11/02/2025

La mai bine de o lună de zile de la sistarea de către Gazprom a livrării gazelor în regiunea transnistreană, o soluție de lungă durată pentru criza energetică provocată așa și încă nu a fost găsită. 

Soluţia promovată de Moscova şi autorităţile din regiunea separatistă cu livrarea de gaze de către o firmă din Ungaria, dar cu plata livrărilor prin intermediul unei firme din Dubai, cu prestări de servicii și comerț, nu este nicidecum o soluţie de durată, dar a fost acceptată în final de Guvernul Republicii Moldova. 

GAZE ȘI CONDIȚII

Astfel, Guvernul a anunțat că permite tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz și compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG (de fapt firma este înregistrată în Elveţia). 

Costurile de tranzit vor fi achitate de către Tiraspoltransgaz în avans. Soluția a fost identificată după ce stânga Nistrului a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice, explică Guvernul.

„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a spus premierul Dorin Recean.

Prima livrare de la MET Gas and Energy Marketing AG ar putea avea loc pe 13 februarie. Pentru 11-12 februarie, s-a decis că Moldovagaz va vinde, cu plata în avans, 2 milioane de metri cubi de gaz către Tiraspoltransgaz și va împrumuta alte 3 milioane de metri cubi, care urmează a fi restituite până la data 31 martie 2025.

Gazul însă va fi plătit de firma JNX General Trading LLC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, dar liderul separatist susține că aranjamentul a fost posibil datorită unui sprijin din partea Rusiei în ceea ce privește „creditarea și funcționarea” lui. 

Realizarea acestei scheme de livrarea a gazelor este însă condiţionată.

„Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active)”, precizează Recean.

Recean susţine că a verificat cele două companii: „MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading LLC nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni”. 

MET DE LA MOL DIN UNGARIA

MET Gas and Energy Marketing AG, care figurează ca furnizor de gaze la hotarul Republicii Moldova, face parte din grupul MET, unul dintre cei mai mari traderi din Europa cu un volum de circa 88 miliarde metri cubi de gaze şi o cifră de afaceri de circa 24,5 miliarde de euro în 2023. Cu o firmă ce face parte din acest grup a semnat în 2023, contract cu Energocom (companie 100% capital de stat) de livrare a gazelor în Republica Moldova, dar în cantităţi nesemnificative.

Statele unde MET Group era prezent anul trecut

MET (prescurtare de la MOL Energy Trade), a fost înființată în 2007 ca o filială a Grupului MOL (companie multinațională maghiară de petrol și gaze) de către Benjámin Lakatos.

Principala activitate comercială a grupului este comerțul cu ridicata al gazelor naturale, dar în ultimii ani şi-a diversificat portofoliul cu energie electrică şi altele.

Potrivit informaţiilor de pe pagina WEB, proprietarii MET sunt angajaţii grupului, care deţin 90% din capital, iar 10% – Keppel Infrastructure, parte a Keppel Corporation.

MET ÎN MOLDOVA, CU ADMINISTRATORI DIN ROMÂNIA

La finele lunii decembrie 2024, practic cu 10 zile înainte de anunţul Gazpromului de sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, grupul a fondat o subsidiară în Republica Moldova – MET Furnizare SRL. Compania are un capital social de 100.000 de euro (circa 1,93 milioane lei), deţinut de MET Sales and Trading Holding AG din Elveţia. Beneficiar efectiv este indicat Benjámin Lakatos, fondatorul grupului.

Extrasul MET Furnizare din Moldova

MET Furnizare are indicate ca domenii de activitatea piaţa gazelor (de la producere, transport, distribuţie, stocare, furnizare) şi a energie electrice (producere, transport distribuţie, furnizare etc), dar nu deţine încă licenţe de la ANRE.

Administratori ai MET Furnizare din Republica Moldova sunt indicaţi Florin Frunză, director general MET Romania, şi Adrian-Gabriel Dumitriu, director financiar MET Romania.

Am solicitat un comentariu de la grupul MET referitor la livrarea de gaze în regiunea transnistreană, dar şi activitatea pe piaţa Republicii Moldova, dar am primit un răspuns abia la o zi după publicarea comunicatului oficial şi în el sunt aceleași informații la subiect.

Avocatul Denis Lefter, care s-a ocupat de procedurile juridice de înregistrare a companiei în Republica Moldova, nu a putut să ne ofere detalii susţinând că a oferit doar servicii de consultanţă.

Într-o declarație de presă publicată luni seara, MET Group anunță că este pregătit pentru a efectua livrări de gaz în orice punct lichid din Europa, inclusiv pentru a ajuta Republica Moldova. În același timp grupul precizează că „astfel de livrări se pot întâmpla numai dacă Operatorul de Sistem de Transport al Gazelor din Ucraina este pregătit pentru aprovizionare”. 

MET Group mai spune că este o situație umanitară care are nevoie de ajutor imediat nu doar din partea firmei, ci și din partea comunității europene și neagă orice asociere cu o situație aflată în afara controlului grupului.

Administrația Moldovagaz a refuzat să comenteze informațiile privind contractele cu MET Gas and Energy Marketing AG și Tiraspoltransgaz, anunțate de Guvern.

SRL-UL DIN DUBAI

Mult mai sărace sunt informaţiile despre firma JNX General Trading LLC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, prin care ar urma să fie achitat gazul livrat în regiunea transnistreană.

Conform datelor de pe pagina companiei, Jnx General Trading LLC, oferă diverse servicii, de la cercetare de produse și servicii, la consumabile industriale, materiale de construcție şi textile.

Extras licenței din Dubai al JNX General Trading LLC

În extrasul din registrul comercial este menționat că JNX General Trading LLC este „o companie cu persoană unică”. 

Compania dispune de o licență de activitate comercială oferită de autoritățile din Dubai valabilă până la finele anului 2025. 

„SRL cu un singur asociat” în Dubai este o entitate comercială care permite unei singure persoane să acționeze ca unic acționar și administrator. Acest format combină elemente ale unui SRL tradițional și ale unei întreprinderi individuale.

CINE A SISTAT LIVRĂRILE DE GAZE

Sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană a fost anunţată de Gazprom pe 28 decembrie 2024, fiind invocat drept motiv „refuzul părții moldovenești de a stinge datoria pentru aprovizionarea cu gaze”

„Moldovagaz nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform prezentului contract, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia. În acest sens, în baza prevederilor contractului și a normelor aplicabile ale legislației ruse, Gazprom va introduce o restricție privind furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova la 0 metri cubi pe zi de la ora 8:00, ora Moscovei, pe 1 ianuarie 2025”, preciza Gazprom în notificarea expediată Moldovagaz.

Sistarea livrărilor a afectat dur toată Republica Moldova. Or, astfel a rămas fără gaze toată regiunea administrată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, ceea ce ar putea provoca o criză umanitară. 

Centrala Termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană nu mai livrează energie la Chișinău // FOTO: Gov.md

Totodată, fără livrările de gaze „gratuite” de la Gazprom, Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), controlată de gigantul rus Inter RAO EES, nu mai poate genera energie electrică suficientă pentru acoperirea necesităților regiunii, dar şi pentru a vinde Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului (prin Energocom – 100% capital de stat).

Anul trecut, Moldgres a asigurat circa 68% din volumul de energie achiziţionat de Energocom, iar circa 12% din România. În consecinţă, fără curentul electric de la Moldgres, de la 1 ianuarie 2025 cota importurilor de energie din România a crescut de 5 ori, care însă este mai scumpă. 

Lipsa energiei electrice mai ieftine de la Moldgres a fost şi unul din factorii ce au dus, la începutul acestui an, la o scumpire semnificativă a preţurilor pentru consumatorii din Republica Moldova.

Ion PREAŞCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Marcela ZĂMOSTEANU
Ilustrație cover: RISE Moldova (generată cu ajutorul Adobe Firefly
)



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol