29/03/2019

Acum patru ani, în a doua jumătate a lunii februarie, casele de schimb valutar au afișat cel mai slab curs al leului din istoria Republicii Moldova. Atunci un dolar a ajuns să coste 24 și chiar 25 de lei, după ce două luni mai devreme se vânduse cu cel mult 16 lei. S-a scumpit și moneda unică europeană, care a sărit de la 19 la aproape 30 de lei. Se întâmpla imediat după dispariția miliardului din sistemul bancar, dar şi pe fundalul tentativele eșuate ale deputaților de a investi un nou Guvern.

braconierii-leului-l1

Situația din februarie 2015 a fost a doua cea mai mare depreciere a leului. Prima a avut loc la finele anului 1998 și a fost provocată de criza financiară din Federația Rusă, ajunsă în prag de faliment. Dar dacă în ‘98 motivul prăbușirii monedei naționale a fost cât de cât clar, atunci în 2015…

DORIN DRĂGUȚANU, guvernator al Băncii Naționale în perioada 2009-2016: Ceea ce se întâmplă pe piața valutară este o reacție excesivă a participanților la piață.

CHIRIL GABURICI, prim-ministru în perioada februarie-iunie 2015: Au fost careva speculații în ultimele două luni și s-a creat un agiotaj din partea cetățenilor.

Nu știm despre ce fel de speculații și reacții excesive vorbeau premierul și guvernatorul de atunci. Cert este că, pe lângă dispariția miliardului din sistemul bancar, care evident că și-a lăsat amprenta, au mai fost braconieri financiari care au hăituit leul intenționat, iar ulterior au scos milioane din diferența de curs.

RISE Moldova a analizat zeci de documente – rapoarte financiare, registre comerciale, decizii de judecată, acte de control emise de Banca Națională și de Consiliul Concurenței – și i-a identificat pe câțiva dintre eroii principali ai schemei, dar și rezultatul ei final – scoaterea în off-shore a peste 50 de milioane de lei.

Ion PREAȘCA, Liuba ȘEVCIUC


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
„Spălătoria Rusească”: Moscova – Riga via Chișinău
[VIDEO] Bancherul din umbră
Bani murdari spălați de ruși, investiți în cea mai mare bancă din Moldova
Cum au fost jefuiți acționarii celei mai mari bănci din Moldova
Vânătorii de bănci


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ