28/02/2018

Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului.

RISE Moldova vă prezintă schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane și le-a ascuns în paradisuri fiscale.

rise-grafic-traseul-energiei-electrice-web

Pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului se produce doar circa 20% din necesarul total de curent electric al țării. Respectiv, la începutul fiecărui an, companiile de distribuție organizează licitații pentru a suplini restul necesarului de energie. Licitațiile au loc cu „implicarea activă a Ministerului Economiei”, iar lumina este achiziționată sub paravanul Energocom SA, companie de stat care intermediază livrările. Detalii, AICI

În ultimii ani, lupta pentru contractul de asigurare cu energie electrică a Moldovei s-a dat, de regulă, între doi jucători regionali: Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTM) din regiunea transnistreană, cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan, şi un reprezentant al grupului ucrainean DTEK. Detalii, AICI

Centrala de pe malul Lacului Cuciurgan este deținută de gigantul Inter RAO UES, controlat de statul rus, iar grupul DTEK face parte din imperiul de afaceri al miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov.

Cum a apărut în schemă EnergoKapital
În primăvara lui 2014, Ministerul Economiei anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică și de la DTEK Vostokenergo, și de la Centrala de la Cuciurgan.

Însă în toamna aceluiași an, odată cu criza din Estul Ucrainei care a degenerat într-un conflict armat, DTEK a sistat complet livrarea energiei în Republica Moldova. Respectiv, obligațiile contractuale ale DTEK au fost preluate de Centrala de la Cuciurgan. Detalii, AICI

Anume în acest moment în schemă a apărut un intermediar – compania EnergoKapital din Tiraspol. Mutarea s-a făcut cu girul Centralei de la Cuciurgan, care i-a delegat acestei firme dreptul de a fi unic furnizor al energiei pe care o produce. Astfel, în lanțul procesului de asigurare a Republicii Moldova cu energie electrică s-a mai adăugat o verigă.

centrala-cuciurgan

Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan // Foto: MediaCenter

EnergoKapital a fost fondată în octombrie 2014, cu câteva săptămâni înainte ca DTEK să-și sisteze livrările. Fondatorii companiei apărute peste noapte erau Bas Market SA din Tiraspol, cu acționariat din offshore, şi Ornamental Art Limited din Hong Kong. Detalii, AICI

După ce, pe 16 octombrie 2014, EnergoKapital ridică certificatul de la aşa-zisul minister al justiţiei din Transnistria, a doua zi compania depune actele și la Camera Înregistrării de Stat din Chișinău și obține înregistrare temporară. Acest lucru i-a permis ca, peste trei zile, mai exact pe 20 octombrie, să primească de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) licenţă pentru furnizarea energiei electrice pe o perioadă de şase luni. Detalii, AICI

În următorii ani licenţa EnergoKapital a fost prelungită de patru ori, firma din Tiraspol devenind principalul furnizor de curent electric în Republica Moldova. Astfel, de la finele anului 2014 și până la finele lunii martie 2017, EnergoKapital a livrat consumatorilor din dreapta Nistrului energie în valoare de circa 400 milioane de dolari.

Offshore de compromis
Victor Parlicov, fost director general al ANRE, susţine că astfel de scheme au fost şi în trecut, dar apariţia firmei EnergoKapital ca intermediar se datorează şi unor neînţelegeri între partenerii de business de la Chișinău, Tiraspol și Moscova.

Victor Parlicov: Au pus compania asta pe mijloc, dar ardoarea cu care autoritățile noastre au protejat această companie demonstrează că la Chișinău există beneficiari ai acestei scheme la nivelul cel mai înalt politic. Dacă doar transnistrenii aveau interese în EnergoKapital, nu se apuca procuratura noastră să le acopere ilegalitățile. […] Uitați-vă cât a transferat EnergoKapital în offshore-uri dividende. […] Federația Rusă avea interesul să finanțeze bugetul regiunii transnistrene cu banii noștri. Au creat o schemă ilegală și noi finanțăm separatismul.

Fostul director al EnergoKapital în perioada 2014-2016, Mihail Dobrov, acum şef la Dnestrenergo, întreprindere care gestionează reţelele de transport a energiei din regiunea transnistreană, a refuzat să vorbească la acest subiect.

Mihail Dobrov: E o poveste veche. Acum lucrez în altă parte şi nu am ce vă spune. Dacă aveţi nevoie de informaţii, adresaţi-vă la autorităţi.

Anterior el a declarat unei televiziuni din stânga Nistrului că nu cunoaşte cine sunt beneficiarii companiei, iar folosirea firmelor offshore la crearea EnergoKapital a fost o soluţie pentru a putea vinde energie și pe piaţa internaţională.

EnergoKapital bate Sheriff-ul
Perioada 2015-2017 a fost una de glorie pentru EnergoKapital. Dintr-o firmă necunoscută cu sediu închiriat aceasta s-a transformat în una dintre principalele companii din regiune după cifră de afaceri, profit şi contribuţii la așa-zisul buget de stat al Transnistriei.

În 2016, spre exemplu, firma a avut o cifră de afaceri estimată la 226 milioane de dolari, fiind depășită la acest capitol doar de Sheriff. La profit, însă, EnergoKapital a fost lider, după ce a înregistrat un câștig de peste 18 milioane de dolari. În plus, compania reuşea să le achite asociaţilor şi dividende de milioane. Detalii, AICI

Câteva litigii din instanţele de pe ambele maluri ale Nistrului scot la iveală schema prin care banii achitaţi de consumatori plecau pe conturile unor companii din jurisdicții offshore.

Prima etapă: Procesul
La mijlocul lunii ianuarie 2017, Ornamental Art Limited din Hong Kong se adresează în instanța din Căușeni cu o cerere de încasare a dividendelor care i se cuvin ca unic asociat al EnergoKapital. Mai exact: 16 milioane de dolari (322 milioane lei). La acea dată, celălalt asociat al intermediarului de energie – Bas Market SA din Tiraspol, era lichidat deja de trei luni.

Magistrații admit cererea şi, pe 26 ianuarie 2017, hotărăsc încasarea de la EnergoKapital, în beneficiul offshore-ului Ornamental Art Limited, a sumei de 16 milioane de dolari. (Detalii, AICI) Deşi putea contesta hotărârea primei instanţe, EnergoKapital alege să rezolve conflictul altfel.

A doua etapă: Medierea
La două săptămâni de la decizia judecătorilor din Căușeni, intermediarul de energie electrică semnează un acord de împăcare cu acționarul său din Hong Kong, prin procedura de mediere. Conform legislației Republicii Moldova, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. Iar „detaliile acordului sunt confidenţiale”, punctează mediatorul Marcel Burlacu, cel care a intermediat înţelegerea EnergoKapital-Ornamental Art Limited.

Însă unele detalii au ieșit la suprafață câteva luni mai târziu, în cadrul unui proces de judecată inițiat de autoritățile din Tiraspol. Potrivit informației analizate de RISE, EnergoKapital se obliga să achite dividendele acționarului său până la începutul lunii mai 2017. Transferurile au curs imediat şi, doar într-o săptămână, în perioada 9-16 februarie, de pe contul EnergoKapital de la Victoriabank au plecat în offshore 7,5 milioane de dolari. Detalii, AICI

Datele făcute publice de aşa-zisa bancă republicană transnistreană relevă că, în nouă luni ale anului 2017, EnergoKapital a plătit dividende de 19 milioane de dolari, iar în aceeași perioadă a anului precedent sumă transferată a fost de 7,6 milioane de dolari.

Beneficiarii nominali
Ornamental Art Limited din Hong Kong, beneficiarul dividendelor achitate de EnergoKapital în 2017, a fost fondată în aprilie 2013 și are un capital social de 100.000 dolari locali HK$ (circa 158.000 de lei). De la fondare și până în martie 2017 Ornamental a avut asociați două companii offshore. Primul, Prosper Trading Limited din Hong Kong, are un capital de 1 dolar HK$, iar director şi singur fondator figurează un oarecare Shum Wai Lap. Detalii, AICI

Cel de-al doilea asociat, Energy Assets Development LP din Scoția, a avut fondatori din paradisul fiscal Seychelles și a fost dizolvată la începutul acestui an (Detalii, AICI). Din 2015, Energy Assets Development LP își mutase sediul la aceeași adresă la care a fost înregistrată şi Fortuna United LP – firmă implicată direct în devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, potrivit raportului Kroll. Detalii, AICI

Pe 27 martie 2017, adică în toiul unei noi licitații pentru achiziția de energie electrică în Republica Moldova și în urma căreia s-a renunţat la serviciile EnergoKapital, cele două companii: Prosper Trading Limited și Energy Assets Development LP, și-au cedat cotele din Ornamental unei firme din Insulele Marshall.

Dosar penal la Chișinău
Schema prin care Republica Moldova era alimentată cu energie electrică a intrat și în vizorul organelor de drept, Procuratura Generală precizând, anterior, că intermediarul EnergoKapital figura într-un dosar penal.

Vladimir Moșneaga, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a refuzat să se pronunțe pe marginea dosarului respectiv. Acesta ne-a sugerat să așteptăm răspunsul oficial la solicitarea expediată de RISE săptămâna trecută.

În 2016, Moșneaga declara pentru Europa Liberă că dosarul a fost inițiat în „octombrie 2015, în baza declarațiilor domnului [Vlad] Filat de la tribuna Parlamentului, s-a pronunțat și la cauza respectivă și, în baza declarațiilor lui a fost inițiat un control, s-au făcut un șir de ridicări, s-au dispus anumite expertize, s-au solicitat părerile experților străini în domeniul respectiv. Se fac calcule estimative, expertiză și audieri care continuă până în prezent. Se verifică toate versiunile posibile”.

Litigiu la Tiraspol
În martie 2017, ultima lună în care EnergoKapital a deținut poziția de cel mai mare furnizor de energie electrică în Moldova, aşa-zisa bancă republicană transnistreană a cerut instanţei de arbitraj din Tiraspol să amendeze compania pentru încălcarea legislaţiei locale privind reglementarea şi controlul valutar. Mai exact, EnergoKapital era obligată ca, în decurs de trei zile de la încasarea banilor pentru energia livrată pe malul drept al Nistrului, să transfere mijloacele financiare de pe conturile din afara regiunii separatiste pe un cont dintr-o instituție locală. Detalii, AICI

De exemplu, în luna februarie 2017, EnergoKapital urma să aducă în regiune 437,6 milioane de lei, bani încasaţi din livrările de energie electrică în Republica Moldova. În Transnistria au ajuns doar circa 189 de milioane lei. În rezultat, în aprilie 2017, instanţa de la Tiraspol a obligat compania să achite o amendă de 124,34 milioane lei, ceea ce reprezintă jumătate din suma restantă.

În răspunsul la solicitarea partenerilor RISE, aşa-zisa bancă republicană de la Tiraspol a refuzat să ofere informaţii pe marginea procesului intentat fostului furnizor de energie electrică. Detalii, AICI

Ion PREAȘCA (RISE Moldova), Natalia LUPAN (Gazeta de Sud), Margarita TUZLOVA (freelancer, Tiraspol)


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017-2018 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol