RISE Moldova a consultat un set de documente ce indică itinerarul internațional a șase interlopi de lux din Republica Moldova, ajunși în atenția Interpolului. Printre ei se numără foști înalți funcționari de stat care au fugit de răspundere penală. Din documente reiese că Nicolae Vicol, fost șef al FISC-ului, a părăsit Republica Moldova în regim de urgență cu o zi înainte să fie condamnat, iar Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, a stat ascuns pe teritoriul Republicii Moldova, refuzând să execute decizia de condamnare.
Nicolae VICOL, fost șef al FISC-ului
18 iunie 2015. Nicolae Vicol este condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, trafic de influență şi încălcarea inviolabilității vieții personale, în „Dosarul interceptărilor de la FISC”. Detalii, AICI
Din iunie 2013, când dosarul penal a ajuns în instanța de fond, și până în iunie 2015, atunci când magistrații de la Judecătoria sect. Râșcani au emis sentința de condamnare în cazul fostului șef al FISC-ului, Nicolae Vicol a călătorit în direcțiile: Roma (Italia), București (România), Antalya (Turcia), Moscova (Rusia) și în unele orașe din Ucraina. Cea mai lungă deplasare a făcut-o în Ucraina, unde a stat 15 zile în perioada 2 – 17 ianuarie 2014, urmată de o vacanță în Antalya de opt zile (29 august – 5 septembrie 2014) și alta de șase zile la Moscova (26 aprilie – 1 mai 2015.
1 iunie 2015. După ședința de judecată, Nicolae Vicol declară pentru Publika TV: „Eu nu am plecat niciodată din țară. A fost prima dată când am lipsit (de la ședința precedentă – n.r.). Lipsa este motivată. Nu intenționez să plec nicăieri. Da, normal că rămân aici (până la pronunțarea sentinței – n.r.). Detalii, AICI
Nașa lui Vicol, fiica celui mai bogat român
Contrar propriilor declarații, Nicolae Vicol a părăsit Republica Moldova pe 17 iunie 2015, dimineața, la ora 5.08, cu o zi înainte de condamnarea sa. El a plecat spre România, țara de reședință a nașei sale Anca Nicolae – fiica celui mai bogat român (Ioan Nicolae), traversând punctul de frontieră Leușeni cu un automobil de marca Toyota Land Cruiser. Actualmente, Vicol este căutat de Interpol la solicitarea autorităților moldovene. Detalii, AICI
Vasile NICOARĂ, avocatul lui Vicol: „Eu nu pot să vă dau nici o informație pentru că nu contactez cu el… La moment, (Vicol – n.r.) nu a revenit în țară. Instanța de judecată a fost formată ilegal. Există o normă legală, Cod de procedură penală art. 25, p.6 și art. 31, care spune că sentințele pronunțate de o instanță ilegală sunt nule și nu se execută”.
Gheorghe PAPUC, fost ministru de Interne
19 ianuarie 2015. Gheorghe Papuc este condamnat la patru ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Chișinău în „Dosarul 7 aprilie 2009” pentru neglijență în serviciu. Papuc urma să fie încătușat în sala de judecată imediat după pronunțarea deciziei motivate, însă el s-a ascuns de oamenii legii. MAI l-a anunțat în căutare generală pe fostul ministru de Interne. „El este anunțat în căutare. Eu sunt de părerea că el trebuie să execute decizia, adică să fie reținut și să se prezinte la poliție”, declara Mihail Murzac, avocatul lui Papuc.
30 iunie 2015. Curtea Supremă de Justiție îl eliberează pe Gheorghe Papuc de executarea celor patru ani de închisoare. Îi aplică o amendă penală de o mie de unități convenționale (20 mii lei) și anulează procedura de căutare. Șapte zile mai târziu, Papuc iese din ascunziș și declară că, parțial, este mulțumit de decizia CSJ. Detalii, AICI
Călătoriile lui Papuc
În perioada 2013 – iunie 2015, în timp ce dosarul penal se afla pe rol, Gheorghe Papuc a călătorit de 13 ori spre diferite destinații din Ucraina, Rusia și Italia. În medie o călătorie a durat 2,2 zile. Cea mai lungă deplasare a făcut-o în 2014, la cinci zile după Revelion. Mai exact, pe 5 ianuarie 2014 a zburat pe ruta Chișinău – Milano (Italia). După cinci zile de vacanță, s-a întors la Chișinău pe 11 ianuarie 2014.
În 2015, la două zile după Revelion, Papuc pleacă în Ucraina cu un Lexus, traversând punctul de frontieră „Criva”. El se întoarce la Chișinău pe 6 ianuarie 2015. Pe 12 ianuarie 2015, fostul ministrul de Interne, repetă traseul din ultima sa călătorie și se întoarce la Chișinău pe 14 ianuarie, cu cinci zile înainte să fie condamnat la patru ani de închisoare de către judecătorii de la Apel. Deși în presă au apărut mai multe declarații precum că Gheorghe Papuc ar fi părăsit R. Moldova, documentele obținute de RISE, arată că fostul ministru de Interne s-a ascuns de oamenii legii, în țără. Pe 7 iulie 2015, Gheorghe Papuc declară: „Eu nu m-am ascuns. Eu am fost în R. Moldova. Am fost în așteptarea deciziei de la CSJ”.
Ion PERJU, fost șef al serviciului căutare al Comisariatului General de Poliție
30 martie 2015. Perju este condamnat de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău la zece ani cu executare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu care au dus la moartea protestatarului Valeriu Boboc, în timpul violențelor din 7 spre 8 aprilie 2009. În ziua condamnării, fostul polițist a părăsit sala de judecată înainte ca magistrații să citească sentința. Detalii, AICI și AICI
Acum, Perju se află în căutare internațională (Detalii, AICI), iar din datele consultate de RISE, Perju nu a părăsit Republica Moldova, cel puțin pe cale oficială. Ultima ieșire și intrare în țară a fost făcută pe 5 februarie 2015. Atunci el a mers în România la ora 2.53, noaptea, și s-a întors în țară, în aceeași zi, la ora 14.32, traversând punctul de frontieră Leușeni cu un automobil marca Mercedes.
Valeriu GUMA, fost deputat PD
17 aprilie 2013. Valeriu Guma este condamnat definitiv la patru ani cu executare de magistrații români de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat într-un dosar de corupție că a încercat, prin intermediul unor complici, să-l mituiască pe directorul Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru ca funcționarii să admită menținerea privatizării unei firme în care figura drept acționar.
Din datele analizate de RISE, Valeriu Guma se afla în Republica Moldova la data pronunțării sentinței de condamnare. Ultima intrare pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrată pe 9 martie 2013, venind din Ucraina, traversând punctul de frontieră Palanca cu un automobil Porsche Cayenne.
Ramazan MURTAZALIEV, campion național la Judo
28 februarie 2013. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău solicită magistraților arestarea preventivă și emiterea mandatelor de urmărire internațională pentru cinci inculpați, printre care și Ramazan Murtazaliev, pentru asasinarea omului de afaceri băcăuan, Valeriu Damian, în noaptea de 10 spre 11 august 2011.
Pe 19 iulie 2011, cu 23 de zile înainte de omorul lui Valeriu Damian, judocanul moldovean Ramazan Murtazaliev a intrat în România pe la punctul de control Albița, însoțit de Petru Druță, fratele liderului interlop „Vanea Pisateli”. A doua zi, cei doi se întorc în Republica Moldova.
Cu câteva ore înainte de asasinarea lui Damian, pe 10 august 2011, Murtazaliev intră în România pe la vama moldovenească Leușeni. În noaptea de 10 spre 11 august 2011, devine complice la asasinarea lui Damian, iar a doua zi, el părăsește România deplasându-se în Bulgaria.
În aprilie 2012, Murtazaliev și patru interlopi care au participat la crima din Bacău, au fost arestați în Ucraina pentru două fapte de tâlhărie a locuințelor. În același an, judocanul a intrat în Republica Moldova. În 2013, în timp ce era anchetat în România, Murtazaliev a plecat de trei ori în Rusia, ultima expediție fiind înregistrată pe 4 noiembrie 2013, urcând la bordul unui avion pe ruta Chișinău – Sankt Petersburg.
Actualmente, autoritățile române sunt în așteptarea unui răspuns oficial de la Ministerul Justiției din Rusia privind localizarea și procedura de extrădare a lui Murtazaliev. Detalii, AICI
Sergiu TROCIN, fiul membrului de la Curtea de Conturi, Gheorghe Trocin
Trocin este unul din cei 23 de inculpați din dosarul „Fabrica de țigări de contrabandă” de la Vâlcea, România. Rețeaua de crimă organizată din care făcea parte a fost acuzată de procurorii români de spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. În acest dosar, Sergiu Trocin a fost reținut de autoritățile române la sfârșitul lui 2010. Mai târziu, el a venit la Chișinău.
În 2013, în timp ce dosarul penal se afla în instanță, Sergiu Trocin a făcut o singură expediție din Republica Moldova în Ucraina, traversând frontiera la 4 mai 2013 și s-a întors la Chișinău după două zile. Aceasta a fost ultima deplasare a lui Trocin. Pe 27 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Sergiu Trocin la șapte ani de închisoare, iar ceilalți 22 de membrii ai grupului au primit între cinci și 11 ani de detenție. Detalii, AICI
Iurie SANDUȚA