O companie din satul Ruseni, raionul Anenii Noi, deținută de un cetățean american originar din Republica Moldova, va livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru identificarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
Contractul nu a fost câștigat prin licitație publică, ci prin procedura RFQ (Request for Quotations), adică solicitare directă de oferte, pe care Ministerul Sănătății le-a cerut de la șapte companii.
Banii, circa un milion de euro, provin dintr-un împrumut total de 52,9 milioane de euro oferit Republicii Moldova de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei de COVID-19.
Prima informație publică despre o nouă achiziție a 100 de mii de teste a apărut la 3 iulie, când Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că procedura deja a fost finalizată, iar contractul – încheiat.
Deşi în conferinţă Nicolae Furtună a lăsat să se înțeleagă că este la curent cu toată informaţia despre achiziţia testelor, la apelurile noastre ulterioare acesta a răspuns doar cu promisiuni că va afla cine va livra testele, ca în final să ne zică că este ocupat şi „prins în tot soiul de şedinţe”.
„PRIORITATE SE OFERĂ PROCEDURILOR RAȚIONALIZATE”
În cele din urmă am reușit să aflăm că de achiziție s-a ocupat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), instituție responsabilă de implementarea Proiectului Răspuns de urgență la COVID-19 și, în consecință, de adjudecarea și administrarea contractelor în cadrul acestuia.
Banii vin de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale (BM), respectiv, procedurile de achiziţie trebuie să aibă loc în condiții transparente. (Detalii, AICI) Doar că, reieșind din urgența situației, finanțarea trebuie să fie utilizată rapid, astfel încât bunurile și serviciile să fie furnizate în timp util pentru acțiuni efective de atenuare a crizei, se menționează într-un răspuns oferit de Boris Ciobanu, External Affairs Officer la Oficiul din Moldova al BM.
Boris CIOBANU: Prioritate se oferă procedurilor raționalizate și simple, precum și procedurilor care asigură furnizarea rapidă, așa cum sunt Selecția directă, Solicitarea de oferte și altele.
Adică autorităţile puteau selecta direct furnizorul – cum s-a întâmplat în martie, la achiziţia a 80 de mii de teste de la compania unui miliardar chinez, sau prin solicitarea de oferte – cum a procedat în acest caz MSMPS.
PREȚ DE DOUĂ ORI MAI MIC DECÂT ÎN APRILIE
Reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au comunicat că solicitarea de a prezenta oferte privind livrarea a 100 de mii de teste a fost transmisă la şapte companii din Republica Moldova.
După evaluarea ofertelor, luând în considerare corespunderea cu specificațiile tehnice, termenul de livrare și prețul, câștigătoare a fost desemnată Medeferent Grup SRL.
Valoarea totală a contractului constituie 19,075 milioane de lei și include trei poziții: trusă pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, trusă de izolare și trusă de prelevare cu mediu de transport viral.
Prețul unui set, care include toate cele trei poziții, este de 190,75 lei, iar a testului propriu-zis – de 151,25 lei. Astfel, prețul este de două ori mai mic decât cel plătit de Guvern, în aprilie, pentru testele de la BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong.
TREI PRODUCĂTORI PENTRU UN SET
Setul pe care compania Medeferent Grup deja a început să-l livreze pe 20 iulie, are producători din țări diferite. Astfel:
- trusa pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 este fabricată de compania CerTest Biotec din Spania;
- trusa de izolare – de Institutul de cercetare în domeniul epidemiologiei al Rospotrebnadzor din Federația Rusă, dar furnizor este Helicon Company OOO din Moscova;
- trusa de prelevare cu mediu de transport viral – de compania Merlin Biomedical (Xiamen) Co., Ltd., amplasată în National Biomedical Industrial Zone din orașul Xiamen din sud-estul Chinei.
Alexia Caisîn, directorul Medeferent Grup, explică achiziția truselor de la diverși producători prin faptul că puţini dintre ei oferă toate trei componente, dar şi prin faptul că aşa s-a putut negocia un preţ mai bun.
Alexia CAISÎN: Producători precum CerTest Biotec, de la care cumpărăm noi, dar şi alţii, cum ar fi Genomica, au doar testele pentru COVID. Sunt şi producători care au setul integral cu ambele teste (referire și la trusa de extragere ARN/ADN – n.r.). Noi, însă, nu am reuşit până la ora la care trebuia să depunem oferta să primim scrisoarea de autorizare de la un astfel de producător, aşa că am venit cu o ofertă combinată.
De altfel, Medeferent nu este la prima relație de afaceri cu statul pe acest segment. În martie, aceasta mai obținuse un contract ce prevedea livrarea ANSP a 5 760 de teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Valoarea contractului a fost de 1,72 milioane lei, respectiv, costul unui test a fost de aproximativ 300 de lei. Prețul a fost cu aproape 100 de lei mai mic decât cel achitat de autoritățile sanitare din Spania pentru același tip de test de la același producător.
CINE ESTE FURNIZORUL DE TESTE?
Medeferent Grup a fost fondată încă în anul 2000, iar din februarie 2015 are ca asociat unic pe cetățeanul american Grigoriy Groysman, originar din Republica Moldova. Detalii, AICI
Compania este un jucător relativ mic de pe piața importului de medicamente din Republica Moldova, dar care deţine o poziţie dominantă la asigurarea spitalelor cu unele tipuri de medicamente. Conform datelor Agenției Achiziții Publice, în ultimii cinci ani Medeferent Grup a câștigat peste 500 de contracte publice în sumă totală de circa 220 milioane de lei.
Cel mai mare contract – în valoare de 39 milioane de lei, a fost încheiat în ianuarie 2016 şi se referea la achiziţionarea medicamentelor necesare instituţiilor medico-sanitare publice și instituțiilor bugetare care prestează servicii medicale și sociale pentru anul 2016.
O investigație a Consiliului Concurenței a arătat că, în 2015, aceasta „a refuzat neîntemeiat” să livreze un medicament comandat de Institutul Oncologic. (Detalii, AICI) În consecinţă, Medeferent a fost amendată cu circa 140 de mii de lei. Deşi a contestat în instanță decizia Consiliului Concurenţei, susţinând că nu a încălcat legislaţia şi că a livrat medicamentul solicitat, în final Curtea Supremă de Justiţie a dat dreptate autorităţii de stat. Detalii, AICI
Ion PREAȘCA
Editor: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Grafică: Roman FILIPPOV
Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.
Articole la subiect:
Testul pandemic
Cursele pandemice