6/01/2022

Compania bulgară a lui Serghei Ganja, șef al Direcției de telecomunicații a regiunii transnistrene – în trecut, top-manager al operatorului de Internet din cadrul holdingului „Sheriff” — în prezent, a fost folosită pentru livrarea adreselor IP în Europa.

Încă în anul 2017, firma lui Ganja din Bulgaria oferea adresă IP bazei de odihnă de stat IT-Relax din orășelul Vadul lui Vodă. Cel puțin acest lucru s-a întâmplat în perioada în care RISE Moldova a organizat acolo un training despre securitatea digitală pentru jurnaliști. 

La patru ani distanță, am găsit probe care confirmă că unul dintre proprietarii firmei din Bulgaria și șeful Direcției de telecomunicații din Transnistria sunt una și aceeași persoană.

În prezent, Ganja nu mai figurează printre asociații companiei din Bulgaria, dar continuă să conducă Interdnestrcom — companie din Tiraspol care încasează milioane din furnizarea neautorizată a serviciilor de telefonie mobilă și Internet în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

ganja-kar-fin

Afacerea cetățeanului ucrainean Serghei Ganja în UE și „comorile” sale din Transnistria // Colaj: Alex Buretz/RISE Moldova

„ATAC” ASUPRA TRAININGULUI RISE
Iulie 2017. În sala de conferințe a IT-Relax, bază de odihnă care aparținea, la acel moment, Întreprinderii de Stat „Registru”, se desfășoară un training de cinci zile despre „Metode avansate de prelucrare și protecție a datelor”.

Organizatorul trainingului – RISE Moldova. Participanți — reporterii RISE și jurnaliști din mai multe redacții regionale. Unul dintre traineri – jurnalistul de investigație din Bulgaria Atanas Ciobanov. La un moment dat, Ciobanov inițiază un exercițiu de identificare a furnizorului adresei IP, luând, ca exemplu, chiar baza de odihnă unde are loc trainingul.

El menționează că, prin intermediul adresei IP, routerul și traficul de Internet poate fi controlat, iar acest lucru presupune oportunități vaste de spionare a calculatoarelor pentru care providerul asigură conexiunea.

atanas-rise

Jurnalistul de investigație din Bulgaria, Atanas Ciobanov, arată cum poate fi identificat furnizorul adresei IP. // Foto: RISE Moldova

„Riscul cel mai important, ce ține de conectarea dispozitivului la routerul controlat de răufăcători prin intermediul fluxului IP (IP stream), este posibilitatea de a scana toate calculatoarele conectate la rețea. La fel, există și riscul de contaminare a dispozitivelor cu programe spion (spyware). Cu ajutorul acestor programe spion, dispozitivele Dvs. vor putea fi monitorizate și după deconectarea calculatorului contaminat de la router”, explică trainerul și arată un site prin intermediul căruia poate fi identificat furnizorul unei adrese IP. (De altfel, puteți verifica și furnizorul adresei Dvs. IP, făcând un click AICI.)

Poftim o coincidență curioasă”, continuă Ciobanov. „Adresa IP pentru baza noastră de odihnă este furnizată de o firmă din Bulgaria, o oarecare UE-Delta-prod”, arată jurnalistul bulgar.

Ulterior, Ciobanov caută firma respectivă în Registrul Companiilor din Bulgaria, care este public, și află că ea este deținută de Marius Cristea și Niculae Pleșa, cetățeni români, Igor Lupulciuc, cetățean moldovean, și Serghei Ganja, cetățean ucrainean.

Persoana cu numele de Serghei Ganja a suscitat în mod special interesul jurnaliștilor RISE. Or, cu câteva luni mai devreme, noi publicasem „Ucraina, urmărită de FSB prin compania unui oligarh transnistrean”, o anchetă despre Intertelecom, operator de telefonie mobilă din Ucraina controlat de Victor Gușan, fondatorul imperiului de afaceri „Sheriff” din Transnistria.

În anul 2000, director la firmei ucrainene Intertelecom a fost Serghei Ganja, ulterior acesta devenind șef la „Interdnestrcom” (IDC) din Transnistria, companie care furnizează servicii de Internet și telefonie mobilă. De altfel, IDC își desfășoară fără a deține licență și autorizații eliberate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Totuși, pe noi ne-a alarmat următorul detaliu. Aflând despre faptul că traficul de Internet (prin intermediul adresei IP) ar putea fi controlat de compania care aparține „principalului pirat IT din Transnistria”, ne-am adresat administrației bazei de odihnă. Sub protecția anonimatului, aceștia ne-au comunicat că schimbarea furnizorului adresei IP nu a fost sancționată. Mai mult, în ajunul trainingului, administrația bazei ar fi pierdut controlul asupra camerelor video montate pe teritoriu.

Respectiv, participanților la training li s-a recomandat modificarea parolelor, or acestea ar fi putut fi lesne identificate, dacă persoana și-a accesat poșta electronică sau managerul de parole aflându-se în câmpul de vedere al unei camere.



Ulterior, IT-Relax ne-a comunicat, printr-o scrisoare oficială, că nu au încheiat niciun contract cu compania din Bulgaria. (Detalii, AICI) În răspuns se mai menționează că baza de odihnă beneficiază de acces la Internet prin intermediul firmei moldovenești „Repromon-TV”. Ultima s-a eschivat să ne răspundă la întrebarea despre colaborarea cu „UE-Delta-prod”, rezumându-se la faptul că firma din Bulgaria „nu are nicio legătură cu deservirea rețelei și cu securitatea”Detalii, AICI

Compania UE-Delta-prod a fost înregistrată în iunie 2016, în orașul Ruse din Bulgaria, de un oarecare Vasile Monica, un cetățean român de 40 de ani. La scurt timp, proprietari ai firmei devin ucraineanul Serghei Ganja, românii Marius Cristea și Niculae Pleșa și moldoveanul Igor Lupulciuc.

În martie 2019, ei au fost înlocuiți de moldoveanca Ecaterina Vzorova, în vârstă de 23 de ani, la acel moment. (Detalii, AICI) Două luni mai târziu, firma a fost trecută pe numele lui Ion Cobzari, cetățean român născut la Chișinău.

vzorova-manikiur-2

Ecaterina Vzorova // Foto: via Instagram

Ecaterina Vzorova, cea care a preluat compania inclusiv de la Ganja și Lupulciuc, lucrează „manichiuristă” și, periodic, publică poze cu unghii pe rețelele sociale. Ea a refuzat să discute cu reporterul RISE, iar la mesajul cu mai multe întrebări despre afacerea din Bulgaria, a răspuns: „Nu am timp pentru voi, sunați-mă peste un an”.

Nu am reușit să identificăm site-ul oficial al firmei din Bulgaria, și nici sediul ei real. Colegul din Bulgaria care a mers la adresa juridică a companiei din orașul Ruse, pentru a afla detalii despre activitatea acesteia, a găsit un bloc de apartamente și nici urmă de un panou sau indicator cu denumirea companiei.

POLITICIANUL DIN CHIȘINĂU ȘI „PIRATUL IT” DIN TIRASPOL 
Igor LUPULCIUC, 45 de ani, este un om de afaceri și politician din Republica Moldova. A activat în cadrul mai multor companii din domeniul telecomunicațiilor (Megadat.com, Accent Electronic și S&T Mold) și a figurat director al companiei Nova IT Prime din Chișinău până în prima jumătate a anului 2021, când firma a fost radiată din Registrul persoanelor juridice.

lupulciuk-rost

Igor Lupulciuc

ganja-serghei

Serghei Ganja

Lupulciuc a reușit să dețină și funcția de viceprimar de Chișinău (Detalii, AICI), dar a cochetat și cu politica mare. În 2009, a candidat la funcția de deputat din partea social-democraților, iar în 2014 – din partea Partidului Comuniștilor, însă fără succes. Detalii, AICI și AICI

Am încercat să obținem de la Lupulciuc un comentariu referitor la relațiile lui de afaceri cu Ganja, dar fără succes. Când a auzit că este sunat de un reporter RISE, el a închis apelul și nu a mai răspuns la apelurile repetate, la fel cum nu a răspuns nici la întrebările expediate în scris.

Serghei GANJA, 58 de ani. Din 2008 se află la cârma IDC, anterior fiind directorul Intertelecom din Ucraina. Înainte de a se implica în afaceri, a condus așa-numita Direcție republicană de telecomunicații a Transnistriei.

Confirmarea faptului că ucraineanul Serghei Ganja din compania bulgară și șeful „pirateristului IT” din Transnistria – IDC – este una și aceeași persoană ne-a reușit abia în 2021. Asta după ce surse de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și din Ucraina, ne-au furnizat mai multe date personale ale lui Ganja, informații pe care le-am contrapus cu cele care apar în Registrul Companiilor din Bulgaria.

Având confirmarea, am încercat să-l abordăm pe Serghei Ganja, dar așa și am reușit să obținem un comentariu privind rolul său în activitatea companiei IT din Bulgaria.

Anterior, subalternul lui Ganja în cadrul IDC din regiunea transnistreană (în perioada anilor 2012-2015) a fost Vadim Krasnoselski, actualul președinte al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene, și el deținător de pașaport ucrainean, lucru care l-a ajutat să călătorească inclusiv în perioada în care era anunțat în căutare de către autoritățile constituționale de la Chișinău.

În februarie 2018, Krasnoselski l-a decorat pe fostul său șef cu Ordinul de Onoare.

Vadim Krasnoselski, liderul administrației de la Tiraspol: Un sistem dezvoltat de telecomunicații este un atribut al unui stat independent. E greu să-ți imaginezi Transnistria fără mijloace moderne de telecomunicație, promotor al căror este „Interdnestrcom”.

ganja-orden

Serghei Ganja este decorat de către fostul său subaltern, Vadim Krasnoselski, actualmente lider al administrației de la Tiraspol // Foto: http://president.gospmr.org/

Între timp, însă, compania condusă de Ganja face bani din contul abonaților transnistreni, activând, de fapt, în afara cadrului legal al Republicii Moldova.

Compania „Interdnestrcom” nu este autorizată, în conformitate cu condițiile legislației din Republica Moldova, să presteze servicii de comunicații electronice (telefonie fixă, mobilă și acces la Internet) pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, aceasta nu este inclusă în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice”, se menționează într-un răspuns al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Vladimir THORIC (RISE Moldova), Atanas CIOBANOV (BIRD.bg, Bulgaria), Maria TUZLOVA (freelancer, Tiraspol)
A contribuit: Valeria EGOȘINA (СХЕМЫ, Ucraina)

Traducere din limba rusă: Lilia BOTNARIUC
Adaptare: Nicolae CUȘCHEVICI


Acest articol a fost realizat cu suportul Proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media din Republica Moldova”. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în nici un fel opinia Uniunii Europene.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ