21/01/2019

Companieshouse.gov.uk este o bază de date online unde putem găsi informații oficiale despre companii înregistrate în Marea Britanie.

Mai multe firme-fantomă care au fost utilizate în „Laundromatul rusesc” sau în „Dispariția miliardului” din sistemul bancar din Republica Moldova au fost înregistrate anume în Marea Britanie.

Iată cum utilizăm această bază de date – companieshouse.gov.uk. Este suficient să scriem în câmpul destinat pentru căutări denumirea unei companii și printr-un singur click obținem, gratuit, informații despre: activitatea acesteia – data când a fost creată sau dizolvată; acte de constituire, lista fondatorilor, rapoarte anuale – toate în format pdf.

Portalul ne permite să facem căutări directe și după numele unei persoane. De exemplu, să căutăm ce firme deține în Marea Britanie – Silvia Radu, fostul primar interimar al municipiului Chișinău. Despre afacerile de peste hotare ale acesteia RISE Moldova a menționat în câteva anchete. Detalii, AICI

capture-uk-rise-2019Așadar, scriem în căsuța destinată căutărilor – Silvia Radu și apar mai multe rezultate. Însă, doar primele două se referă la o persoană din Republica Moldova. Dăm click și vedem că Silvia Radu este din Moldova, iar adresa de corespondență este în orașul Chișinău. Mai mult, este indicată luna și anul nașterii, respectiv putem demonstra că este vorba de Silvia Radu, persoana publică din Republica Moldova. Aceasta deține 50 la sută din capitalul social al firmei Gate for Capital Limited, creată în 2015. Iar cea de-a doua companie, CIS Logistic, i-a aparținut în totalitate, dar a fost lichidată în ianuarie 2018.


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol