14/11/2018

Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt și jumătate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pământ și încătușat de către organele de forță ucrainene. Arestul are loc la doar nouă ore după ce șeful Procuraturii Anticorupție din Chișinău anunțase că Platon a fost dat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „furtul miliardului” – cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova.

Extrădat de ucraineni în condiții neclare, opt luni mai târziu Platon este găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani și condamnat la 18 ani de pușcărie. Astăzi, 14 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție urmează să examineze și ea dosarul care l-a băgat la răcoare pe controversatul bancher.

RISE Moldova a urmărit firul evenimentelor care au derulat de atunci, împletite între timp cu noi dosare penale, a făcut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon și prezintă portretul celui mai controversat „bancher din umbră”.

În timpul arestului din Kiev Platon avea asupra sa un pașaport ucrainean în care figura drept Vyacheslav Kobalev. Kobalev este numele de familie al fostei sale soții. Acesta susținea că este cetățean al Ucrainei de 23 de ani, iar numele și l-a schimbat încă în 2002.

Veaceslav PLATON: Da, probabil unui om de rând îi poate apărea întrebarea de ce în pașaportul moldovenesc e un nume de familie, iar în cel ucrainean – alt nume. Dar eu sunt jurist și știu că acest lucru nu este interzis.

Statutul de cetățean al Ucrainei îi asigura lui Platon liniștea și îl scăpa de eventuale extrădări. Și asta pentru că legea supremă din țara vecină interzice extrădarea propriilor cetățeni. Însă la scurt timp de la reținere, Serviciul de Securitate din țara vecină a anunțat că pașaportul lui Platon e un fals. Astfel, pe 29 august 2016 – peste o lună de la arest, afaceristul moldovean este predat autorităților de la Chișinău.

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menționat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât și din Rusia și Ucraina. A ajuns chiar să fie reținut, dar de fiecare dată a scăpat de pușcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.

 

PROFILUL IMPLICAȚIILOR BANCARE


De-a lungul anilor Veaceslav Platon a fost conectat la mai multe bănci din Republica Moldova. La unele a avut acțiuni, pe altele le-a controlat din umbră.

Investprivatbank
În 1996, pe când avea doar 23 de ani, Platon a reușit să cumpere la această bancă un pachet de acțiuni pentru care a plătit 800 de mii de lei. Nu știm exact când a plecat din Investprivatbank, dar în 2009 banca a rămas fără licență și se află în proces de lichidare.

Moldindconbank
A fost șef adjunct al consiliului de administrație al Moldindconbank, iar în ultimii ani familia sa a deținut circa patru la sută din acţiuni. Potrivit procurorilor, însă, Platon controla prin intermediari pachetul majoritar.

Între anii 2010-2014 prin conturile Moldindconbank au fost spălate aproximativ 20 de miliarde de dolari. Operațiunea a devenit ulterior cunoscută sub denumirea de Laundromatul rusesc.



Moldova-Agroindbank
Potrivit oamenilor legii, în perioade scurte dintre anii 2013-2016 Platon a controlat din umbră aproape 40 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din Moldova după active.

Banca de Economii
A controlat și aproape 30 la sută din acțiunile Băncii de Economii. Platon susține că le-a cumpărat în 2011 prin interpuși de la intermediarii lui Vladimir Plahotniuc, actualul lider al Partidului Democrat, după care le-a vândut lui Ilan Șor, actualul primar de Orhei.

La sfârșitul anului 2015 Banca de Economii a rămas fără licență și a intrat în proces de lichidare. Motivul – dispariția a circa unui miliard de dolari din trei bănci, inclusiv Banca de Economii.

Victoriabank
În 2011 Platon a ajuns și la Victoriabank, când a cumpărat prin intermediari, de la o firmă conectată la Plahotniuc, 27 la sută din acțiunile băncii. Platon a declarat că a vândut aceste acțiuni în 2014, când Banca Națională l-a obligat să le înstrăineze.

 

veaceslav-platon-prezentare-bio

„POȚI LUPTA CU SUCCES DOAR PE TERITORIUL TĂU”


Raza de acțiune a lui Veaceslav Platon nu s-a limitat doar la sectorul bancar. Încă din anii ‘90 acesta a fost implicat în scheme frauduloase în care au fost vizate companii cu activități în energetică, asigurări și industrie. Atât din Moldova, cât și din Ucraina. Schema prin care cel mai des reușea să câștige bani era simplă – crea datorii fictive și le legaliza prin intermediul instanțelor de judecată.

Olexii Sveatogor este un jurist ucrainean care a lucrat pentru Veaceslav Platon și l-a ajutat în astfel de inginerii.

Olexii SVEATOGOR: Cu Platon Veaceslav Nicolaevici noi am făcut cunoștință aproximativ cu 10 ani în urmă. El avea nevoie de servicii juridice, eu atunci ofeream astfel de servicii. […] Erau datorii – plăți inventate în baza unor acte false. […] Pot confirma că Platon Veaceslav Nicolaevici avea un interes deosebit, de altfel corect, pentru „legea strategiei de război”. Adică poți lupta cu succes doar pe teritoriul tău.

„Pe teritoriul tău” – adică în instanțele de judecată din Republica Moldova.

Olexii SVEATOGOR: Dosarul nu se știe unde e, printr-o instanță de judecată de la vreo periferie, în vreun raion, unde nu poți ajunge fără riscul de a fi omorât.

Mai mult, apărătorii companiilor de la care Platon încasa datorii deseori se alegeau cu dosare pe teritoriul Republicii Moldova. De această părere este reprezentantul unei firme ucrainene care a fost vizat într-un dosar penal deschis de către procurorii moldoveni.

Oleg POLIȘCIUK, reprezentant al ÎS „Energoatom” din Ucraina: Unul dintre martori se afla în Cipru, al doilea – în America, al treilea – în Emiratele Arabe Unite, al patrulea – un moldovean, care chipurile a semnat că eu ceva am falsificat, în general era în Moscova și nimeni nu știa unde anume se află. […] Eu pur și simplu stăteam și așteptam și nimeni nu efectua investigațiile.

 

CEARTA PARLAMENTARĂ


Reținut în Ucraina și adus în fața magistraților din Moldova, sub acuzația de implicare în furtul miliardului, Platon a declarat că vinovat de frauda sistemului bancar este, de fapt, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Despre Plahotniuc a vorbit într-o conferință de presă și soția lui Platon.

Yevgenia TULCHEVSKAYA, soția lui Platon: El a cerut să-i dea jumătate din business, dar soțul meu nu a fost de acord și din această cauză s-a iscat conflictul.

Într-un interviu pentru RISE, Platon afirmă că se cunoaște cu Plahotniuc din 2005, dar afaceri cu el a început să facă din 2011. E anul în care a cumpărat prin intermediari o parte din afacerile pe care OTIV Prime Holding le deținea în Moldova, inclusiv peste 27 la sută din acțiunile Victoriabank.

OTIV Prime Holding e o companie olandeză conectată la Plahotniuc. În tranzacția cu Platon firma olandeză a fost reprezentată de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului și finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

tranzactia-platon-plahotniuc-grafic

Într-o plângere penală depusă ulterior de Veaceslav Platon la Direcția de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism din România, controversatul bancher a declarat că a preluat afacerile OTIV cu 80 de milioane de dolari americani. Banii proveneau din mai multe credite pe care le-a luat de la Victoriabank și Moldindconbank prin intermediul unor companii. Detalii, AICI

Oficial, însă, destinația împrumuturilor bancare accesate de firmele lui Platon era cu totul alta – pentru procurarea utilajului, a tehnicii medicale sau a materialelor de construcție, și nicidecum pentru cumpărarea unor pachete de acțiuni.

Ion CREȚU, avocatul lui Veaceslav Platon: Aici banii sunt legali, sunt din credite, doar că ei nu au fost utilizați conform destinației indicată în contract. Însă ei sunt bani curați, din creditele de la Victoriabank.

În plângerea penală depusă în România Platon a mai menționat că, deși a cumpărat un pachet important de acțiuni la Victoriabank, nu l-a putut administra din cauza piedicilor puse cu regularitate. Iar la începutul anului 2014, când a vrut să demită președintele băncii, a intervenit Banca Națională a Moldovei (BNM). Instituția a emis atunci o hotărâre prin care a constatat că mai mulți acționari activau concertat și i-a obligat să înstrăineze pachetele de acțiuni pe care le dețineau.

veaceslav-platon

Veaceslav Platon

La doar câteva zile după decizia BNM, Platon a venit înfuriat la ședința Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe și a declarat că asupra acționarilor Victoriabank se fac presiuni.

Veaceslav PLATON: Eu cred că Victoriabank este doar începutul. Vor continua. Situația e mult mai gravă. […] Domnilor, astăzi trebuie să ne suflecăm mâinile și, cu toții împreună, să lucrăm, dar nu să facem întâlniri secrete și declarații pe cine să nimicim, de la cine să luăm, cui să împărțim. Banca Națională astăzi vrea să împartă cotele-părți în bancă. Anume să împartă. Dacă vreau – ăsta va fi acționar, cui nu vreau – nu-i dau.

Ședința, la care erau mai prezenți Dorin Drăguțanu, pe atunci guvernatorul BNM, și Andrian Candu, pe atunci simplu deputat, s-a lăsat cu replici acide.

Dorin DRĂGUȚANU: Ce, suntem aici la purgatoriul Băncii Naționale? Poate eu să părăsesc?
Veaceslav PLATON: Când asta o să explodeze, atunci veți începe să vorbiți.
Veaceslav IONIȚĂ: Este propunere de închis ședința.
Andrian CANDU: De închis dezbaterile, nu ședința.
Veaceslav PLATON: Domnule Candu, nu vă faceți griji, nu voi da nume. Totul va fi bine. […]
Iurie MUNTEAN: Sunt detalii interesante, despre șeful Dvs. Plahotniuc.

Peste două zile de la această discuție, doi deputați – unul democrat și altul liberal-democrat, au declarat că anumite persoane, numele cărora nu le-au făcut publice, au vrut să-i corupă. Miza era părăsirea fracțiunilor din care fac parte și aderarea la o nouă forță politică.

Valentina STRATAN, deputat PDM: Sigur că îmi dau seama că ar fi urmat o răsplată pentru fapta care urma să o fac. Însă țin mult la echipa mea.

În aceeași zi, democratul Marian Lupu și liberal-democratul Valeriu Streleț au declarat de la tribuna Parlamentului că în spatele acestor tentative ar sta Veaceslav Platon.

Valeriu STRELEȚ, șeful fracțiunii PLDM în 2014: S-a exprimat unul dintre colegii noștri foarte inspirat despre așa-numitele influențe sau acțiuni platonice. Cam din partea aceea vin asemenea acțiuni.

Marian LUPU, președintele PDM în 2014: Nu-mi pare această acțiune, promovată de către persoana la care ați făcut referință, una segmentară, deloc concertată.

 

TRANZACȚIA INVERSĂ CU PLAHOTNIUC via ȘOR


Ședința comisiei parlamentare cu scântei a fost ultima ieșire publică a lui Platon în Moldova. La scurt timp de la ea a plecat în Ucraina fără planuri de revenire, după cum ne-a declarat ulterior într-un interviu realizat în Kiev.

RISE: Și de ce nu aţi mai revenit?
Veaceslav PLATON: Pentru că în Moldova nu există nici lege, nici ordine, nici justiție, nici democrație. Nu există nimic. Moldova e un fel de ISIS în centrul Europei. E un loc unde domnește fărădelegea.

În Ucraina Platon a locuit alături de cea de-a treia soție – Yevgenia Tulchevskaya, Miss Ucraina 2009. Cei doi își duceau traiul într-o vilă de lux din localitatea Lisniki, o suburbie a Kievului.

casa-platon-kiev

Casa este amplasată pe un teren cu o suprafață de un hectar. Potrivit Bihus.Info, un portal de investigații din Ucraina, proprietarul vilei este omul de afaceri Vladimir Prodius, fost deputat în Rada Supremă. Regiunea este una rezidențială, iar vecini cu Platon erau rude ale fostului șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei și ale fostului ministru adjunct de Interne al Ucrainei.

Avocatul Ion Crețu susține că, la sfârșitul anului 2014 Platon s-a înțeles cu Plahotniuc să-i vândă înapoi afacerile pe care le-a cumpărat în 2011, inclusiv acțiunile Victoriabank.

Ion CREȚU, avocatul lui Veaceslav Platon: Ilan Șor cu Ilona Șor (mama vitregă a lui Ilan Șor – n.r.) au fost practic împuterniciți de a conduce această tranzacție, de a restitui acele mijloace. Ei erau acele persoane care se ocupau de tranzacția dată. […] Mai mult ca atât, coordona toată acțiunea dată, de tranzacție [Serghei] Iaralov (o persoană din anturajul lui Plahotniuc – n.r.). Iaralov coordona acțiunile lui Ilan Șor și Ilona Șor.

Potrivit avocatului, părțile s-au înțeles ca, în schimbul banilor pe care trebuiau să-i returneze pentru acțiunile Victoriabank, să fie preluate o parte din datoriile de 23 de milioane de euro pe care firmele controlate de Platon le aveau față de această bancă.

În urma acestei înțelegeri au fost semnate două contracte de preluare a datoriilor. Astfel, firme conectate la Șor au preluat circa 14 milioane și jumătate de dolari și deja ele aveau obligațiunea să le restituie băncii. Tot atunci a fost schimbat și gajul pus la Victoriabank.

Contractele de gaj au fost autentificate de notara Olga Bondarciuc, care pe atunci avea sediul în clădirea GBC – fosta reședință de afaceri a lui Vladimir Plahotniuc. În trecut aceasta a autentificat mai multe tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Ion CREȚU, avocatul lui Veaceslav Platon: În perioada 12-13 noiembrie [2014], după ce a fost preluată datoria, Ilan Șor a început a rambursa aceste credite și a rambursat patru milioane și ceva. […] Această sumă nici nu a fost inclusă în învinuirea lui Platon Veaceslav, ea a fost ascunsă de către organul de urmărire penală.

Veaceslav PLATON (în timpul unei ședințe de judecată din decembrie 2016): Aceste companii deja nu mai aveau datorii în acel moment față de Victoriabank. […] Pe 7 noiembrie a fost semnat un acord cu Victoriabank și banca a acceptat. Procuratura nu neagă acest lucru. Cum eu aș putea achita creditele care deja aparțin altei persoane? De ce eu aș fi trebuit să le achit dacă eu sunt un escroc care a decis să fure bani?

platon-sor-credite-bem-si-victoriabank-grafic

Cu toate acestea, în învinuirea înaintată lui Platon în 2016 se menționează că firmele controlate de acesta aveau o datorie de peste 23 de milioane de euro către Victoriabank. Iar ca să o achite, l-a convins prin înșelăciune pe Ilan Șor, care în 2014 era la cârma Băncii de Economii, să ia prin intermediul firmelor sale trei împrumuturi în sumă de 48 de milioane de euro.

În declarațiile date procurorilor Șor susține că a acceptat propunerea lui Platon pentru că i s-a părut o afacere profitabilă. Mai ales că acesta, care îi este un vechi cunoscut, îi promisese că va achita și o penalitate din contul restituirii banilor înainte de termen.

Șor a făcut aceste declarații când el însuși se afla în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție, fiind acuzat că și el a obținut credite de la BEM prin înșelăciune. Peste trei zile de la mărturiile lui Șor – Platon a fost arestat la Kiev, iar peste două săptămâni – actualul primar de Orhei a fost trimis în arest la domiciliu.

 

„EȘECUL LUI A FOST CĂ S-A BĂGAT ÎN GEOPOLITICĂ”


La o lună de la arestarea lui Platon în centrul Kievului, organele de drept din Ucraina iau hotărârea să-l extrădeze autorităților Republicii Moldova. Controversatul bancher n-a fost de acord cu acestă decizie și a atacat-o în instanță. Însă ucrainenii n-au mai așteptat poziția magistraților. Pe când cererea lui Platon se afla pe rol la Curtea de Apel din Kiev, acesta a fost urcat într-un avion cu destinația Chișinău.

Mai mult, avocații lui Platon susțin că, la scurt timp de la extrădare, au fost informați atât de Procuratura Generală din Kiev, cât și de către Serviciul ucrainean de Securitate, că ei nu dispun de acte sau informații care să confirme că Platon a fost extrădat. Detalii, AICI și AICI

Ion CREȚU, avocatul lui Veaceslav Platon: A fost ordonanța procurorului de a fi extrădat. El avea dreptul de a o contesta. […] În ziua când a emis ordonanța aceea, au intrat mai multe persoane în celula unde el era deținut, i-au pus o cagulă în cap și a fost dus. […] El practic a fost răpit din celulă.

Am solicitat și noi autorităților ucrainene să ne spună când totuși a fost extrădat Veaceslav Platon. Serviciul de Securitate ne-a informat că acest aspect nu ține de competența lui și ne-a redirecționat la procuratură. La rândul ei, Procuratura menționează că nu ne poate oferi detalii, pentru că informația solicitată nu este una publică. Detalii, AICI și AICI



Am vrut să discutăm și cu Veaceslav Platon. În prezent acesta este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, așa că am făcut o solicitare la Autoritatea Națională a Penitenciarelor. Însă instituția ne-a refuzat accesul la el, pe motiv că este vizat într-o altă cauză penală care se află în procedură.

Respectiv, am apelat la avocații lui Platon și, prin intermediul lor, am reușit să obținem un interviu în scris. În cadrul acestuia controversatul bancher ne-a declarat că, pentru aducerea lui în Moldova, au fost plătite 3 milioane de dolari.

Iar în aprilie 2017, la opt luni de la extrădare, magistrații moldoveni îl găsesc vinovat de escrocherie și spălare de bani și-l condamnă la 18 ani de pușcărie. Mai mult, instanța decide încasarea „de la Veaceslav Platon în folosul părții civile, Banca de Economii, […] mijloace financiare în valoarea prejudiciului cauzat infracțiunii, în sumă de 869 milioane 224 mii 839 lei, 76 bani din valoarea bunurilor ce aparțin inculpatului.

Prezent la pronunțarea sentinței, Platon a comentat-o succint: „Aceasta nu este doar condamnarea mea, este condamnarea Moldovei întregi.

Potrivit unui răspuns oferit de Banca Națională a Moldovei, creditele luate din BEM încă nu au fost restituite.

veaceslav-platon-sedinta-judecata

În același interviu realizat prin intermediul avocaților Platon susține că „Șor este doar un instrument. Acesta îi aparține în totalitate lui Plahotniuc. Vă amintiți că Șor a depus mărturie împotriva mea doar după ce fusese reținut. Imediat ce a depus mărturie – a și fost eliberat.

Oleg POLIȘCIUK, reprezentant al ÎS „Energoatom” din Ucraina: [Denunțul lui] Șor e un fleac. Eșecul lui a fost că s-a băgat în geopolitică. Dacă nu se băga în geopolitică – nu era în pușcărie în prezent.

yevgenia-tulchevskaya-si-jasmin

Yevgenia Tulchevskaya, soția lui Veaceslav Platon (s) și interpreta Jasmin, soția lui Ilan Șor (d) // FOTO: Instagram.com/Yevgenia Tulchevskaya

Totodată Platon menționează în interviu că Șor niciodată nu i-a fost prieten, ci mai degrabă o cunoștință apropiată căreia deseori îi împrumuta bani. Despre relațiile apropiate între cei doi vorbesc fotografiile și imaginile video postate pe rețelele de socializare, în care se vede cum au sărbătorit împreună mai multe evenimente de familie.

De exemplu, în 2011 s-a numărat printre invitații la nunta lui Ilan Șor cu interpreta din Rusia – Jasmine. Iată ce i-a urat Platon mirelui prin intermediul jurnaliștilor de la Publika TV: „Fericire, ce altceva îi pot ura? El are atâtea talente că e imposibil să le enumeri.

Am vrut să discutăm și cu Ilan Șor referitor la declarațiile lui Platon. Acesta însă a refuzat să ne răspundă la întrebări.

Ilan ȘOR, primarul or. Orhei: Sunteți de la RISE, da? Bine. RISE, vă rog, ocupați-vă de jurnalism, încetați să manipulați pe banii lui Platon. Platon vă plătește mulți bani, dar asta nu e prea corect.

I-am trimis întrebările și în scris, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

 

UN NOU DOSAR PENAL


În prezent dosarul lui Platon prin care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție. Între timp pe numele lui au fost inițiate și alte cauze penale. În interviul pentru RISE Platon susține că „a încetat să le mai numere, dar cu siguranță sunt mai mult de zece”.

Unul dintre dosare de asemenea este legat de „furtul miliardului”. În noua învinuire, înaintată în iunie 2018, Procuratura Anticorupție susține că, în 2014, Platon l-a mai înșelat o dată pe Șor, convingându-l să scoată din Banca de Economii alte credite în sumă totală de două miliarde de lei.

Procurorii spun că circa 280 de milioane din acești bani au fost utilizați pentru restituirea datoriilor pe care firmele administrate de Platon le avea la Moldindconbank. Într-un răspuns oficial Banca Națională ne-a informat că împrumuturile respective deja au fost stinse, dar precizează că informația dată ar putea fi contestată, iar ulterior revizuită. Restul banilor, circa 1 miliard și 705 milioane de lei, au fost utilizați în alte scopuri.

Ion CREȚU, avocatul lui Veaceslav Platon: Asta e o continuare de a ascunde făptașii reali, cine a săvârșit, și de a pune pe umerii lui Platon Veaceslav. În așa mod ei încearcă să scoată de pe umerii lui Ilan Șor furtul miliardului.

Am solicitat un interviu de la Procuratura Anticorupție cu referire la dosarele lui Platon, dar instituția a refuzat să delege un procuror care să discute cu noi. Nici în instanța de judecată oamenii legii n-au fost mai vorbăreți, sugerându-ne să ne adresăm serviciului de presă al instituției.

Iar la întrebările pe care le-am trimis ulterior în scris, procuratura ne-a oferit răspunsuri incomplete. Instituția a specificat, însă, că Ilan Șor are statut de martor în dosarul lui Platon, pentru că el însuși, la rândul lui, este vizat într-un dosar penal intentat la fel pentru escrocherie și spălare de bani. Și din moment ce în dosarul lui are statut de inculpat, respectiv, în dosarul lui Platon – Șor nu poate avea alt statut, pentru că legea interzicea ca o persoană să fie judecată de două ori pentru aceeași faptă.

Totodată le-am solicitat procurorilor detalii despre alte dosare în care figurează Veaceslav Platon, dar nu am primit răspuns la această întrebare. Mai mult, deși procurorii asociază numele acestuia cu spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul sistemului bancar din Moldova, oamenii legii nu ne-au confirmat nici până în prezent dacă Platon are vreun statut în acest dosar.

Viorel MORARI, șeful Procuraturii Anticorupție: Noi am solicitat acordul la urmărirea penală și pe episodul respectiv.

În prezent Veaceslav Platon își ispășește termenul de 18 ani la care a fost condamnat în prima și a doua instanță. El afirmă că este ținut în condiții de carceră, că nu și-a văzut familia și rudele de doi ani și că administrația penitenciarului îi restricționează întâlnirile cu avocații. Mai spune că modul în care este tratat ține direct de controlul personal al lui Plahotniuc.

Plahotniuc în general este un mare norocos. Faptul că eu am ajuns să-i fiu prizonier este, pe de o parte, un mare noroc pentru el, însă, pe de altă parte, și cea mai mare greșeală. Amintiți-vă că, până a mă aduce pe mine în Moldova, toți erau siguri că miliardul a fost furat de Filat și că Șor i-a fost un fel de complice. În ultimii doi ani, însă, nimeni nu mai are dubii că figura principală din furtul miliardului a fost și este, de fapt, Plahotniuc”.

Și lui Vladimir Plahotniuc i-am solicitat un interviu pe marginea declarațiilor lui Platon. Acum o lună i-am trimis și o solicitare în scris. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Liuba ȘEVCIUC, Inna CÎVÎRJIC

Au contribuit: Ion PREAȘCA (RISE Moldova), Nicolae CUȘCHEVICI (RISE Moldova), Tatiana RIHTUN (jurnalist, Ucraina), Elena LOGINOVA (Slidstvo.info, Ucraina)



Citiți mai jos și alte articole la subiect:

Identitățile și călătoriile internaționale ale lui Veaceslav Platon

Cum au fost jefuiți acționarii celei mai mari bănci din Moldova

Vânătorii de bănci

INTERVIU | Veaceslav Platon: Sunteți cu toții o grămadă de fraieri

INTERVIU / Veaceslav Platon: Nimeni nu crede că există un întreg imperiu de imbecili

Banii și procesul lui Platon din Miami

Matrioșka din Bentley


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ