16/10/2020

Instituțiile statului sunt obligate să facă publice informațiile despre contractele de achiziții ale unor bunuri sau servicii. Informațiile despre contractele cu statul le găsim pe site-ul oficial al Agenției Achiziții Publice – tender.gov.md.

Pentru a accesa baza de date a achizitiilor publice, selectăm din categoria „Transparență” – „Contracte atribuite”. Se afișează un tabel care conține lista tuturor contractelor publice, cu informații despre: tipul contractului, data semnării, tipul documentului, autoritatea contractantă, operatorul economic, obiectul achiziției, dar și suma contractului.

În partea dreaptă vedem o serie de filtre care ne ajută să găsim mai rapid informația de care avem nevoie. Prin urmare, putem face căutări după numele operatorul economic, autoritatea contractantă sau după o anumită perioadă sau regiune.

Medeferent Grup SRL. Despre această companie, RISE Moldova a scris că a fost desemnată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să livreze 100 de mii de teste pentru identificarea SARS-CoV-2. Spre exemplu, vrem să aflăm ce contracte cu statul a semnat această companie în 2019.

Revenim pe site-ul Agenției Achiziții Publice. În filtrele din dreapta, pe lângă numele companiei, vom indica perioada: ianuarie 2019 – decembrie 2019.

eachizitii

Dăm click pe Aplică și obținem lista contractelor de achiziție, care se vor afișa în ordine invers cronologică. Pentru a analiza datele, putem salva tabelul în format, DOC, Excel sau CSV, apăsând – Descarcă.

Aflăm, astfel, că Medeferent Grup SRL a câștigat în 2019 o licitație în valoare de peste 840 de mii de lei și a livrat medicamente Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Observăm, după codul indicat în dreptul Numărul procedurii care conține, de regulă, inițialele MD urmate de un cod numeric, că această este o licitație electronică, care a avut loc prin intermediul platformei MTender.

Copiem codul și accesăm mtender.gov.md, pentru a afla detalii despre această licitație, inclusiv copii ale unor documente. La categoria Proceduri de achiziție accesăm: Buletinul achizițiilor publice. În casetă Numărul unic de identificare a procedurii, introducem codul pe care l-am copiat anterior.

Rezultatul: o achiziție în valoare de peste 16 milioane de lei. Accesăm licitația și găsim toate etapele acesteia – de la planul de achiziții, la raportul de procedură, și putem observa la ce etapă se află o anumită licitație.

3-mtender

Accesăm ofertele electronice. La această categorie găsim informații despre agenții economici care au participat la licitație și putem studia documentația atașată în dreptul fiecărui ofertant.

Următoarea procedură – evaluarea ofertelor. Aici vedem cine este câștigătorul. În cazul dat, compania Medeferent Grup care a propus cel mai mic preț.

Pe MTender putem găsi, pe lângă licitațiile care s-au încheiat, și licitațiile electronice în desfășurare sau care au fost anulate.


Acest material video a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol