26/06/2018

Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat. Pe de o parte, din funcția publică reprezenta interesele cetățenilor, iar pe de alta, din umbră, acționa în interesele unui singur cetățean – oligarhul Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă acest lucru.

Potrivit legii, persoanele cu funcții de demnitate publică nu sunt în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Mai mult, acestea au la dispoziție 30 de zile ca să rezolve cazurile de incompatibilitate.

I-am solicitat șefului adjunct al Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, să ne explică ce prevede legea la capitolul incompatibilitate de funcții, fără să menționăm „cazul lui Candu”.

Reporter: Are dreptul un deputat să reprezinte prin procură o companie?
Lilian Chișca: Nu are dreptul să o reprezinte, fiindcă asta se încadrează tot în incompatibilități. Aici aș vrea să fac așa o claritate. Fiecare caz de incompatibilitate, fiecare situație, este necesar de a fi examinată în parte sau separat.

Reporter: Și dacă nu este o activitate remunerată? De exemplu, deputatul zice: eu reprezint prin procură, dar nu primesc bani pentru asta.
Lilian Chișca: Renunțarea la remunerare nu înseamnă că această funcție nu este remunerată. Și asta nu dă premize pentru o persoană care ar fi subiectul declarării în sensul Legii 133 să desfășoare o anumită activitate – că a renunțat.

Reporter: Ce se întâmplă dacă nu rezolvă situația de incompatibilitate?
Lilian Chișca: Dacă nu o face încalcă legea și este pasibil de a fi demis din funcție prin prisma unui ipotetic control din partea Autorității.

PROCURILE GRUPULUI OTIV PRIME HOLDING BV


Pentru prima dată Candu a primit legitimație de deputat în decembrie 2010. Însă cu două luni înainte ca acesta să ajungă în Parlament, a fost delegat prin procură să reprezinte interesele grupului de firme olandeze OTIV Prime Holding BV și, separat, a două companii parte a acestui grup: OTIV Prime Real Estate BV și OTIV Prime Media BV (Detalii, AICI și AICI). Ulterior, unele procuri au fost prelungite.

OTIV Prime Real Estate BV a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei controversatului politician, Vladimir Plahotniuc. Actualmente ambii sunt parteneri în Prime Management SRL, companie în care Candu deține 10% din capitalul social de 4,6 milioane de lei.

Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societății General Media Group SRL, care a deținut anterior posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. În prezent, beneficiarul final al două dintre ele, Prime TV și Publika TV este, oficial, însuși Vladimir Plahotniuc.

CE SPUNE CANDU


Despre faptul că Andrian Candu a fost „proprietar” prin procură, RISE Moldova a scris încă în mai 2015. Atunci, după publicarea anchetei președintele Parlamentului a făcut următoarea declarație:

Andrian Candu, președintele Parlamentului (din ianuarie 2015)În situația în care este adevărat ceea ce menționează ei (n.r. RISE Moldova), reiese că eu am făcut declarații false și ar trebui să răspund potrivit legislației. Iată de ce am expediat patru scrisori la patru instituții prin care am sesizat Procuratura Generală, Comisia Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Informații și Securitate ca să investigheze. În situația în care lucrurile se vor adeveri că eu sunt proprietar, și asta bineînțeles că este o speculație, îmi voi da demisia din funcția de Președinte al Parlamentului.


La acest subiect: PlahotniucLeaks (AICI)
Vedeți și: Răspunsul RISE la declarația președintelui Parlamentului (AICI)
Documentele care contrazic „Replica” lui Andrian Candu de la Prime TV (AICI)


Într-adevăr, autoritățile au verificat faptele relatate de RISE. Serviciul de Informații și Securitate ne-a informat că nu au obținut date care ar confirma conflictul de interese (Detalii, AICI). Centrul Național Anticorupție susține că materialele acumulate au fost remise Procuraturii Generale pentru adoptarea unei decizii (Detalii, AICI).

Procuratura, la rândul ei, susține că instituția care trebuie să sesizeze organul de urmărire penală este Comisia Națională de Integritate, acum – Autoritatea Națională de Integritate. Și deoarece aceasta nu a făcut-o, procurorii nu pot investiga cazul (Detalii, AICI). Și într-un final, Autoritatea Națională de Integritate menționează că a verificat averea lui Andrian Candu și nu a găsit nereguli. Doar că Autoritatea a verificat declarația de avere și interese personale a lui Candu pentru anul 2014, și nu pentru anul 2011, atunci când demnitarul a făcut afaceri prin procură. Detalii, AICI

DOCUMENTE SEMNATE DE DEPUTATUL CANDU


Între timp, RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă că, deși era deputat, Candu a întreprins un șir de acțiuni în baza procurilor. De exemplu, pe 26 septembrie 2011 a semnat decizia de majorare a capitalului social al companiei Finpar Invest (Detalii, AICI). Peste două zile, pe 28 septembrie 2011, Candu a semnat o procură delegând o altă persoană să reprezinte Finpar Invest SRL (Detalii, AICI). Pe 2 decembrie 2011, însă, a semnat un contract escrow prin care au fost vândute acțiunile companiei OTIV Prime Financial BV – parte a grupului OTIV (Detalii, AICI). Și lista poate continua. Datele analizate de RISE arată că, din fotoliul de deputat, Candu a semnat mai multe documente similare. Detalii, AICI și AICI

I-am solicitat o reacție lui Andrian Candu. Acesta a cerut să-i expediem întrebările în scris.

candu-si-reporterul

Andrian Candu, președintele Parlamentului: Facem în felul următor. Dacă aveți întrebări – adresați-le în scris, eu în scris o să vă răspund și corespondența o să o facem publică. Mersi mult!

În răspunsul primit este menționat că: […] în cazul dat, activitatea a fost neremunerată și de aceea nu a fost încălcată legislația în vigoare. […] Pe parcursul întregii activități desfășurate în domeniul public nu am fost în conflict de interese și am respectat întocmai prevederile legale. Detalii, AICI

Liuba ȘEVCIUC, Iurie SANDUȚA


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică (anul IV)”, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în parteneriat cu RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei sau a Asociației ADEPT. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.
logos

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ