28/02/2019

De multe ori jurnaliștii au nevoie să acceseze baze de date din diferite țări pentru a obține documente despre companii și proprietățile ascunse ale unor politicieni sau funcționari corupți. Acest lucru ne fură mult timp pentru că e greu să lucrezi cu baze de date în diverse limbi, necunoscând specificul acestora.

Pentru a eficientiza căutările, jurnaliștii pot utiliza gratuit platforma investigativedashboard.org, creată de OCCRP, partenerul RISE Moldova.

Mai întâi trebuie să ne facem un cont, utilizând o adresă de email personală sau de lucru, apoi indicăm câteva date despre noi și ce instituție media reprezentăm. Ulterior, platforma ne afișează trei opțiuni. Putem cere informații despre – proprietățile unei persoane, ale unei companii sau să lăsăm orice altă solicitare de interes public experților în baze de date internaționale.

Indiferent de opțiunea pentru care optăm trebuie să îndeplinim un formular electronic cu detalii relevante despre persoana sau compania pentru care facem solicitare de informații. Pe lângă date de genul – nume, prenume, anul nașterii sau anul fondării companiei – platforma îți mai cere informații despre conexiunile pe care le are persoana sau firma respectivă, și date despre membrii familiei. Acest lucru va facilita căutările.

id-rise

După ce am îndeplinit formularul, indicăm un termen-limită cu data până la care avem nevoie de informații. Solicitarea noastră va ajunge la unul din experții bazele de date internaționale din cadrul platformei Investigative Dashboard, iar despre rezultatele căutărilor vom fi informați prin e-mail. Astfel, putem obține gratuit documente din registrele companiilor sau a imobilelor din diverse țări, care conțin informații prețioase pentru investigațiile noastre.

O parte din documentele care au stat la baza anchetei video „Paradisul oligarhului” despre vilele din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, le-am obținut anume prin intermediul platformei investigativedashboard. Este vorba de date despre compania Mareches, care deține vila de milioane de pe malul Lacului Leman din Geneva, unde familia lui Vladimir Plahotniuc își petrece timpul liber. Din documente consultate am aflat că firma Mareches a fost creată în 2012, iar peste o lună de la fondare a cumpărat vila la un preț de 31,5 milioane de franci elvețieni de la un miliardar olandez.


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol