De la finele anului trecut, informația despre situațiile financiare ale companiilor pot fi găsite doar la un click distanță, pe site-ul Biroului Național de Statistică. Este vorba de situația financiară pentru 5 ani, din 2015 până în 2019.
Pentru a accesa informația, deschidem pagina oficială a Biroului Național de Statistică: statistica.gov.md
În partea dreaptă a paginii dăm click pe Vizualizează situațiile financiare.
Căutările se pot face fie în baza Numărului de înregistrare al companiei sau Codul unic de identificare al întreprinderilor şi organizațiilor.
Noi preferăm – IDNO-ul, care coincide și cu codul fiscal al firmei.
Haideți să accesăm datele financiare ale companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Aflăm, prin urmare că, în 2018, Avia Invest a avut venituri din vânzări de peste 800 milioane de lei și un profit net de 88 milioane de lei.
Totodată, aflăm că la finele anului 2018, Avia Invest avea active de 2,6 miliarde de lei, inclusiv active imobilizate de 1,7 miliarde de lei, adică clădiri, echipamente sau terenuri. Cu alte cuvinte, bunuri cu durată lungă de utilizare.
Activele circulante ale firmei constituiau circa 920 milioane lei. Acestea pot fi mărfuri, bani din conturi sau contabilitate, dar și bani ce urmează a fi încasați de la alte companii.
Mai aflăm că, Avia Invest avea de rambursat datorii pe termen lung de 1,8 miliarde de lei, iar aproape 220 milioane lei erau datorii pe termen scurt.
Diferența de circa 592 milioane de lei dintre activele totale și datoriile totale reprezintă capitalul propriu al companiei.
Adică valoarea rămasă ce poate fi distribuită proprietarilor de exemplu în cazul falimentului.
Pentru comparație, la Air Moldova, o altă companie din domeniul aviației, la finele anului 2018, capitalul propriu era de minus 15,5 milioane lei. Adică datoriile depășeau activele.
O mică remarcă. Atunci când baza de date nu afișează informații ca în cazul acestei companii înseamnă, de fapt, că firma nu are vreo activitate economică sau nu a prezentat rapoartele financiare la Biroul Național de Statistică.
Rețineți, de asemenea, că în 24 de ore pot fi accesate datele financiare a unui număr limitat de 20 de companii.
Acest material video a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.
Alte tutoriale video:
Unde găsim informații despre achizițiile publice
Cum găsim profilurile unor figuri publice – People of Interest
Cum obținem documente din străinătate
Cum aflăm informații prețioase despre companiile din Moldova
Cum documentăm averile și interesele demnitarilor
Cum verificăm companiile din Marea Britanie
Unde găsim informații despre procesele de judecată