8/08/2019

Noi reacții în urma anchetei RISE Moldova – „Ministerul Interceptărilor”. Procuratura Generală a anunțat că a inițiat trei procese penale pentru a verifica legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigații în cazurile dezvăluite de RISE Moldova. Ulterior, procurorii urmează să decidă „asupra acțiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal”, adică a ofiţerilor de investigaţii, judecătorilor și procurorilor care au fost implicați în interceptările ilegale.

reliant-lista-interceptati

În ancheta noastră am arătat că, în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

Citiți, ancheta „Ministerul Interceptărilor”, AICI
Urmăriți ce demisii și anchete au mai fost în urma investigației Ministerul Interceptărilor, AICI


Comunicatul de presă emis de Procuratura Generală | 8 August 2019


Direcţia urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale a verificat legalitatea acţiunilor procesual-penale, a măsurilor speciale de investigaţie şi a soluţiilor adoptate de către procurori, ofiţeri de investigaţii şi judecători la dispunerea, autorizarea şi efectuarea interceptărilor în trei cauze penale, instrumentate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Respectivele verificări au demarat ca urmare a autosesizării din presă privind interceptarea, în perioada anilor 2017–2019, a mai multor politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

Fiind constatate mai multe omisiuni de ordin procesual în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în dreptul la viaţa personală şi de familie, prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, a fost dispusă înregistrarea şi examinarea faptelor presupus ilicite în ordinea prevăzută de art.274 din Codul de procedură penală.

Pornind de la dezideratele principiilor constituţionale privind garantarea inviolabilităţii vieţii private, care interzic culegerea, păstrarea şi folosirea în mod arbitrar a informaţiei despre viaţa privată a persoanelor, Procuratura Generală, în cadrul a trei procese penale, supune verificării legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigaţii în cazurile expuse şi urmează să decidă asupra acţiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal.

Procuratura va veni cu informaţii suplimentare despre măsurile întreprinse şi deciziile adoptate pe caz.RISE LEAKS

Comenteaza acest articol