31/12/2018

Tot anul am urmărit banii ascunși, interesele și afacerile subterane ale politicienilor, partidelor, funcționarilor și ale afaceriștilor conectați la „dispariția miliardului” din sistemul bancar din Republica Moldova.

Spre final de an am aflat că și noi suntem urmăriți de acasă până la redacție pentru că îi investigăm pe cei de mai sus.

RISE Moldova le mulțumește tuturor cititorilor care au fost alături de noi și donatorilor care susțin activitățile noastre.

La mulți ani!

cover-top

Mai jos vă prezentăm Top 5 cele mai citite anchete-text publicate pe www.rise.md în 2018, conform datelor Google Analytics.

1. Decriptarea operațiunii OneCoin
Mai mulți moldoveni au fost atrași în ingineria financiară OneCoin, o schemă piramidală globală investigată de autoritățile din mai multe state.

RISE Moldova a decriptat rețeaua și i-a surprins în joc pe un fost secretar de stat la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție la Ministerul Apărării, interpreți, oameni de afaceri, dar și sponsori de partid. Citește ancheta, AICI

lilia-scutaru


2. Republica lui Ivan
„Creierul” scandalului de corupție „Emarsa” a fugit din Spania, iar alarma Interpolului s-a declanșat la nivel mondial. Fugarul s-a ascuns în Republica Moldova, în casa unui preot din Chișinău sub o identitate falsă. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat – până într-o zi. În final, „creierul” a fost capturat pe strada Libertății dintr-o localitate aflată pe malul drept al Nistrului.

În aceiași direcție a fugit și un cuplu american investigat de FBI pentru fraudă bancară și spălare de bani. Autoritățile din SUA au emis un mandat de arestare pe numele lor, însă funcționari corupți din Republica Moldova au falsificat Registrul de Stat al Populației și le-au oferit acestora pașapoarte cu identități false, valabile în toată lumea. Citește ancheta, AICI

republica-lui-ivan-rise-moldova


3. Vecina prim-ministrului
Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie. Compania a cumpărat o casă spațioasă pentru care a plătit câteva milioane de lei. RISE Moldova a aflat că această firmă de tip paravan, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari, îi aparține chiar familiei prim-ministrului.

Timp de mai mulți ani, afacerile și interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoți. RISE Moldova vă prezintă cum au fost distribuite portofoliile în familie și în afaceri. Citește ancheta, AICI

cover-risemd


4. Relațiile de afaceri Poroșenko – Sheriff
În timp ce președintele Petro Poroșenko condamnă regimurile separatiste din estul Ucrainei și interzice orice relații economice cu regiunile Donețk, Luhansk și Crimeea, firma sa are relații comerciale strânse cu „Sheriff-ul” de la Tiraspol – cel mai mare importator de produse în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova. Citește ancheta, AICI

transnistria-granita-2


5. Lecția turcă
Autoritățile Republicii Moldova nu reușesc să-și potrivească scenariul în cazul profesorilor turci scoși forțat din țară luna trecută. Am pus cap la cap informații, documente și declarații și am găsit două mari neconcordanțe:

– Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu știe cu precizie ce procedură legală a folosit pentru a-și justifica operațiunea antitero. „Stați un pic, am folosit expulzare sau îndepărtare de pe teritoriul țării?”.

Nici Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), nu știe când a semnat documentele prin care dascălii au fost transformați în teroriști periculoși. „E mai ușor să aperi un fals decât un adevăr”.

În cazul lor există o singură notă a SIS, întocmită cu două luni înainte de vizita din 17-18 octombrie 2018, la Chișinău, a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Citește ancheta, AICI

36381160354_6a13748388_o

Top 5 cele mai vizualizate anchete-video publicate în acest an, conform datelor statistice de pe Youtube.

1. Paradisul oligarhului
De când s-a făcut politician, Vladimir Plahotniuc a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse. Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean numără mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere.

RISE Moldova a identificat patru dintre ele. Înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.


2. Mercenarii
Conflictul armat de la răscrucea Ucrainei dintre Est și Vest i-a atras în războiul din regiunea Donbas și pe mercenarii moldoveni. Pentru bani, aceștia au ajuns pioni în tranșeele care forțează linia roșie de pe harta politică a lumii.


3. Bani din donații
Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.


4. Vila de lux a ministrului Jizdan
Vila de lux a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, rămâne ascunsă în spatele socrilor săi, deși recunoaște că locuiește în imobilul impunător. Locuința se află în orașul Codru din municipiul Chișinău și are o valoare de piață de aproximativ patru milioane de lei.


5. Bancherul din umbră
Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt și jumătate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pământ și încătușat de către organele de forță ucrainene. Arestul are loc la doar nouă ore după ce șeful Procuraturii Anticorupție din Chișinău anunțase că Platon a fost dat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „furtul miliardului” – cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova.

Extrădat de ucraineni în condiții neclare, opt luni mai târziu Platon este găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani și condamnat la 18 ani de pușcărie.


Comenteaza acest articol