială din Tver, fiind șeful departamentului de pregătire fizică, care antrenează tinerii militari.

În majoritatea fotografiilor de la petrecerile lor, Artyomov stă lângă Konașenkov și pozează ca niște buni prieteni.

Colonelul Vitaliy Tsybulsky, 71 de ani, este un alt militar care apare alături de purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Tsybulsky a fost mâna dreaptă a fostului ministru al apărării din Ucraina, Anatoliy Hrytsenko, care a condus ministerul între 2005 și 2007. Câțiva ani mai târziu, Hrytsenko a devenit liderul partidului Poziția Civică, care în 2012 s-a alăturat blocului Batkivshchyna, condus de fosta prim-ministră Iulia Timoșenko.

Colonelul Vitaliy Tsybulsk alături de fostul ministru al Apărării al Ucrainei, Anatoliy Hrytsenko. Foto: РИА Новости

Tsybulsky l-a urmat pe Hrytsenko în politică și a candidat de mai multe ori pentru un fotoliu de deputat pe listele partidului Poziția Civică, însă nu a prins un loc în parlamentul ucrainean.

În fotografiile postate de Klepon, colonelul Tsybulsky apare la petrecerile din Jîtomîr purtând o pălărie albastră cu emblema armatei ruse asortată cu un maiou și pantaloni de aceeași culoare. În alte fotografii a fost surprins cu o pălărie roșie pe care scrie simplu „Rusia”.

Acum Tsybulsky conduce o clinică de oftalmologie. Printre pacienți se regăsesc sute de soldați ucraineni care luptă în prima linie. RISE Moldova l-a contactat de mai multe ori, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Iurie SANDUȚA

Editare: Daniel BOJIN

Fact-checking: Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol