Șase companii conectate la familia Shor au încasat bani din „Spălătoria rusească”. Informațiile bancare analizate de RISE Moldova arată că 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding în mai multe tranșe. Viramentele au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Până acum, autoritățile din Moldova nu au vorbit despre aceste tranzacții. Noi le prezentăm mai jos.
Ilan Shor, 30 de ani, a devenit vedetă politică după ce a fost prins în „Jaful secolului”. Până atunci s-a ocupat, în special, de afaceri hoteliere, de magazine duty-free și de tranzacții cu imobilele sindicatelor. Tot din zona afacerilor, Shor l-a mituit pe fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare.
Ilan este căsătorit cu interpreta rusă de muzică pop „Jasmin”, cu numele real – Sara Shor. Acum doi ani, președintele rus Vladimir Putin a decorat-o pe Jasmin cu ordinul „Artist emerit a Federației Ruse”.
Impresarul Jasminei, rusoaica Liliya Pleskachevskaya, a deținut 4,7% din acțiunile Unibank din Moldova, una dintre cele trei bănci aflate în proces de lichidare în urma dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.
În același domeniu a derulat afaceri și fiica Liliyei Pleskachevskaya, Yana Gaydaychuk. În vârstă de 32 de ani, aceasta a administrat firma Sisteme Informaţionale Integrate SRL, care a fost proprietara unui pachet de 33,7% din acțiunile Băncii de Economii din Moldova.
TRANZACȚIILE
În 2012, Yana Gaydaychuk a fondat la Chișinău societatea Agercom Grup SRL (Detalii, AICI). Informațiile obținute de RISE Moldova demonstrează că această companie a primit în contul deschis la Moldindconbank – 2,5 milioane de dolari. Banii au intrat pe 9 decembrie 2013, fiind virați de Westburn Enterprises Limited, o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operațiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari pe care am numit-o în 2014 – Laundromat (Spălătoria – trad. din engleză).
De fapt, în aceeași zi, Westburn Enterprises Limited nu doar că a transferat bani, dar a și încasat mai mult de 30 milioane de dolari de la o altă companie fantomă – Mirabax Investments Limited, implicată și ea în Laundromat.
Seabon Limited → Dufremol SRL
Seabon Limited este tot o companie din Marea Britanie. În aprilie 2013, în urma unui proces de judecată, care s-a desfășurat în Republica Moldova, a încasat o datorie fictivă de 700 milioane de dolari de la cinci firme din Rusia. Suma uriașă a ajuns la compania britanică în mai multe tranșe.
O tranzacție similară a fost înregistrată și pe 28 iunie 2013. La acea dată, în contul Seabon Limited, deschis la Moldindconbank, au intrat 12,8 milioane de dolari proveniți din Rusia.
În aceeaşi zi, Seabon Limited a făcut mai multe transferuri, iar 845.411 de dolari i-a redirecționat pe contul Dufremol SRL, deschis la Unibank, cu destinația plății „pentru notebook-uri”.
Dufremol, companie care deține mai multe magazine duty-free pe teritoriul Republicii Moldova, este proprietate a familiei Shor și face parte din ShorHolding. Detalii, AICI
Seabon Limited → Ghermivali SRL
Deja în baza altei ordonanțe judecătorești din schema Laundromat, pe 27 decembrie 2013, Seabon Limited a primit o tranșă de 33,5 milioane de dolari din suma totală de aproape 900 de milioane de dolari care a stat la baza procesului.
În aceeaşi zi, Seabon Limited i-a transferat 9,6 milioane de dolari firmei moldovenești Ghermivali SRL, cu destinația plății: „pentru tehnica de calcul”.
Ghermivali SRL a fost fondată la Chișinău și administrată, timp de mai mulți ani, de către familia Shor (Detalii, AICI). Societatea a făcut afaceri și în pădurea din „Codrii ShOrheiului”, dar a apărut și „Jaful secolului”.
Seabon Limited → Infoton-Com SRL
Conform înregistrărilor bancare de la instituția financiară letonă Trasta Komercbanka, pe 13 aprilie 2011, Seabon Limited a încasat pe cont 2,2 de milioane de dolari de la executoarea judecătorească Svetlana Mocan, cu destinația „transferarea mijloace bănești încasate de la debitor OOO Laimex și OOO Omega”. Această tranșă face parte din suma de 200 de milioane de dolari de care a beneficiat firma fantomă în urma unui alt litigiu.
În aceeași zi, Seabon Limited transferă peste un milion de dolari către Infoton-Com SRL, în contul acestei societăți de la Banca Socială, cu destinația plății: „pentru materiale de construcții”.
La câteva luni după tranzacție, Infoton-Com SRL a devenit proprietarul hotelului de trei stele „Cosmos”, situat lângă gara feroviară din Chișinău. Detalii, AICI
RISE Moldova a aflat că, Infoton-Com SRL a primit și alte sume bani de la companii implicate în spălătoria rusească. Astfel, pe 28 iunie 2013, în contul Westburn Enterprises Limited deschis la Moldinconbank au intrat 2,9 milioane de dolari de la Seabon Limited.
Tot în aceeaşi zi, Westburn Enterprises Limited redirecționează peste o jumătate de milion de dolari către Infoton-Com SRL.
Potrivit Registrului companiilor din Moldova, Infoton-Com SRL a fost creată în 2008. Printre proprietari s-au numărat și două companii controlate la Ilan Shor.
Westburn Enterprises Limited → Molint Grup SRL
Pe 30 decembrie 2013, Westburn Enterprises Limited din Marea Britanie încasează aproape 17 milioane de dolari de la Seabon Limited și executoarea Svetlana Mocan. În aceiași zi, Westburn transferat peste șase milioane de dolari în conturile firmei Molint Grup SRL, fondată în 2005 de Ilan Shor. În prezent, proprietar al firmei este un cetățean din Ucraina.
Chester NZ Limited → Nobil Air SRL
Chester NZ Limited este o companie de tip offshore din Noua Zeelandă. A jucat un rol important în „spălătoria rusească”, având atât calitatea de creditor, cât și pe aceea de debitor în mai multe procese judiciare de legalizare a banilor proveniți din Rusia.
În mai multe tranșe, în conturile Chester NZ Limited deschise în Moldova și Letonia a intrat peste 1 miliard de dolari din „spălătoria rusească”.
Una dintre aceste tranșe a fost înregistrată pe 21 noiembrie 2013. În contul de la Moldindconbank al companiei din Noua Zeelandă au intrat peste două milioane de dolari de la Valemont Properties LTD, implicată și ea în Laundromat.
În aceiași zi, Chester NZ Limited redirecționează suma de 1,6 milioane de dolari firmei Nobil Air SRL.
Nobil Air SRL este o companie aeriană fondată de Vera Morazan, sora oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. La un moment dat, interesele asociatului unic în această companie au fost reprezentate, prin procură, și de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Însă, la data tranzacției dintre Chester NZ Limited și Nobil Air SRL, compania aeriană se afla în proprietatea familiei Shor care o controla prin interpuși.
Pe 9 martie, RISE Moldova a transmis o scrisoare ShorHolding prin care am încercat să aflăm în ce context și în ce scopuri firmele conectate la Shor au primit bani de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusească”. Răspunsul a fost scurt și evaziv.
Ilona Shor, director Dufremol SRL: Dufremol nu are careva datorii față de persoanele juridice indicate de Dvs., la fel și persoanele juridice menționate nu au careva datorii față de Dufremol. În privința celor alte întrebări solicitate – nu dispunem de informații.
Reporterii RISE l-au întrebat pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, dacă companiile controlate de Platon și Shor au beneficiat de bani din Laundromatul rusesc, însă acesta ne-a răspuns că este prea devreme să vorbească despre aceste aspecte.
Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție: Haideți să nu o luăm prea înainte. Dați să ne clarificăm etapă cu etapă. La un anumit timp o să putem constata toate circumstanțele săvârșirii faptelor. La moment, din ce avem – banii provin din Federația Rusă, au fost trecuți prin instituțiile financiar-bancare din Moldova și transferați în zone offshore sau în alte state europene. Asta-i schema la general. Ulterior, deja trebuie să constatăm […] fiind, de exemplu, transferați în zone offshore sau în alte state europene dacă s-au reîntors aceste sume de bani sau au fost depozitați o parte din ei pe teritoriul Republicii Moldova sau în conturile unor agenți economici sau persoane fizice.
Iurie SANDUȚA
Grafică: Nicolae CUȘCHEVICI
Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
„Spălătoria rusească”: Moscova – Riga via Chișinău
Bani murdari spălați de ruși, investiți în cea mai mare bancă din Moldova
Interviu cu Veaceslav Platon
Identitățile și călătoriile internaționale ale lui Veaceslav Platon
Vânătorii de bănci