14/03/2019

lucinschi-p

„Când mi-am terminat mandatul, Putin mi-a permis să privatizez o vilă în suburbia Moscovei, pe șoseaua Rublyovskoe. Am vândut-o. Am mai avut un apartament în Arbat, centrul Moscovei. L-am vândut. Și o sumă de bani am pus-o în bancă, ca să am niște dividende. Iată unde-i sursa mea de viață”, declară Petru Lucinschi, cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, într-un interviu pentru RISE Moldova.

Petru Lucinschi explică de ce numele lui a apărut în raportul „Kroll 1” privind frauda din sistemul bancar din Republica Moldova și cum a ajuns să cumpere 4,8% de acțiuni la Unibank cu 18,7 milioane de lei împrumutați. O parte din acești bani – 4,8 milioane de lei – i-a luat direct de la Ilan Șor, pe atunci om de afaceri.

Petru Lucinschi: El vine odată la mine și-mi spune: ‘Noi cumpărăm o bancă, sunt condiții foarte urgente, trebuie până la 5% să luăm acționari. Vă propunem să deveniți acționar, iar noi peste un an de zile vindem și o să aveți un profit foarte bun, cinstit’. Nu-l bănuiesc că el a făcut cu intenție rea.

Un alt subiect abordat – dosarele penale ale celor doi fii ai săi. „Sunt absolut convins de faptul că copiii mei sunt cinstiți”. Fiul mai mare, Sergiu Lucinschi, a fost condamnat în România la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență și fals în declarații. Celălalt, Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost condamnat în Republica Moldova la cinci ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani. În ambele cazuri, sentințele nu sunt definitive.

Petru Lucinschi ne-a vorbit și despre cum se face politică astăzi și a dat o apreciere rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie. „Noi prea multă politică am adus în relațiile noastre – politică proastă, politică provincială”.

Aflați mai multe răspunsuri în interviul video.

Acest material face parte dintr-o serie de interviuri cu persoane de interes public realizate de reporterii RISE Moldova.

Urmăriți și interviul cu Vladimir Voronin, AICI


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova și al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF), în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ