9/12/2016

Timp de 26 de ani, regiunea separatistă Transnistria a fost condusă de doi președinți nerecunoscuți. Duminică, aproape jumătate de milion de persoane vor alege un nou conducător.

RISE Moldova vă prezintă o radiografie a celor șase candidați înscriși în cursa electorală. Bătălia se dă între actualul lider de la Tiraspol și speakerul așa-zisului Soviet Suprem. Primul – după ce a devenit președinte a zburat de mai multe ori la bordul unor avioane private, folosind un pașaport rusesc, iar celălalt candidat – cetățean al Rusiei și Ucrainei este conectat la oligarhii care conduc „Republica Sheriff”.

candidati-rmn-alegeri-2016

Așa-zisul președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (rmn) este ales pentru un mandat de cinci ani. Printre atribuțiile sale de bază se numără stabilirea direcțiilor principale ale politicii interne și externe, formarea componenței guvernului – instituție care i se subordonează direct, și desemnarea primarilor orașelor și a președinților de raioane.

La competiția pentru alegerile de duminică, când la urne sunt așteptați 417 mii de persoane, au vrut să participe 13 candidați, însă doar șapte au reușit să se înregistreze oficial, iar în final, șase au rămas în cursă: Evghenii Șevciuk, Vadim Krasnoselskii, Oleg Horjan, Vladimir Grigoriev, Alexandr Deli și Irina Vasilachi.

Candidatul Sheriff-ului
Vadim Krasnoselskii (46 de ani) este primul candidat înregistrat în cursa electorală, după cum arată site-ul său oficial. Până la jumătatea lunii octombrie, Krasnoselskii a deținut funcția de președinte al așa-numitului parlament al republicii separatiste, unde fiecare al treilea deputat deține o funcție-cheie în companiile renumitului holding Sheriff.

Deși încearcă să se poziționeze în afara Sheriff, în perioada 2012-2015 Krasnoselskii a fost președinte al Consiliului de Administrație al firmei Interdnestrkom (IDC) – singurul operator de telefonie mobilă al regiunii și membru al grupului de companii Sheriff. Până atunci a fost colaborator de miliție, obținând gradul de general. În 2007-2012, în timp ce Igor Smirnov era la cârma Transnistriei, Krasnoselskii a deținut funcția de ministru de interne.

Candidatura lui Vadim Krasnoselskii este intens promovată la TSV, unul dintre cele mai vizionate posturi de televiziune din stânga Nistrului, creat de fondatorii Sheriff: Victor Gușan și Ilia Kazmalî. TSV critică constant activitatea actualului președinte al rmn, principalul contracandidat al lui Krasnoselskii în alegeri – Evghenii Șevciuk.

krasnoseliskii-afisPotrivit registrului persoanelor juridice al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselskii este în prezent președintele Asociației Obștești „Federația de Canotaj a Transnistriei”. Detalii, AICI

Candidatul nu are nici un imobil înregistrat oficial în stânga Nistrului, pe numele lui figurând doar două autoturisme: Toyota și Lexus. Detalii, AICI

Materialele și simbolurile electorale ale lui Krasnoselskii sunt realizate în stilul și în culorile partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, aflat la guvernare în Federația Rusă. Iar mesajele electorale lasă să se înțeleagă că Vadim Krasnoselskii ar fi cel susținut de Rusia Unită în scrutin.

Într-un pliant electoral, Krasnoselskii apare alături de Iosif Kobzon, interpret rus și deputat în Duma de Stat a Federației Ruse (Detalii, AICI). Solicitat de jurnaliștii din stânga Nistrului, Kobzon a declarat că nu-l cunoaște pe Krasnoselskii și s-a arătat indignat de faptul că imaginea sa a fost folosită în electorală. „Eu regret că unii oponenți folosesc fotografia mea în scopuri propagandistice”, a declarat deputatul rus acum câteva săptămâni. Detalii, AICI

Potrivit datelor Serviciului Vamal din Ucraina, obținute de RISE Moldova, timp de 10 ani (perioada 2005-2015), Krasnoselskii a călătorit frecvent în Ucraina. De regulă acesta intra în țara vecină în baza pașaportului rusesc pe care îl deține. Începând cu 2012, acesta a trecut frontiera și cu pașaportul de cetățean al Ucrainei. Detalii, AICI

Candidatul care se opune Sheriff-ului
Evghenii Șevciuk (48 de ani), actualul președinte al nerecunoscutei rmn (aflat în funcție din decembrie 2011), luptă pentru un nou mandat. Ca și contracandidatul său, și el folosește imaginea lui Kobzon în scopuri electorale. Fotografia interpretului rus apare pe panourile stradale din orașul Tiraspol cu mesajul: „Dacă aș fi transnistrean, l-aș vota pe Șevciuc”.

kobzon-imagine-pentru-sevciuk-1În trecut, Șevciuk a deținut funcția de vicedirector al companiei Sheriff (1998-2000), apoi a fost deputat în așa-zisul Soviet Suprem timp de trei sesiuni parlamentare (2000-2011). În 2006, când a fost înființat Partidul Obnovlenie, care acum deține majoritatea în „legislativul” de la Tiraspol, Șevciuk a fost ales președintele formațiunii.

În ultimii cinci ani, Șevciuk s-a aflat în conflict permanent cu fostul său angajator și a încercat să-i limiteze influența economică și politică, însă fără prea mare succes (Detalii, AICI). La așa-numitele alegeri parlamentare de anul trecut, reprezentanții „fracțiunii Sheriff” au obținut majoritatea în Sovietul Suprem.

În informațiile publicate pe pagina sa de Internet și în biografia apărută în majoritatea surselor online, liderul separatist susține că, în 2010, sponsorul partidului și persoane din conducerea acestuia i-au propus să-și dea demisia din fruntea formațiunii.

În luna martie a acestui an, președintă a Obnovlenie a fost aleasă Galina Antiufeeva, soția ex-directorului KGB al regiunii, Vladimir Antiufeev. Ea mai deține și funcția de adjunct al preşedintelui așa-zisului Soviet Suprem, fiind astfel și adjuncta lui Krasnoselskii.

Potrivit registrului organizațiilor juridice al regiunii, Șevciuk este președintele organizației nonguvernamentale „Fondul Umanitar Transnistrean” și președintele Asociației Obștești „Uniunea Contribuabililor Transnistreni”.

Din 2012, când ocupa deja fotoliul de președinte al regiunii separatiste, Șevciuk a devenit și cofondator al organizației obștești „Centrul de Colaborare pentru Dezvoltarea Social-Economică a Transnistriei”, înregistrată în Rusia. Președintele acestei asociații este rusul Vladislav Volkov, director al companiei Energhia Vostoka, specializată în comerțul cu produse petroliere. Detalii, AICI

În stânga Nistrului, actualul lider separatist are înregistrat pe numele său doar bunuri imobile: o garsonieră de 76,4 metri pătrați și un teren de 24 de metri pătrați în orașul Tiraspol, un garaj de 21 de metri pătrați și un apartament cu trei camere, cu suprafața de 89,9 metri pătrați, în orașul Râbnița, un teren de 22.876 metri pătrați și o pivniță de peste 260 de metri pătrați în satul Stroențî din același raion. Detalii, AICI

Analizând datele obținute de la Serviciul Vamal din Ucraina, jurnaliștii RISE Moldova au descoperit că, după ce a devenit „președinte”, Șevciuk a zburat de cel puțin cinci ori din și spre Odesa, cu pașaport rusesc, la bordul unor avioane private. În aprilie 2013, Șevciuc a călătorit tur-retur la Salonic (Grecia), la bordul unei aeronave a companiei austriece Europ Star. În noiembrie 2013, actualul lider de la Tiraspol a zburat cu un avion privat, al companiei kazahe Orienteagle, pe ruta Odessa – Sabiha (Turcia) și retur. În decembrie al aceluiaşi an, la bordul unui avion privat al firmei rusești Transaero, Șevciuc a călătorit la Moscova. Detalii, AICI

Principalul comunist al regiunii separatiste
Liderul Partidului Comuniștilor din Transnistria, Oleg Horjan (40 de ani), s-a înscris și el în cursa pentru principalul fotoliu de la Tiraspol. Horjan și-a înregistrat partidul încă în 2004 și, de atunci, este președintele formațiunii (Detalii, AICI). În prezent, este deputat în așa-zisul Soviet Suprem. La începutul anilor ‘90, Horjan a lucrat ca învățător, apoi ca jurist.

În 2007, Oleg Horjan a fost condamnat de Judecătoria Tiraspol la o pedeapsă cu suspendare pe termen de un an, pentru organizarea unui protest împotriva majorării prețurilor și tarifelor. Detalii, AICI

oleg-horjan

Potrivit declarației depuse la așa-numitul organ electoral, Horjan este coproprietarul unei case de 82,6 metri pătrați în orașul Dubăsari, al unei garsoniere de aproape 18 metri pătrați în Râbnița, al unui apartament cu două camere, de 36 de metri pătrați, și al unei construcții de doar 7 metri pătrați în Tighina.

Cel dintâi comunist al regiunii separatiste mai deține în Tiraspol 50% dintr-o clădire de birouri, cu suprafața de 129,5 metri pătrați, și jumătate dintr-un teren de 87 de metri pătrați. Horjan mai este și coproprietarul unui autoturism Toyota Camry.

Pe rețelele de socializare Oleg Horjan este numit și „asistentul secund al lui Șevciuk”. Și asta nu în zadar – el împărtășește viziunile actualului lider al regiunii. De exemplu, pe 7 octombrie 2016, în timpul unei ședințe plenare extraordinare a Sovietului Suprem, Horjan l-a susținut pe Șevciuk, apoi, în semn de protest, a ieșit după el din sală. Ulterior, peste o lună, a organizat la Tiraspol un miting de partid, unde au fost promovate și mesaje de susținere a lui Șevciuk. Anterior, Horjan a fost decorat de Evghenii Șevciuk. Detalii, AICI și AICI

Judecător cu experiență
Funcția de șef al autoproclamatei rmn este râvnită și de un judecător – Vladimir Grigoriev (56 de ani). În timpul mandatelor primului președinte separatist – Igor Smirnov (1991-2011), Grigoriev a fost consilier pe probleme juridice al acestuia, judecător al Curții de Arbitraj din Tiraspol, președinte al Curții Constituționale și prim-viceministru al Justiției.

grigorievDin 2010 până în 2013, Grigoriev a condus firma de avocatură IurKomp, iar din 2013 ocupă funcția de director al filialei din Tiraspol a „Academia de Studii Juridice din Odesa”. Detalii, AICI

Grigoriev deține două terenuri în Tiraspol, cu suprafața de 636 și, respectiv, 860 de metri pătrați, și un automobil Mercedes-E 320. Detalii, AICI

Vladimir Grigoriev: Primul lucru pe care-l voi face, când voi ajunge președinte, va fi să supun referendumului dizolvarea actualului Soviet Suprem, apoi să fac astfel ca fiecare deputat să fie ales pe criterii profesionale. Nu este un lucru normal atunci când parlamentarii se transformă în acoliții unui holding.

deliProcuror fără avere
Un alt pretendent la conducerea regiunii separatiste din stânga Nistrului este și fostul „ministru al Justiției”, Alexandr Deli (38 de ani), actual procuror general al republicii autoproclamate, aflat în această funcție de la sfârșitul anului 2012.

În perioada 2000-2006, Deli a ocupat diferite funcții în cadrul așa-zisei procuraturi. El a făcut o scurtă pauză, în 2006, când a condus Camera de Comerț și Industrie de la Tiraspol, apoi a revenit în organele de anchetă. Detalii, AICI

Deli nu a declarat oficial niciun teren, casă sau mașină. Detalii, AICI

Psihologul personal al lui Șevciuk
Singura femeie înscrisă în cursa electorală din 11 decembrie este Irina Vasilachi (41 de ani). Originară din satul Sucleia, raionul Slobozia, Vasilachi este cunoscută ca vindecătoare și blogger. Candidata susține că, în prezent, nu are un loc de muncă și că, anterior, a lucrat ca psiholog personal al lui Evghenii Șevciuk.

vasilakii-1Irina Vasilachi a depus prima documentele la organul electoral și, drept urmare, a fost primul candidat care a primit listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor. Însă a avut mari probleme în demersul de a strânge 10.000 de semnături pentru a fi inclusă printre candidații „prezidențiali”. În cele din urmă, pe 18 noiembrie, Vasilachi a fost totuși înregistrată oficial, aflându-se pe ultima poziție în buletinul de vot.

Candidata Vasilachi are o casă de 103,8 metri pătrați, în satul natal, și un spațiu de 112,8 metri pătrați, la demisolul unei clădiri din Tiraspol.

Irina Vasilachii: Ca viitor garant al Constituției, eu nu pot să încalc legea, de aceea, orice comentariu pentru presă, trebuie să fie coordonat cu Comisia Electorală Centrală. Nu vreau ca acum, când au rămas câteva zile până la alegeri, să-mi fie găsit un motiv pentru a fi scoasă din cursa electorală. Da, confirm că am fost psihologul personal al lui Șecviuk. Noi ne întâlneam aproape zilnic înainte ca el să fie ales președinte. Mai multe detalii nu pot să vă ofer.

Candidații „nedoriți”
Alte cinci persoane care au vrut să participe la scrutinul de duminică nu au fost înregistrate, ori au fost excluse din cursă. Principalele motive invocate de organul electoral de la Tiraspol au fost numărul insuficient de semnături valabile în favoarea pretendenților sau prezentarea de informații false privind materialele electorale.

Cei scoși din cursă sunt: Grigorii Maracuța (74 de ani), fostul președinte al așa-numitului Soviet Suprem; Ghenadii Kuzmicev (50 de ani), fostul director al așa-zisului serviciu de securitate al președintelui Șevciuk, fost șef al Vămii transnistrene și fost ministru de Interne; Evghenii Viușkov (52 de ani), fost colonel în cadrul Ministerului de Interne, acum pensionar; Anastasia Kozodaeva (55 de ani), șomeră, și Vladimir Gherastiusenko (48 de ani) – un cetățean de rând din stânga Nistrului.

Maria TUZLOVA, Vladimir THORIC


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație”, implementat în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană acoperă 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului pentru anul 2016 este asigurată de Biroul pentru Drepturile Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ