13/07/2018

Terenul pe care se înalță sediul central al Partidului Democrat din Moldova (PDM) se extinde. Constar Invest SRL, firma care deține impunătoarea clădire din strada Armenească din Chișinău, urmează să plătească municipalității peste un milion de lei pentru a mai prelua oficial aproximativ trei ari. Extensia „teritoriului democrat” se face din contul unui teren amenajat anterior de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.

pasaj-pd-grafic

Acest lucru este prevăzut într-o decizie aprobată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în ședința extraordinară din 18 iunie 2018.

Sergiu BOROZAN, arhitectul-șef al municipiului Chișinău (la prezentarea proiectului de decizie în fața consilierilor municipali): Terenul dat este aferent, în imediata apropiere de clădirea de pe adresa Armenească 44/3. Din păcate, aceasta este și intrarea în clădire.

Decizia CMC prevede că între Primăria Chișinău și Constar Invest va fi încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui teren de 0,0284 ha la preț de 1.029.000 de lei.

Cei circa trei ari reprezintă, de fapt, un pasaj care asigură accesul mașinilor în spatele clădirii de lux, atât din strada Armenească, cât și din strada Bulgară. Acesta este înconjurat de un gard înalt de câțiva metri și a fost amenajat anul trecut, când actualul sediu PDM a fost renovat. Terenul este proprietate publică și aparține Consiliului municipal Chișinău și Direcției generale educație, cultură, tineret și sport.

pasajul-pd-si-locul-de-joaca-edelweiss

Pasajul din spatele sediului PDM

Serghei ORLOV, administrator al Constar Invest SRL: Eu nu comentez acest subiect. Există documente oficiale și publice din care vă puteți informa.

În decizia CMC se mai arată că Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare are la dispoziție trei luni din data autentificării notariale a contractului de vânzare-cumpărare a terenului pentru a trece noul proprietar în registrul cadastral. La moment transferul de proprietate încă nu a fost înregistrat.

Am solicitat mai multe detalii de la arhitectul-șef al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan: Eu nu văd planul, eu nu vă pot răspunde la întrebări. Dați un demers oficial și o să vă dăm răspuns. Asta trebuie de ridicat arhiva, trebuie de văzut. Eu am sute de documente, nu țin minte fiecare în parte.

Firma Constar Invest SRL a cumpărat clădirea din strada Armenească de la Partidul Comuniștilor din Moldova în ianuarie 2017 (Detalii, AICI). Ulterior aceasta a suportat lucrări ample de reparație, iar în noiembrie 2017 PDM și-a arborat drapelul pe fațada clădirii de lux, care se află la doi pași de blocul din strada Bulgară unde locuiește Vladimir Plahotniuc, liderul formațiunii politice.

Imobilul este supravegheat de zeci de camere de luat vederi, iar accesul mașinilor în zonă este restricționat din toate părțile de piloni mobili. Tot anul trecut, practic în paralel cu lucrările de reparație a actualului sediu PDM, Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, la solicitarea Constar Invest, a amenajat în spatele clădirii un loc de joacă. Anume din contul acestui teren „democrații” și-a extins pasajul din spatele sediului.

Firma Constar Invest SRL este fondată de Jarrow Business SA, un offshore din Belize (Detalii, AICI). Încă din 2006 această societate a fost reprezentată prin procură de către moldoveanul Serghei Noscov, care este un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc. Una dintre ele a fost Nobil Club SRL, care administrează hotelul Nobil. O altă firmă afiliată lui Plahotniuc în care a figurat Noscov este Agenția de pază Argus-S SRL.

Liuba ȘEVCIUC, Nicolae CUȘCHEVICI


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
Culisele afacerii imobiliare Voronin-Plahotniuc
[VIDEO] Teren de joacă pentru Plahotniuc


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ