Procurorii anticorupție au reacționat în urma investigației RISE Moldova – „Frăţia privatizării”. Aceștia au pornit urmărirea penală în privința unor angajați ai Agenției Proprietății Publice care prin abuz de putere, ar fi admis vânzarea unor imobile ale statului din centrul Chișinăului. Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei.
La sfârșitul lunii aprilie, RISE Moldova publică o anchetă în care dezvăluie schema prin care mai multe persoane au reușit să cumpere cu bani mărunți aceste proprietăți ale statului. Pentru a-și pune la cale planul, aceștia le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor.
Cumpărători sunt câteva companii, trei din care au fost create în aceeași zi, pe 17 august 2018. Firmele au un capital social de doar două mii de lei și își au adresa juridică la aceeași adresă. În plus, două din ele sunt fondate de doi fraţi, care sunt simpli muncitori pe șantier.
Prin aceeași schemă în această iarnă au mai fost privatizate și alte imobile ale statului: o vilă cu statut de monument istoric, un teren din spatele clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru (anterior Ministerul Agriculturii); un teren de jumătate de hectar de pe strada Petricani care aparținea întreprinderii de stat Editura Universul etc.
Experți imobiliari susțin că prețurile de privatizare au fost de 3 – 4 ori mai mici decât se dau pe piață pentru astfel de imobile, dar șeful Agenției Proprietății Publice afirmă că acestea demult trebuiau vândute.
După schimbarea puterii la Chişinău, noua majoritate parlamentară a creat şi o Comisie pentru evaluarea modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada 2013-2019. Astfel, pe 2 iulie, subiectul a fost inclus pe agenda comisiei, unde unul dintre autorii investigaţiei “Frăţia Privatizării” a fost audiat.
Ieri, procurorii au anunțat public că au pornit o anchetă penală, având suspiciuni rezonabile că două dintre imobilele vizate în ancheta RISE au fost date în locaţiune unor agenţi economici, iar ulterior înstrăinate cu multiple încălcări.
Citiți, ancheta „Frăţia privatizării”, AICI
Comunicatul de presă emis de Procuratura Anticoruopție | 16 Iulie 2019
Procuratura Anticorupţie a pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării ÎS „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului
Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova. Procurorii au suspiciuni rezonabile că imobilele şi anexele lor au fost date în locaţiune unor agenţi economici, iar ulterior înstrăinate, cu multiple încălcări.
Potrivit materialelor cauzei, în septembrie 2018, administratorul ÎS „Casa Presei” a semnat trei contracte de locaţiune cu administratorii ai unor societăţi comerciale prin care le-a transmis în posesiune şi folosinţă temporară 1406 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului. Ulterior, în baza unor contracte adiţionale, suprafaţa dată în locaţiune a fost mărită până la 1766 de metri pătraţi. Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea ÎS „Casa Presei” cu preţul de 16 250 000 de lei, cei trei agenţi economici devenind proprietari ai imobilului.
Nereguli similare au fost constatate în procesul de înstrăinare a unor spaţii care au aparţinut fostei cantine a Guvernului. Astfel, în noiembrie 2018, reprezentantul Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a semnat un contract de locaţiune cu administratorul unui agent economic, oferindu-i pentru folosinţă încăperi nelocuibile din strada Mateevici 79/A, 79/B şi 79/C cu suprafaţa de 1700 de metri pătraţi. Ulterior, în luna ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea imobilelor contra sumei de 9 000 000 de lei,la cererea agentului economic.
Examinând actele care au stat la baza încheierii contractelor în cazurile enunţate mai sus, dar şi procedura de dare în locaţiune şi înstrăinare, procurorii au constatat suspiciuni rezonabile că darea în locaţiune şi înstrăinarea imobilelor au avut loc cu derogări de la legislaţia în vigoare. Astfel, persoanele responsabile de săvârşirea faptelor menţionate au comis abuz în serviciu, cauzând un prejudicii în proporţii considerabile intereselor publice.