Foste active ale statului privatizate la începutul anului 2019 de un grup de firme, caz dezvăluit de investigația RISE Moldova – „Frăţia privatizării”, au fost returnate statului. Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei.
30 APRILIE 2019. RISE Moldova publică „Frăția privatizării”, ancheta în care am dezvăluit schema prin care mai multe persoane au reușit să cumpere pe bani mărunți mai multe proprietăți ale statului amplasate în centrul Chișinăului.
16 IULIE 2019. Procurorii anticorupție au reacționat și au pornit urmărirea penală în privința unor angajați ai Agenției Proprietății Publice care, prin abuz de putere, ar fi admis vânzarea proprietăților statului.
La un an de atunci, companiile care le-au privatizat au acceptat să le întoarcă statului, în schimbul returnării banilor plătiţi. Datele de la Cadastru arată că rezoluţiunea contractelor a avut loc în luna mai, iar sechestrul de pe imobile a fost ridicat la începutul lunii iunie. Detalii, AICI și AICI
Ghenadie ŢEPORDEI, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice: Au fost cereri şi din partea cumpărătorului, în urma căreia a fost acceptată rezoluţiunea şi să fie restituite bunurile în proprietatea statului. În caz contrar, era necesar de intentat o acţiune în instanţa de judecată, care era să dureze ani de zile.
„LA NOI NU E POSIBIL DE FĂCUT AFACERI”
Constantin Hîncota, cel care a devenit proprietarul unei companii care a privatizat o parte din Casa Presei, susține că, deși tranzacția a fost perfect legală, a acceptat rezoluțiunea contractului pe cale amiabilă fiind impus de împrejurări, inclusiv presiunea din partea mass-media.
Constantin HÎNCOTA: Cum să fie o înțelegere amiabilă, din moment ce la noi nu e posibil de făcut afaceri, fără să ai scandal, eu am decis să întorc totul și să nu mai am treabă cu statul.
Am încercat să discutăm și cu Serghei Adam, proprietarul companiei AECM Trade Group SRL din România care a preluat alte două firme implicate în privatizarea fostei cantine a Guvernului, dar și a unei porțiuni din Casa Presei, însă acesta nu a răspuns la apelurile noastre.
„LIPSA UNUI PREJUDICIU EFECTIV”
Între timp, dosarul penal iniţiat de Procuratura Anticorupţie (PA) a fost clasat, „deoarece, în cadrul investigațiilor, nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni”.
Cât despre „abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea fostei cantine a Guvernului și celor aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei, procurorii au constatat „lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate”. Detalii, AICI
Ion PREAȘCA
Articole la subiect:
[VIDEO] Frăția privatizării
Reacția procurorilor la investigația RISE: „Frăţia privatizării” anchetată penal
Procurorii au înghețat “Frăția privatizării”