6/01/2021

Seriile de anchete #MetalLeaks și #Kremlinovici au fost cele mai urmărite proiecte de investigație în 2020.

Mai jos vă prezentăm Top 5 cele mai citite anchete publicate pe www.rise.md în 2020, conform datelor Google Analytics.anchete-2020

 


1. Copii de politicieni și petreceri nocturne pe banii lui Plahotniuc
O firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate.

Fiica lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, se află printre beneficiari.

Aceeași companie, înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), a transferat totodată zeci de mii de euro în conturile unor celebrități care au concertat la Chișinău, în clubul de noapte al lui Plahotniuc. Citește ancheta, AICI

interior

(Foto stânga) Alexandra Lupu ține în mâini o diplomă identică cu cea emisă de Universitatea Maastricht. (Foto dreapta) Sunt prezentate mai multe exemple de certificate de studii eliberate de Maastricht.

2. Plățile secrete ale oligarhului
Bun venit în viața secretă a lui Vladimir Plahotniuc!

RISE Moldova a analizat conturile oligarhului de la trei bănci din Republica Moldova și a aflat astfel de unde i-au venit banii și pe ce au fost cheltuiți.

Tranzacțiile private îi dezvăluie totodată cercul de colaboratori apropiați. Mai rezultă că Plahotniuc își pregătea mutarea în SUA încă din 2018, apelând la serviciile unor case de avocatură de peste ocean.

Cât de extravagant trăia, ce chirii își permitea, ce haine îmbrăca, pe cine finanța, cât îl costau mobila, mașinile, prietenii și petrecerile – toate acestea conturează mai exact ca niciodată un personaj care și-a luat o țara pe persoană fizică. Citește ancheta, AICI

plahotniuc_image_042

3. Președintele inteligenței ruse
Pe durata lungii sale cariere politice, deputatul, iar ulterior președintele Igor Dodon, era coordonat de așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin – structură cu care el, dar și alți politicieni din Republica Moldova, țineau legătura prin intermediari sau chiar direct.

Iar deplasările la Moscova erau la ordinea zilei. Doar în 2016 – anul în care a fost ales președinte al Republicii Moldova, Dodon a luat avionul spre capitala rusă de cel puțin 10 ori.

RISE Moldova a analizat agenda întâlnirilor pe care actualul președinte a salvat-o într-un telefon BlackBerry de care s-a folosit până la mijlocul anului 2017 și prezintă, în premieră, dovezi ale interacțiunii lui Dodon cu reprezentanții mașinăriei ruse de propagandă și strategii politice. Citește ancheta, AICI

igor-dodon-2015-socialistii-md

Igor Dodon, în timpul unui marș organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Aprilie 2016 // Foto: Socialistii.md

4. KremlinoviciLeaks
RISE Moldova, în colaborare cu Centrul „Досье”, prezintă proiectul de investigație #Kremlinovici. Proiectul scoate la lumină conexiuni strânse dintre Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu securitatea de la Moscova.

Kremlinovici este numele de utilizator pe care Dodon l-a folosit în discuții cu funcționari și politicieni moldoveni. Comunicarea avea loc prin intermediul unei aplicații criptate, instalată pe un telefon BlackBerry pe care Igor Dodon l-a utilizat până la mijlocul anului 2017.

Reporterii RISE Moldova au ținut în mână acel telefon și i-a analizat conținutul. Informațiile extrase le-am completat cu date din „Arhiva lui Cernov” – un leaks din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse.

Coroborate, datele conturează un tablou în detalii a modului în care Moscova influențează politicul de la Chișinău. Citește ancheta, AICI

kremlinovici-story-1

5. Urmele lui Iaralov din Miliardul dispărut
Serghei Iaralov, omul de încredere al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, apare într-un raport confidențial al unei bănci cu sediul la New York drept beneficiar al unor tranzacții cu firme-paravan, implicate în „Jaful secolului”.

Documentul face parte dintr-o investigație specială, lansată de Deutsche Bank Trust Company Americas – subsidiara Deutsche Bank din Germania, pentru a urmări banii din frauda bancară de la Chișinău.

Numele lui Iaralov, în acest caz, este legat de operațiunile bancare ale unei companii opace care figurează și în raportul Kroll, conectată de impresara interpretei de muzică pop „Jasmin”, cu numele real — Sara Shor. Citește ancheta, AICI

ia

Serghei Iaralov, primul din dreapta, alături de Vlad Plahotniuc și doi foști colegi de partid. Foto: Constantin Grigoriţă / RISE MoldovaPreluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol