28/12/2017

Patru vile au fost construite la limita legii pe teritoriul Muzeului Satului din sectorul Botanica al Capitalei. RISE Moldova a analizat toate tranzacțiile și procesele de judecată în care au fost implicate aceste construcții și a aflat întreg lanțul de proprietari. Printre ei – oameni de afaceri, sportivi, foști combatanți, dar și oameni de rând. Cu toate că vilele au tot fost vândute și revândute concomitent, unii proprietari susțin că între ei nu există nicio legătură. Alții recunosc, totuși, că rolul lor în aceste tranzacții a fost unul fictiv, acela de oameni de paie.

Muzeul Satului se întinde pe o suprafață de 175 de hectare și reprezintă un proiect grandios la nivel național. Deocamdată, însă, acesta rămâne a fi realizat, în mare parte, doar pe hârtie. Alături de aceste două biserici vechi de câteva sute de ani urmează să fie expuse mai multe monumente de arhitectură populară. Din lipsă de bani, proiectul stagnează.

În schimb, băieții șmecheri s-au apucat să construiască vile. Patru au fost ridicate deja. Două dintre ele aparțin, în prezent, lui Serghei Radu – un bărbat de 74 de ani din satul Bucuria, raionul Cahul. Alte două vile aparțin unui om de afaceri pe nume Mihail Zavricico, care locuiește în satul Speia din raionul Anenii Noi. Însă până la ei au fost mai mulți proprietari.

rise-moldova_lant_proxy

În prezent, cele patru case se află sub sechestru, iar în instanță sunt pe rol dosarele prin care Muzeul cere deja declararea contractelor de vânzare-cumpărare – nule, iar construcțiile – demolate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKSComenteaza acest articol