10/02/2019

În Republica Moldova există mai multe baze de date deschise care oferă informații despre companii. Cu o simplă căutare putem afla cine este administratorul unei firme, fondatorii și asociații, adresa juridică, dar și domeniile lor de activitate.

Pentru etapa de pre-documentare a unui subiect de investigație putem consulta orice portal neoficial care conține date despre firme. Ulterior, informațiile trebuie verificate cu cele din bazele de date oficiale.

Portalul Camerei Înregistrării de Stat, instituție reorganizată în Agenția Servicii Publice, administrează dosarele firmelor înregistrate în Republica Moldova.

Instituția oferă on-line acces la date în mod gratuit, dar și o altă opțiune cu plată.

Să le luăm pe rând.

Pentru acces gratuit accesăm baza de date oficială la următoarea adresă http://webinfo.cis.gov.md/company-search. În caseta din stânga indicăm denumirea prescurtată a companiei sau IDNO-ul acesteia, de exemplu: Finpar Invest, și culegem codul din imagine. Apoi apăsăm butonul căutare și obținem un prim rezultat – denumirea, codul fiscal și data când a fost înregistrată firma.

interior-companii-md-risemdPentru mai multe detalii, accesăm butonul afișează și ne sunt oferite două opțiuni – informație gratuită și informație completă. Accesăm versiunea gratuită, iar ulterior mai includem o dată codul din imagine. Apoi, mergem la butonul continuă și obținem un extras online al companiei Finpar Invest. Printre cele mai importante date sunt cele referitoare la numele administratorului, asociaților și a adresei juridice.

Pentru a accesa versiune cu plată a bazei de date este nevoie să luați legătura cu reprezentanții Agenției pentru a încheia un contract. Versiunea contra plată oferă pe lângă datele gratuite afișate și informații despre capitalul social al firmei, organele de conducere, supraveghere și control. De fapt, această versiune, care necesită un nume de utilizator și o parolă de acces, este utilă mai mult pentru opțiunile de căutare avansată. De exemplu: putem căuta firme după țara de origine a fondatorilor și perioada de înregistrare a companiilor, să căutăm câte firme au fost înregistrate la o singură adresă, sau să facem căutări avansate după numele unui administrator sau al unui asociat, asta ca să observăm în câte companii figurează acesta.


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol