Rise Moldova

14/10/2016

Silvia Radu este nu doar cel mai bogat candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar și un afacerist abil. Pe lângă salariul fabulos – 10 milioane de lei, doar în ultimii doi ani –, ea a derulat în Republica Moldova afaceri în agricultură și a oferit consultanță în afaceri prin firmele sale din Marea Britanie. S-a asociat cu Valentin Vizant, nașul de cununie al vicepreședintelui Partidului Democrat Sergiu Sârbu, dar și cu directorul Pro TV Chișinău, Cătălin Giosan.

silvia-radu-lansare-in-campanie

Silvia Radu la evenimentul de lansare oficială în campania prezidențială, 10 octombrie 2016, Chișinău // Foto: RISE Moldova © 2016

Cu șapte ani în urmă, Silvia Radu – la acea dată președinte al companiei spaniole Gas Natural Fenosa în Republica Moldova – declara că visul ei este „să facă politică mare, atunci când va veni timpul”. În noiembrie anul trecut, a renunțat la șefia întreprinderii și la un salariu fabulos: peste 10 milioane de lei, încasat doar în ultimii doi ani, pentru ca, de curând, să facă primul pas către acest vis. Candidează independent la funcția de președinte și susține că „a intrat în cursa electorală pentru a face altfel de politică”.

10 octombrie 2016. Silvia Radu a intrat oficial în cursa pentru funcţia de şef al statului. Evenimentul de lansare a candidatei a avut loc în apropierea Reședinței de Stat din centrul Capitalei. Printre personalitățile venite să o susțină s-au numărat fostul ministru al Justiției Oleg Efrim, fostul deputat Vasile Grozav, dar și președintele Asociaţiei Ucrainenilor din Moldova Mihai Bagas. În mulțimea de simpatizanți, cel mai emoționat era soțul candidatei, Vergiliu Radu.

În campania electorală pentru prezidențiale, soțul e responsabil de finanțele candidatei (trezorier). În viața de zi cu zi, administrează două companii: firma agricolă Radu-Agro SRL, fondată împreună cu soția sa, și compania imobiliară Frias Invest Group SRL, deținută de un cetățean spaniol. Detalii, AICI și AICI

Radu-Agro este specializată în „cultura strugurilor, pomușoarelor, fructelor, nucilor și a altor culturi fructifere”. De altfel, familia Radu are unde să facă agricultură – deține 33 hectare de terenuri agricole, în raionul Hâncești, și 3,3 hectare, în raionul Cimișlia.

Înainte de a se dedica în totalitate afacerilor, Vergiliu Radu a lucrat, timp de 13 ani, la Gas Natural Fenosa, o perioadă fiind subalternul soției. A demisionat, însă, în 2013.

Proiecte prin firme din Marea Britanie
În august 2015, Silvia Radu a fondat două firme și în Marea Britanie. În prima dintre acestea – Gate for Capital Limited – i-a avut ca parteneri pe moldoveanul Valentin Vizant și pe spaniolul Raul Carlos Rosales Araque. În a doua – Gate for Space Limited – a fost asociată cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov.

Principalul partener al Silviei Radu, Valentin Vizant, este un om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău. În perioada 2001-2009 a fost promovat în importante funcții publice de către președintele comunist Vladimir Voronin – de la consultant în Aparatul Preşedintelui până la secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ulterior a condus Administrația de Stat a Aviației Civile și Î.S. Poșta Moldovei.

În 2013, Vizant a devenit nașul de cununie al deputatului Sergiu Sârbu, actualul vicepreședinte al Partidului Democrat. În 2014, Vizant a candidat la funcţia de deputat din partea Partidului Patria, condus de Renato Usatîi.

Anul acesta însă, Silvia Radu și Valentin Vizant au renunțat la afacerile comune. Candidata la funcția de președinte a preluat controlul companiei Gate for Capital Limited, în timp ce Vizant a devenit proprietar unic al firmei Gate for Space Limited. Detalii, AICI și AICI

Silvia RADU: M-am asociat cu domnul Vizant, la început pentru că dumnealui m-a invitat în Kazahstan pentru proiecte în domeniul energetic. Nu au mers aceste proiecte energetice și eu l-am rugat să plece, pentru că eu am dorit să mă dedic proiectelor mele personale, care nu au nimic în comun cu domnul Vizant. Ne-am separat, fiindcă nu am reușit să ducem până la capat niciun proiect.

poza-pagina-facebook-vergiliu-radu

Vergiliu Radu // Foto: Pagina personală de Facebook

Un alt partener de afaceri al Silviei Radu este directorul postului de televiziune Pro TV Chișinău, Cătălin Giosan. Candidata la cea mai înaltă funcție în stat a deținut până nu demult 10% din capitatul firmei Fresh & Green SRL, pe când Giosan – 90%. Compania este specializată în cultura legumelor, fructelor, plantelor cerealiere, tehnice etc. Detalii, AICI și AICI

Și fiul Silviei Radu, Ovidiu, este administrator și unic fondator al companiei Energora SRL. Firma activează tot în domeniul agricol: are ca obiecte de activitate cultura strugurilor, pomușoarelor, fructelor, nucilor, apicultura etc. Detalii, AICI

Organizațiile nonguvernamentale
Silvia Radu nu controlează doar firme, ci și organizații nonguvernamentale. În documentele depuse la CEC, ea a arătat că deține funcția de „președinte ONG”, fără a preciza, însă, și denumirea organizației. Este vorba despre Asociaţia de Consolidare şi Promovare a Patrimoniului Cultural, înregistrată în iunie 2016 la Ministerul Justiției. Scopul declarat al asociației este promovarea multiculturalismului în dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova şi facilitarea accesului la cultura.

Silvia Radu: Am fondat asociația împreună cu o prietenă de-a mea, pentru a încerca să transformăm sufletele oamenilor prin frumos. Suntem abia la început de cale. Acum lucrăm la proiectul „24 de portrete”. Picturile vor fi vândute la o licitație, iar banii adunați îi vom dona școlilor de pictură din țară.

Până nu demult, Silvia Radu a fost președinta Asociaţiei Businessului European, o organizaţie independentă înființată de cei mai mari investitori din Republica Moldova sub auspiciul Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Adresa juridică a organizației e într-o încăpere nelocativă de pe str. Octavian Goga din Chișinău, care aparține familiei Radu.

silvia-radu-casa

Casa familiei Radu din sect. Buiucani al capitalei // Foto: RISE Moldova © 2016

Avere de milioane
Silvia Radu este, în acte, cel mai bogat candidat la funcția de președinte. Potrivit declarației de avere, în perioada 2014-2015 a obținut venituri totale de aproximativ 13,5 milioane de lei, dintre care 10 milioane de la locul de muncă. În plus, în conturile bancare, candidata are peste 4 milioane de lei. Detalii, AICI

Familia Radu mai deține două apartamente în centrul Capitalei – unul de 67,5 metri pătrați, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, și altul, de 138,9 metri pătrați, pe str. Serghei Lazo, unde este vecină cu liberalul Mihai Ghimpu și cu părinții primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Soții Radu mai au o casă de locuit de 220,6 metri pătrați în sectorul Buiucani al Capitalei și o încăpere nelocativă de 42,5 metri pătrați pe str. Octavian Goga din sectorul Râșcani.

Dumitru LAZUR


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol