25/09/2014

RISE Moldova a investigat conexiunile unei afaceri ratate ale Eparhiei de Edineț și Briceni cu un controversat om de afaceri, anchetat penal pentru evaziune fiscală și decorat de Patriarhul rus Kiril I. Totodată, a localizat căsuțele de vacanță ale episcopilor din centrul și nordul Moldovei, dar și legăturile lor cu zona politică.

Casele episcopilorIoan Vulpe (PS Nicodim) a fost ales în calitate de episcop de Edineț și Briceni la sfârșitul anului 2010, la Moscova, în prezența patriarhului rus Kiril I, al mitropolitului Vladimir al Moldovei, dar și a unor episcopi din R. Moldova și ierarhi din capitala rusă. Până atunci, PS Nicodim a administrat spațiul clerical din Orhei, unde și în prezent oficiază slujbe la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din oraș, situată pe str. Vasile Lupu, 22. În 2005, tot la această adresă a fost înregistrată firma moldo-turcă Î.M. „Capadocia” SRL, o companie care importă benzină și motorină, dar care are licență și pentru activități de intermediere pentru un asortiment larg de mărfuri. Detalii, AICI

La Orhei, episcopul Nicodim a controlat un imperiu imobiliar format din locuințe, apartamente și terenuri agricole. O parte, l-a partajat, prin contract de donații unor rude sau prin contract de vânzare-cumpărare unor localnici, iar cealaltă parte din imobile au rămas înscrise pe numele său. (Detalii, AICI) În prezent, el deține un bloc de locuit cu două etaje și mansardă, cu suprafața oficială de 270 m.p., situat în centrul or. Orhei, lângă Catedrala „Sf. Irh. Nicolae”. (Detalii, AICI) Aici își are sediul și o organizație germană de caritate. Tot pe numele său, în comuna Chiperceni din Orhei, sunt înscrise trei terenuri agricole, iar în Chișinău – un apartament pe care l-a procurat la sfârșitul anului 2013.

PS Nicodim

Foto: eparhia-edinet.md

PS Nicodim: „Mie îmi place să scrieți că tot Orheiul e al meu. Asta înseamnă că eu sunt gospodar. Acolo (la reședința din Orhei) este adus ajutor umanitar din Germania”.

Eparhia de Edineț și Briceni, în calitate de persoană juridică, deține 25% (760 mii lei) din capitalul social al firmei „Salubrusana” SRL, companie care are drept obiective de activitate „practica medicală” și „activități de întreținere corporală”. Asociat cu 75% (2.2 milioane lei) la Salubrusana este omul de afaceri Victor Copiimulț, iar în calitate de administrator figurează Adrian Cotelea, secretarul Eparhiei de Edineț și Briceni. Firma a fost fondată la începutul anului 2000, când în fruntea Eparhiei era răposatul PS Dorimedont. Detalii, AICI

Conform fișei cadastrale, Salubrusana are în proprietate 34 de construcții cu destinație turistică și un teren cu suprafața de 5,5 hectare în pădurea din Dîngeni, r. Ocnița, pe care l-a cumpărat în 2009. Pe acest teren se află baza de odihnă „Lesnaia skaska” (Povestea din pădure – trad. din rusă), o afacere care a falimentat din lipsă de bani. Detalii, AICI

Vizita la „Lesnaia skaska”
Ieșim din Ocnița pe-o șosea ce-o ia în direcția or. Lipcani, parcurgem câțiva kilometri pe lângă ogoare, cotim la dreapta și intrăm în pădure. Preț de câteva minute, ne afundăm pe-un drum semi-întunecat în plină amiază și ne ciocnim de-o poartă ce stă să se dărâme, năpădită de vegetație. În stânga, susținut de creanga rupta a unui copac, stă pe-o rână ceea ce pare să fi fost cândva un crucifix.

Intrăm pe teritoriul taberei pe lângă o căsuță cu geamurile stricate la ferestrele-i mari și, după câțiva zeci de metri, apar și primele construcții. Totul e năpădit de vegetație. Într-o liniște de mormânt, spartă, periodic, de-o ghindă ce cade din copac, de-un stol de păsărele ce-o zbughesc din tufari, de-un zângănit de sticlă sau de-o ușă deschisă de rafalele de vânt, „Lesnaia skaska” pare un loc uitat de lume. Doar urmele relativ proaspete lăsate de-un camion, uleiul scurs pe asfalt și câteva crengi tăiate recent sugerează contrariul.

Adrian Cotelea, secretar Eparhial și administrator la Salubrusana: „Baza de odihnă nu funcționează din lipsa resurselor financiare. Eparhia construiește un sobor și nu avem posibilități… Copiimulț tot era implicat, dar are și el probleme financiare, are credite și nu are vânzări”.

Victor Copiimulț:Nu funcționează de vreo 5 ani. Aștept finanțare din Dubai. Este un șef care mi-a promis că va finanța proiectul acesta. Vrem în primăvara lui 2015 să începem. Până acum eu am finanțat, plăteam salarii, tot… Eparhia doar administra afacerea”.

Cine este Copiimulț?
Victor Copiimulț este administrator și director general la Tehgaz Grup SRL, o întreprindere producătoare de oxigen și azot, cu un capital social de 19,7 milioane lei. (Detalii, AICI) Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), asociat unic în această firmă este Peglio Co. Ltd, o companie offshore înregistrată în Cipru (Detalii AICI), care, la rândul ei, este deținută de o altă companie „fantomă”, reprezentată de doi avocați ciprioți. Detalii, AICI

Victor Copiimulț: „Tehgaz Grup funcționează normal. Problema este că noi putem să producem 400 de tone lunar, dar vindem 110 tone. […] Cine e fondator? – e secretul firmei. […] E un cipriot”.

Potrivit documentelor obținute de la Registrul Companiilor din Regatul Unit, în 2006 și 2007, Copiimulț a fost directorul la Kingsfield Management Ltd, o firmă care a desfășurat afaceri în zona telecomunicațiilor. Detalii, AICI

Victor-Copiimult

Foto: www.eparhia-edinet.md

Totodată, Victor Copiimulț deține 90% din capitalul social al companiei Patria SRL, iar celelalte 10% aparțin soției. În legătură cu această firmă, Copiimulț a fost urmărit penal și judecat într-un dosar de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și de folosire a documentelor oficiale false. Cazul a avut loc în 1999, iar după zece ani de judecată, el a fost achitat pe motiv că „nu s-a constatat fapta infracţiunii”. Detalii, AICI

Cazul „Patria SRL”, nu este singurul dosar penal care l-a vizat pe Copiimulț. Acesta a fost suspectat de omorul unui fost procuror și director la „Oferta Plus” SRL, Vasile Lapteacru, care a fost executat la sfârșitul anului 1999, în biroul său din centrul Chișinăului. La scurt timp după acest incident, dar și pentru că era urmărit penal în dosarul de evaziune fiscală, Copiimulț a părăsit Republica Moldova, fugind în Emiratele Arabe.

Victor Copiimulț: „Cu Lapteacru nu au găsit probe și nici nu au căutat. Scopul (guvernării comuniste – n.r.) era să-mi ia business-ul cu Patria SRL, care deținea mai multe obiecte. Până ei să mă aresteze, obiectele erau transferate în altă parte… Și n-au avut ce să-mi ia. În Germania m-au arestat când m-am întors din Dubai, la solicitarea moldovenilor. Pe Lapteacru l-am cunoscut bine. Noi am lucram mult timp cu el. Nu am avut niciun interes la el, cu atât mai mult, că îmi era dator cu 20 de milioane lei, am hârtiile la mine… Nu am nici o treabă cu omorul”.

Circumstanțele în care a fost lichidat fostul procuror Lapteacru rămâne în continuare o enigmă, dosarul fiind suspendat la 10 ani de la incident, pe 23 octombrie 2009, din motiv că nu a fost identificat killer-ul. Detalii, AICI

Foto: eparhia-edinet.md

În spațiul politic. Victor Copiimulț a candidat la funcția de deputat în timpul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, figurând al 5-lea pe lista Partidului Moldova Unită (care nu a trecut pragul electoral de 4%), condus de Vladimir Țurcan, fost ministru de Interne, numit în funcție pe 21 decembrie 1999, cu 6 zile înainte de lichidarea fostului om de afaceri Vasile Lapteacru. Detalii, AICI

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală în 2010, Copiimulț a menționat că deține o casă de locuit în localitatea Maximovca, un imobil în străinătate în valoare de 5 milioane USD, 59 hectare de teren și 75% din capitalul bazei de odihnă „Lesnaia Skaska”. Detalii, AICI

În 2011, Marian Lupu, fiind președinte interimar al Republicii Moldova, l-a decorat pe Copiimulț, în calitate de membru al Consiliului Eparhial de Edineț și Briceni, cu ordinul „Gloria muncii”. (Detalii, AICI) Tot în 2011, el a fost decorat și de Patriarhul rus Kiril I cu ordinul „Sf. Serafim – gradul III” , pentru un proiect bisericesc la Edineț.

Victor Copiimulț despre relația cu răposatul episcop PS Dorimedont: Acum toți episcopii au case, au tare multe, dar el (Dorimedont – n.r.) dormea doar pe un pat, într-o încăpere de doi m.p.. El nu se gândea la avere, el se gândea la Dumnezeu. Cu Vulpe (PS Nicodim – n.r.) mă împac bine, el e gospodăros”.

Episcopul de Cahul și Comrat, cu vilă în Orhei
La vreo 2 km distanță de șoseaua Chișinău-Orhei, aproape de intrarea în s. Peresecina, PS Anatolie, episcop de Cahul și Comrat, deține o căsuță de vacanță de toată frumusețea. Amplasată pe teritoriul unei întreprinderi pomicole, sub coasta unei păduri, imobilul se evidențiază printre casele mai mult sau mai puțin modeste din preajmă, și prin stil, și prin dimensiuni.

PS-Anatol-01Vila de vacanță a episcopului de Cahul și Comrat are aproape 150 m.p., împreună cu o anexă, și valorează, oficial, puțin mai mult de 180 mii de lei. Deși imobilul figurează că ar fi fost construit tocmai în 1995, PS Anatolie și-a înregistrat proprietatea la „CADASTRU” abia în iulie anul curent, după ce, o lună mai devreme, a avut loc recepția finală a lucrărilor de construcții. Detalii, AICI

PS Anatolie: „Am construit-o vreo 10 ani. Eu cândva am avut în Chișinău o jumătate de căsuță, dar, când mi-a murit „matușca” (preoteasa), apoi, peste vreo doi ani, mi-au ucis feciorul, am intrat în datorii și am fost nevoit s-o vând ca să scap de ele. Și atunci un prieten m-a întrebat dacă nu vreau o căsuță, că este un loc acolo undeva, de 6 ari, la o cooperativă. Și, pe mine m-a aranjat. 400 USD…”.

De menționat că, în 1997, PS Anatolie, episcop de Cahul și Comrat, a moștenit 2/3 dintr-o casă de aproape 220 m.p. situată în cartierul Telecentru din capitală, vizavi de Ministerul Apărării, proprietate pe care a vândut-o peste doi ani.

Totodată, la perfectarea titlului de proprietate a terenului pe care se află vila de vacanță (2007), dar și la înregistrarea vilei (2014), PS Anatolie a indicat drept domiciliu o casă din str. Lacului din capitală – un imobil sărăcăcios situat în cartierul rezidențial în care mai mulți preoți din Chișinău dețin case de milioane. Casa respectivă aparține familiei Bârsan.

PS Anatolie: „E casa părintelui Croitoru. Că, de, ca să nu pierd viza de reședință din Chișinău, m-am înregistrat acolo. Asta-i. La mine și fiica e scrisă acolo”.

Casa PS Marchel, pe o stradelă privată
Și episcopul de Bălți și Fălești, PS Marchel, deține o casă de milioane în „capitala de nord” a republicii. Aceasta se află în preajma Spitalului Feroviarilor din Bălți, alături de alte câteva imobile de lux finalizate sau încă în proces de construcție, pe-o stradelă „privată” pe care poți ajunge doar după ce treci de două porți imense din fier forjat. Potrivit datelor cadastrale, casa are peste 300 m.p. și este evaluată, oficial, la peste un milion de lei. Detalii, AICI

PS-Marchel-01De menționat că, în iulie 2014, episcopul Marchel a înregistrat casa pe numele unui tânăr de 20 de ani din Șoldănești, „cu condiţia întreţinerii pe viaţă”. Recent, după ce imobilul să de milioane a ajuns în atenția presei, acesta a fost de acord să-și prezinte casa jurnaliștilor de la un post TV. Anterior, Marchel a mai deținut și un apartament situat lângă Stadionul Orășenesc din Bălți, cumpărat în 2003, imobil pe care l-a vândut spre finele anului 2008.

Episcopul de Bălți și Fălești, sub lupa procuraturii
Actualmente, PS Marchel se află în vizorul organelor de drept, după ce, în iunie curent, a participat la o întâlnire „secretă”, alături de Mihail Formuzal, bașcanul Găgăuziei și liderul Partidului Regiunilor, Mihail Garbuz, președintele Partidului „Patrioții Moldovei” (văzut, în repetate rânduri la protestele organizate de episcopul Marchel), deputatul găgăuz Ilia Uzun, și câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri pro-rusești.

Dintr-un răspuns oficial al Serviciului de Informații și Securitate reiese că la „întâlnirea secretă” de la Bălți s-a pus baza unui plan de „pregătire a unei revolte a minorităților etnice la Comrat şi Bălţi împotriva autorităților legitime ale statului”, în plus, „escaladarea unor conflicte cu impact intern implicit regional, periculos”, precum şi „declanşarea unui război informaţional contra organelor puterii de stat”. Detalii, AICI

Totodată, Procuratura Generală ne-a informat că „circumstanțele în care avut loc întâlnirea sunt examinate în cadrul urmăririi penale nr. 2014928003, pornită la 09.01. 2014 […] pe faptul samavolniciei, depășirii atribuțiilor de serviciu, acțiunilor intenționate de ațâțarea vrajbei și dezbinării naționale”. (Detalii, AICI) Altfel spus, „întâlnirea secretă” este investigată în același dosar penal care vizează mai multe acțiuni ale unor oficiali din UTA Găgăuzia, inclusiv organizarea ilegală a referendumului desfășurat la 2 februarie 2014.

PS Marchel: „Voi chiar nu aveți cu ce vă ocupa. Nu mă întrerupeți că am treburi. Deci, nu a fost nicio întâlnire tainică sau ascunsă. A fost într-o zi cum este și astăzi – am oameni în coridor la primire. […] Nu a fost nicio întâlnire tainică, a fost o întâlnire – și punct. Am discutat despre 655 de ani, despre sărbătorirea statalității moldovenești. Eu te invit la sărbătoarea asta pe data 11 octombrie, unde noi o să facem drumul crucii cu sfintele icoane. Asta este prelungirea la acea întâlnire pe care voi o numiți tainică. Rămâne pe conștiința voastră un păcat mare atunci când voi numiți că a fost o răsturnare de guvern pusă la cale. În acest sens sunteți păcătoși. La procuratură nu am fost chemat”.

Amenințările lui Marchel
Coincidență sau nu, dar anume în perioada în care a avut loc întâlnirea de la Bălți, bașcanul autonomiei Găgăuze a dat indicații pentru crearea de urgență a gărzilor populare care ar urma „să asigure ordinea publică”, iar Ilia Uzun a avertizat Chișinăul, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Ungariei, că locuitorii regiunii sunt gata să recurgă la forța armelor dacă autoritățile centrale nu vor ține cont de doleanțele lor.

Menționăm că, în ultimii trei ani, odată cu apropierea tot mai intensă a Republicii Moldova de UE, imaginea episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, a apărut cu o regularitate de invidiat în presă. „Anunță”, „cheamă”, „amenință”, „va mobiliza”, „proteste” sunt cuvintele care îi caracterizează practic întreaga activitate publică a episcopului din ultimii ani.

Decembrie 2011: Episcopul Marchel ameninţă că va mobiliza populaţia la proteste, dacă Legea Antidiscriminare va fi adoptată.

Mai 2011: Episcopul Marchel cheamă la proteste împotriva înregistrării Ligii Islamice în Republica Moldova.

Septembrie 2011: Episcopul de Bălți și Fălești a criticat dur concluziile și recomandările raportorului special al ONU pentru libertatea religiei, Heiner Bielefeldt, la adresa Moldovei (Bielefeldt a menționat, în raportul său preliminar, că Biserica Ortodoxă din Moldova are o poziţie excesiv de predominantă și se bucură de un statut privilegiat în contradicție cu garanția constituțională a unui stat laic).

Aprilie 2012: Episcopul Markel a îndemnat enoriașii să iasă la proteste la Chișinău atunci când guvernul va remite proiectul Legii antidiscriminare în parlament.

Mai 2013: Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a lansat un îndemn în care cheamă cetățenii pentru a veni pe data de 19 mai în centrul Capitalei și a protesta în mod pașnic împotriva acțiunilor minorităților sexuale.

Iunie 2013: Episcopul Marchel ameninţă cu proteste masive, dacă şeful statului va împiedica vizita Patriarhului Kiril la Chişinău.

Nicolae Cușchevici, Iurie Sanduța


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ