4/02/2019

Portalul instanței de arbitraj din regiunea transnistreană arbitr.gospmr.org – conține informații despre litigiile dintre agenții economici din partea stângă a Nistrului.

Deciziile de judecată le putem găsi accesând rubricile – prima instanță și instanța de casație. Este suficient să dăm la căutare denumirea în rusă a agentului economic, iar rezultatul afișat este hotărârea Instanței de arbitraj, care poate fi descărcată în format word.

Uneori deciziile instanței au zeci de pagini și conțin multe detalii care pot ajuta jurnaliștii la documentarea investigațiilor. În baza unor astfel de documente, RISE Moldova a publicat în februarie 2018 o anchetă despre modul în care peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii offshore. Detalii, AICI

Schema prin care se arată cum banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale firmei Energokapital din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului, era descrisă cu lux de amănunte anume într-o astfel de decizie publicată pe site-ul instanței de arbitraj din regiunea transnistreană.


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol