Rise Moldova

5/10/2016

[:ro]

Situația financiară a președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, aflat la a treia tentativă de a ocupa fotoliul de șef al statului, nu a suferit schimbări radicale în ultimii șapte ani. Cel puțin asta arată documentele oficiale. În schimb, în vistieria partidului intră sume-record pentru politica din Republica Moldova. Iar aproape jumătate din fondurile electorale sunt cheltuite pe publicitate la televiziunile prim-vicepreședintelui partidului, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

marian-lupu-01-pdm-md

Foto: www.pdm.md

Cu un salariu anual de aproximativ 170.000 de lei (peste 14.000 de lei lunar), la care se adaugă venitul soției Victoria – de cel mult 30.000 de lei anual, familia candidatului Marian Lupu nu deține automobile sau proprietăți de lux. În declarațiile de avere, Lupu a înscris, an de an, un apartament și un garaj din centrul Chișinăului, precum și câteva conturi bancare, suma cărora nu a depășit 200.000 lei. Detalii, AICI și AICI

Apartament vândut celui mai bun contribuabil
Acum, Marian Lupu locuiește în apartamentul din centrul Chișinăului, situat pe strada 31 august 1989 (Detalii, AICI). Reporterii RISE Moldova au găsit şi apartamentele care i-au aparținut lui Lupu în perioada în care acesta a deținut funcția de ministru al Economiei și pe aceea de președinte al Parlamentului.

Astfel, în 2004, perioadă în care a condus Ministerul Economiei (august 2003 – martie 2005), Lupu a devenit proprietar al unui apartament de 55 m.p., situat în sectorul Râșcani din Chișinău. În același an, Lupu a vândut apartamentul fostului ministru al Educației și Științei, Anatol Gremalschi. Detalii, AICI

Peste un an, când deținea funcția de președinte al Parlamentului, Lupu a devenit proprietar al unui alt apartament cu suprafața de 130 m.p., situat pe strada Decebal, din cartierul Botanica (Detalii, AICI). În 2007, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, locuința șefului Parlamentului intră în proprietatea lui Alexei Godin, proprietarul și administratorul firmei Remarca SRL, specializată în vânzarea de piese de schimb pentru automobile. În 2005, compania a fost declarată de Guvern „cel mai bun contribuabil”.

vlad-plahotniuc

Vlad Plahotniuc

Profitul oligarhului
Venitul oficial al președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, nu poate fi comparat, însă, cu încasările formațiunii politice, care sunt în creștere de la an la an. Astfel, în campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PDM a cheltuit 1,8 milioane de lei (Detalii, AICI), fără să acumuleze minimul necesar de voturi pentru a depăși pragul electoral. În schimb, la scrutinul din 2014, cheltuielile democraților au depășit 35 de milioane de lei și ei se aleg cu 19 mandate în Parlament. Detalii, AICI

În comparație cu sumele folosite de alte partide, în special în timpul campaniilor electorale, veniturile și cheltuielile democraților reprezintă o serie de recorduri. De exemplu, Partidul Socialiștilor, care a câștigat în 2014 un sfert din mandatele parlamentare, a cheltuit în campanie doar 13,2 milioane de lei, adică de trei ori mai puțin decât democrații. Detalii, AICI

În plus, o mare parte din banii cheltuiți de PDM ajung tot la membrii de partid. Este cazul fondurilor folosite pentru plata serviciilor de publicitate către posturile de media care-i aparțin prim-vicepreședintelui PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

La alegerile parlamentare din 2014, din cele 35 de milioane de lei cheltuite de democraţi, fiecare al treilea leu (mai mult de 14 milioane) a fost achitat pentru publicitate la televiziunile General Media Group (Detalii, AICI). La rândul său, Vladimir Plahotniuc a donat oficial în acea campanie peste 960.000 de lei.

Spre exemplu, în campania electorală pentru alegerile locale din 2015, democrații au cheltuit mai mult de 23 de milioane de lei, jumătate din această sumă (11,3 milioane de lei) fiind transmisă companiei cu capital străin General Media Group SRL care administra posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3. Detalii, AICI

General Media Group a fost timp de mai mulți ani sub controlul oamenilor din cercul lui Plahotniuc. Astăzi, cele patru posturi TV aparțin companiei cu un nume similar – General Media Group Corp, iar singurul proprietar al acesteia este Plahotniuc.

sirbu-sergiu-pdm

Sergiu Sîrbu // Foto: Pagina personală de Facebook

Donator al partidului, cu datorii de un milion
După înregistrarea la CEC a lui Marian Lupu drept candidat la Președinție, fostul deputat comunist Sergiu Sârbu, acum unul dintre vice-președinții PDM, a fost numit șef interimar al comitetului politic executiv al formațiunii.

Sârbu declară pentru 2015 venituri de 347.000 de lei și datorii de 1,1 milioane de lei (Detalii, AICI). Cu toate acestea, a găsit 50.000 de lei pentru a susţine grupul de inițiativă care a adunat semnăturile necesare nominalizării lui Marian Lupu în cursa pentru fotoliul de președinte. Astfel, Sârbu a devenit cel mai generos sponsor al grupului de inițiativă. Detalii, AICI

Sergiu SÂRBU: Suma de 50.000 de lei într-adevăr este considerabilă pentru Moldova, dar am luat decizia de a o dona partidului pentru că o consider drept o obligație morală. Din 2013 partidul a tot făcut multe pentru mine, încredințându-mi conducerea unor domenii importante ale PDM. Precizez că, decizia de a susține partidul nu trebuie legată cu faptul că eu am fost numit președinte-interimar al PDM.

Un alt deputat democrat, Eugen Nichiforciuc, şef al grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor, a donat 40.000 de lei. Iar 266 de lei au fost donați de Olga Erhan.

Cea mai mare parte a banilor colectați, 87.500 de lei, au fost transferați, pentru plata combustibilului, companiei ÎCS Petrom-Moldova SA, al cărei director comercial a fost, până în 2010, Vladimir Plahotniuc.

Călătorii cu avioane private şi acoperire diplomatică
Deși nu a deținut un automobil, pe parcursul carierei sale de politician, Marian Lupu a folosit în deplasările internaționale nu doar autoturismele oficiale, ci și avioanele private.

Potrivit datelor obținute de reporterii RISE Moldova, până în 2012, Marian Lupu a trecut de cel puțin de trei ori granița ucraineană pentru „nevoi personale”, la bordul unor avioane private.

Spre exemplu, în iunie 2010, Lupu a călătorit din Kiev (Ucraina) la Sofia (Bulgaria), cu un avion privat ADZ 304. În aceeași lună, a zburat cu un avion privat de la București (România) la Odessa (Ucraina). În iulie 2012, când ocupa fotoliul de președinte al Parlamentului, Marian Lupu, a folosit un avion privat pentru a călători din Kiev la Chișinău. În plus, de fiecare dată, Lupu a trecut frontiera folosind pașapoarte diplomatice.

Chiar și în calitate de președinte al Parlamentului din partea Partidului Comuniștilor, până în 2009, Marian Lupu a traversat în mod repetat frontiera moldo-ucraineană cu mașina de serviciu. De exemplu, în iulie 2008, cu pașaport diplomatic și cu automobilul marca „Skoda”, cu numărul de înregistrare de stat SP052, Lupu a efectuat o vizită privată în orașul ucrainean Truskaveț, faimos pentru sanatoriile sale.

Taxă pentru imagine
Alături de milioanele cheltuite pentru publicitate în campanii electorale, democrații contractează şi serviciile unor companii de lobby din Statele Unite. Astfel, anul acesta, PDM a semnat un contract de servicii de consultanţă, în valoare de 600.000 de dolari (aproximativ 12 milioane de lei), valabil până pe iunie 2017, cu firma americană Podesta Group.

Suma urmează să fie transferată în conturile companiei din SUA, trimestrial, în tranșe a câte 150.000 dolari și acoperă, potrivit contractului, pe lângă taxa pentru consultare, şi plata costurilor de transport (curse aeriene clasa business), cazare în hoteluri de lux, transferuri la aeroport și chiar hrana.

Cooperarea de anul acesta cu Podesta nu este prima de acest gen a democraților. În 2012, Vladimir Plahotniuc, în calitate de prim-vicepreședinte al Parlamentului, a încheiat și el un contract cu consultanții de la Podesta pentru a-i organiza mai multe întâlniri cu oficiali americani. Valoarea contractului nu a fost dezvăluită. Detalii, AICI

Nici acum în raportul financiar semestrial al Partidului Democrat nu sunt declarate şi plăţile alocate consultanților americani. Între timp, la Washington, la întâlnirile cu înalți oficiali din SUA, nu participă Marian Lupu, ci colegul său de partid, Adrian Candu, tot el și speaker al Parlamentului.

Voturi pentru Lupu
Marian Lupu este deja la a treia tentativă de a deveni preşedinte. Despre ambiţiile sale prezidențiale se vorbeşte de 9 ani, iar drept mărturie stau o serie de depeşe secrete trimise la Washington DC de către Ambasada SUA în Republica Moldova și dezvăluite de site-ul Wikileaks.org în 2010. „El își dorește într-adevăr să fie succesorul lui Voronin (liderul PCRM – n.r.) după 2009”, a scris despre Lupu, într-unul dintre rapoartele sale, ambasadorul SUA de atunci, Michael Kirby, în urma unei reuniuni care a avut loc în decembrie 2007. Detalii, AICI

Însă după scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009, PCRM o înaintează la funcția de președinte pe colega lui Lupu, Zinaida Greacanâi, actualmente colega lui Igor Dodon, candidatul socialiștilor la președenție. După trei tentative eșuate de a o alege, au fost declanșate alegeri parlamentare anticipate. Între timp, Lupu pleacă din PCRM și preia de la Dumitru Diacov conducerea PDM, cu care a și ajuns din nou în legislativ, după anticipatele din iulie 2009.

greceanii-voronin-lupu

De la stânga la dreapta: Zinaida Greceanâi, Vladimir Voronin și Marian Lupu la ceremonia de înmânare a legitimațiilor de deputat în urma scrutinului din aprilie 2009 // Foto: Nicolae Cușchevici

După plecarea din Partidul Comuniștilor, Lupu i-a mărturisit ambasadorului SUA în Moldova despre motivul pentru care a decis să devină președinte al Partidului Democrat.

El este abordat în mod sistematic de Urechean, Vlad Filat, Diacov și Braghiș. Au existat de asemenea, două forțe complet necunoscute […] Lupu se temea că „Moldova Unită” are sprijinul FSB și era preocupat de faptul că „Forța Nouă” nu reprezintă nimic, în afară de Pleșca”, se arată într-un raport transmis de ambasadorul Chaudhry. „Lupu a raportat că discuția cea mai bună a avut-o cu Diacov și, în cele din urmă, a decis că Diacov i-a oferit cea mai bună structură de partid pentru a lucra”, a adăugat diplomatul. Detalii, AICI

Marian Lupu a candidat pentru prima dată la funcția de președinte după anticipatele din 2009. Însă candidatura acestuia nu a acumulat numărul necesar de voturi, din cauza boicotului foștilor săi colegi comuniști.

Depeșele diplomatice publicate de Wikileaks arată că nu toți deputații PCRM erau adepții boicotului. În septembrie 2009, după o întâlnire cu vicepremierul comunist Igor Dodon, actualul lider al Partidului Socialiștilor, ambasadorul SUA în Moldova își informa superiorii: „El (Igor Dodon – n.r.) crede că Partidul Comuniștilor ar trebui să dea cele opt voturi necesare pentru ca Marian Lupu să fie ales în funcția de președinte”. Detalii, AICI

Cu toate acestea, Lupu nu ajunge șef de stat nici în 2011, când a candidat din nou. Și de această dată Igor Dodon, care deja părăsise rândurile PCRM, nu l-a susținut pe Lupu, în pofida declarațiilor din 2009 făcute în fața diplomaților americani.

Vladimir THORIC


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]

Официальное материальное положение председателя Демократической партии Мариана Лупу, который третий раз баллотируется в президенты страны, за последние шесть лет не слишком изменилось. Зато в партийную кассу поступают рекордные для молдавской политики суммы, а около половины избирательных фондов тратятся на фирмы, связанные с олигархом, вице-председателем партии Владимиром Плахотнюком.

marian-lupu-01-pdm-md

Foto: www.pdm.md

При ежегодной зарплате около 170 тыс. леев (немногим более 14 тыс. леев в месяц), а также учитывая официальный доход жены Виктории около 30 тыс. леев, у семьи Лупу официально нет ни автомобиля, ни какой-либо роскошной недвижимости. Подробности: ЗДЕСЬ и ЗДЕСЬ

В своей декларации о доходах и имуществе, представляемой в Национальную антикоррупционную комиссию, из года в год Лупу указывает квартиру и гараж в центре Кишинева, а также от одного до нескольких счетов в банке, общая сумма которых не превышает 200 тыс. леев.

Квартира для лучшего налогоплательщика
Сегодня Мариан Лупу проживает в квартире, расположенной в центре Кишинёва, по улице 31 августа 1989. Подробности: ЗДЕСЬ

Журналисты RISE Moldova нашли информацию и о квартирах, принадлежавший Лупу в то время, когда он занимал пост министра экономики и спикера парламента.

Так, в 2004 году, будучи главой Минэкономики (с августа 2003 по март 2005), Лупу приобрёл квартиру площадью 55 кв. метров, расположенную в секторе Рышконовка молдавской столицы. В том же году он продал эту жилплощадь экс-министру образования и науки Анатолию Гремальскому. Подробности: ЗДЕСЬ

Через год, уже работая спикером парламента, Лупу приобрёл новую квартиру площадью 130 кв. метров, расположенную по улице Дечебал столичного сектора Ботаника. В 2007 году, на основании договора купли-продажи, жильё председателя парламента перешло в собственность Алексея Година, владельца и руководителя фирмы Remarca SRL, занимающейся продажей автозапчастей.

В 2005 году предприятие Година было признано правительством «лучшим налогоплательщиком».

Прибыль олигарха
Однако, официальный доход председателя ДПМ Мариана Лупу несравним с доходами партии, которые растут из года в год.

В период предвыборной кампании в парламент 5 апреля 2009 года ДПМ потратила 1,8 млн. леев (Подробности: ЗДЕСЬ ), не преодолев при этом избирательный порог. Но уже на выборах в 2014 году расходы демократов увеличились в разы и превысили 35 млн. леев, а число завоёванных депутатских мандатов составило 19. Подробности: ЗДЕСЬ 

По сравнению с суммами, используемыми другими партиями, особенно в период избирательных кампаний, доходы и расходы демократов зачастую достигают рекордных объёмов. К примеру, Партия социалистов, получившая по итогам выборов 2014 года 25 депутатских мандатов, потратила на кампанию всего 13,2 млн. леев, то есть, втрое меньше демократов. Подробности: ЗДЕСЬ 

Кроме того, значительная часть потраченных ДПМ денег распределяется компаниям членов партии. Речь идёт о фондах, используемых для оплаты рекламных услуг, которые предоставляют телеканалы, принадлежащие первому вице-председателю ДПМ, олигарху Владимиру Плахотнюку. Подробности: ЗДЕСЬ

На последних парламентских выборах (2014 года) из потраченных демократами 35 млн. леев (Подробности: ЗДЕСЬ), каждый третий лей (более 14 млн.) пошёл на оплату рекламы на телеканалах фирмы General Media Group, которая руководит телеканалами Prime, Publika TV, Canal 2 и Canal 3. Плахотнюк, в свою очередь, официально пожертвовал в той кампании более 960 тыс. леев.

Так же и на выборах в местные органы власти 2015 года: демократы потратили более 23 млн. леев, из которых почти половина (11,3 млн.) была перечислена компании General Media Group.

General Media Group на протяжении многих лет контролировалась людьми из окружения Плахотнюка, среди которых был и нынешний спикер парламента Адриан Канду. Сегодня упомянутые телеканалы принадлежат компании с похожим названием – General Media Group Corp, единственным владельцем которой является Владимир Плахотнюк.

Спонсор партии с миллионным долгом
После того, как Мариан Лупу был зарегистрирован ЦИКом в качестве кандидата на пост президента, и.о. председателя Демпартии был назначен экс-депутат от ПКРМ, а ныне один из вице-председателей ДПМ Сергей Сырбу.

В имущественной декларации за 2015 года Сырбу указал годовой доход, общая сумма которого – около 350 тыс. леев. Кроме этого, депутат задекларировал и долги в размере 1,1 млн. леев (Подробности: ЗДЕСЬ). Однако такая задолженность не помешала ему найти 50 тыс. леев для поддержки инициативной групп, которая собирала подписи для выдвижения Лупу кандидатом в президенты. В результате, Сырбу стал самым щедрым спонсором инициативной группы. Подробности: ЗДЕСЬ 

Сергей Сырбу: По молдавским меркам 50 тыс. леев – это действительно внушительная сумма, но я всё рассчитал свои возможности и, поскольку возврат большей части моего долга эшелонирован на десятки лет, я все-таки решил пожертвовать эти деньги партии, поскольку считаю это моральным обязательством. С 2013 года ДПМ многое для меня сделала, доверив руководство важными для партии областей. Однако моё решение поддержать партию не нужно связывать с тем, что я был назначен временным руководителем ДПМ.

Ещё 40 тыс. леев пожертвовал другой депутат от ДПМ, руководитель инициативной группы по сбору подписей Евгений Никифорчук. А 266 леев в партийную казну внесла Ольга Ерхан.

Задекларированные расходы инициативной группы в поддержку Лупу составили 90266 леев, аамая крупная часть собранных средств, 87,5 тыс. леев, была перечислена за топливо фирме ÎCS Petrom-Moldova SA. До 2010 года коммерческим директором этой компании являлся Владимир Плахотнюк.

Путешествия на частных самолётах и под дипломатическим прикрытием
Хотя у Мариана Лупу нет личного автомобиля, в своих зарубежных командировках он пользовался не только государственными машинами, но и частными самолетами.

По информации, полученной репортёрами RISE Moldova, до 2012 года Мариан Лупу минимум трижды пересекал по «личным делам» украинскую границу на борту частного самолёта.

К примеру, в июне 2010 года Лупу перелетал из Киева (Украина) в Софию (Болгария) на борту частного самолёта ADZ 304. В том же месяце он летал на частном самолёте из Бухареста (Румыния) в Одессу (Украина). В июле 2012 года, когда он занимал пост спикера парламента, Лупу использовал частный самолёт для перелёта из Киева в Кишинёв. Кроме того, при каждом пересечении границы Лупу предъявлял дипломатические паспорта.

Даже работая спикером парламента при коммунистах, до 2009 года Мариан Лупу регулярно пересекал молдо-украинскую границу на служебном автомобиле. К примеру, в июле 2008 года, используя дипломатический паспорт и служебную «Шкоду» с регистрационным номером SP052, Лупу совершил частный визит в знаменитый своими санаториями украинский город Трускавец.

Плата за образ
Помимо миллионов, которые они тратят на рекламу во время избирательных кампаний, демократы также сотрудничают с некоторыми фирмами из США, оказывающими лоббистские услуги. Так, в этом году ДПМ подписала с американской фирмой Podesta Group контракт на предоставление консалтинговых услуг. Стоимость контракта составила $600 тыс. (около 12 млн. леев), а срок действия – до июня 2017 года.

Согласно контракту, деньги должны перечисляться поквартально, частями по $150 тыс. Помимо оплаты консультаций, демократы обязались возместить транспортные расходы (авиаперелёты бизнес-классом), размещение консультантов в отелях класса люкс, трансферы в аэропорт и даже питание.

Сегодняшнее сотрудничество с американской фирмой для демократов не первое. В 2012 году Владимир Плахотнюк, в качестве вице-председателя парламента, также заключал с ними договор. Тогда ему нужно было, чтобы консультанты Podesta Group организовали несколько встреч с американскими чиновниками. Стоимость контракта при этом не разглашалась. Подробности: ЗДЕСЬ 

Пока в финансовом отчёте Демпартии, представляемом в ЦИК, расходы на оплату американских консультантов не указаны. Тем временем, в проходящих в Вашингтоне встречах с высокопоставленными чиновниками США принимает участие не Лупу, а его коллега по партии, спикер парламента Адриан Канду.

Голоса за Лупу
Мариан Лупу пытается стать президентом уже третий раз. О своих президентских амбициях он говорит еще 9 лет назад, и свидетельством тому служит серия секретных депеш, которые направляло в Вашингтон посольство США в Кишинёве. Дипломатические сводки еще в 2010 году были обнародованы сайтом wikileaks.org.

«Он очень хотел бы стать преемником Воронина после 2009 года», – говорилось о Лупу в одной из сводок по итогам встречи тогдашнего посла США Майкла Кирби, состоявшейся в декабре 2007 года. Подробности: ЗДЕСЬ 

После выборов 5 апреля 2009 года Партии коммунистам, получившим 60 мест в парламенте, не хватало одного голоса для избрания президента. Но поскольку на должность главы государства коммунисты выдвинули экс-премьера Зинаиду Гречаную (и нынешнюю партийную соратницу главы социалистов Игоря Додона), Лупу решил уйти из партии. В июне 2009 года он сменил Думитру Дьякова в должности председателя Демпартии. По итогам досрочных выборов в июле 2009 года ДПМ во главе с Марианом Лупу становится парламентской партией.

После своего ухода от коммунистов Лупу рассказал послу США в Молдове о причинах, почему он решил стать председателем ДПМ.

«Он систематически общался с Урекяном, Филатом, Дьяковым и Брагишем. Были также две совершенно неизвестные партии, […]Лупу опасался, что «Единая Молдова» имела поддержку ФСБ, и был обеспокоен, что «Новая Сила» ничего из себя не представляла, кроме самого Плешки», – говорится в одной из депеш посла США Асифа Чодри и, в итоге, «Лупу доложил, что наилучшая дискуссия была с Дьяковым, и в завершении он решил, что Дьяков предложил ему наилучшую партийную структуру для работы». Подробности: ЗДЕСЬ 

Первый раз Лупу баллотировался в президенты после досрочных парламентских выборов июля 2009 года, но его кандидатура, из-за бойкота бывших коллегкоммунистов, не была поддержана достаточным количеством депутатов. За несколько месяцев до голосования за кандидатуру Лупу в парламенте, в начале сентября 2009 года с послом США встретился на тот момент еще вице-премьер от Партии коммунистов Игорь Додон.

В одной из посольских сводок 2009 года (Подробности: ЗДЕСЬ)сообщается о встрече главы диппредставительства США с вице-премьером Игорем Додоном, который «сказал Послу, что он думает, что Партия Коммунистов должна дать необходимые восемь голосов, чтобы позволить Мариану Лупу быть избранным на пост Президента. […]Додон считает, что ПКРМ должна дать голоса за Лупу».  

Но и в 2011 году, когда Лупу баллотировался во второй раз, не нашел в парламенте достаточно голосов чтобы стать президентом Молдовы. И снова Игорь Додон, уже покинувший к тому моменту ПКРМ, не поддержал лидера ДПМ, вопреки заявлениям, которые он делал американским дипломатам в 2009 году.

Владимир ТХОРИК


Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISE Moldova. Материалы on-line платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.

[:]

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ