21/05/2019

Noi detalii despre afacerea de peste jumătate de miliard de lei prin care trei imobile deţinute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc, au fost vândute anul trecut unui off-shore din Gibraltar.

La scurt timp de la acea tranzacție, unul dintre imobile – o vilă urbană cu statut de monument istoric din imediata apropiere a Parlamentului, a fost preluată de Real Grup Imobil, o societate pe acțiuni din Republica Moldova, proprietarul căreia era necunoscut la acel moment. (Întreg istoricul, AICI)

Săptămâna trecută, Real Grup Imobil a făcut public primul său raport de activitate. Documentul arată că firma are un capital social de aproape 55 de milioane lei și este deținută în totalitate de compania de asigurări Moldasig.

vila-urbana-finpar

CINE CONTROLEAZĂ MOLDASIG?
Moldasig a făcut parte dintr-un șir de companii controlate de controversatul bancher Veaceslav Platon. Imperiul de afaceri din Republica Moldova al lui Platon a început să se zdruncine, mai cu seamă, în 2016, atunci când a fost arestat. Ulterior, în 2018, acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani.

În prezent, circa 80% din acțiunile companiei de asigurări sunt scoase la vânzare cu doar 15 milioane de lei. E un preț infim, dacă ținem cont că Banca de Economii vinde pachetul său de doar 10,2%, deținut la aceeași Moldasig, cu 17 milioane de lei. Detalii, AICI

Istoria pachetului de 80% din acțiunile Moldasig a început în decembrie 2016. La acel moment Platon se afla în custodia organelor de drept ale Republicii Moldova, după ce în august fusese extrădat de autoritățile ucrainene.

Atunci, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat drepturile de acționar ale unui grup de 10 companii care dețineau împreună circa 75% din capitalul Moldasig. Totodată, CNPF le-a obligat să-și vândă acțiunile în decurs de trei luni, pentru că au acționat concertat. Peste câteva luni o decizie similară s-a luat și în cazul unui acționar ce deținea circa 5%. Detalii, AICI și AICI

Însă acestea nu s-au supus deciziei CNPF, așa că acțiunile lor sunt anulate și emise altele noi, care au și fost scoase la vânzare în trei pachete: de 65%, de aproape 10% și de circa 5%. Doar că doritori să le preia încă nu s-au găsit, așa că în ultimii doi ani preţul lor a scăzut de 10 ori: de la 425 lei pentru o acţiune – în mai 2017, la puțin peste 30 de lei – în prezent. Detalii, AICI

Următoarea tentativă de înstrăinare a celor 80% din acțiuni va avea loc între 24 iunie şi 28 iunie 2019. (Detalii, AICI) Astfel, potențialul cumpărător al pachetului majoritar de 65% – licitat cu aproape 12 milioane de lei, va controla Moldasig și proprietățile acesteia, inclusiv vila de lângă Parlament, evaluată, cu tot cu terenul aferent, la circa 59 de milioane de lei.

Mariana Negru, directorul Real Grup Imobil, a refuzat să discute cu noi. Am solicitat și de la conducerea Moldasig informaţii referitor la implicarea în aceste tranzacţii, dar aceasta ne-a răspuns cu un refuz, invocând secretul comercial.

UMBRA LUI PLATON ȘI LA „GRĂDINA MOLDOVEI”
Amintim că în tranzacţia de anul trecut cu imobilele Finpar Invest a fost implicat și un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord din Chișinău.

Acum 15 ani, guvernarea comunistă decidea să ridice pe acel teren un complex agricol numit „Grădina Moldovei”. A fost primul pas programat care a dus la privatizarea lui ulterioară. Întreg istoricul, AICI

După ce a ajuns pe mâna Finpar Invest, care l-a vândut unui off-shore din Gibraltar, prin capitalul social al firmei Real Concept Imobil din Republica Moldova, terenul a fost divizat în două loturi egale și ipotecat unor companii de asigurări cu trecut afiliat aceluiași Veaceslav Platon.

E vorba de același Moldasig, care a preluat între timp vila de lângă Parlament, și de Asito. La ultima Platon a controlat 83% din acțiuni, pachet despre care susținea că l-a cumpărat în 2011 de la Plahotniuc.

teren-autogara-nord-exfactor-grup

În cele din urmă, ambele loturi au ajuns în proprietatea Exfactor Grup, companie care a ridicat anterior un bloc locativ pentru angajații Judecătoriei sect. Râșcani. Exfactor Grup deja a demarat acolo lucrări de construcţie. Pe o porțiune de teren este montat scheletul metalic al unei viitoare construcţii, în timp ce altă porțiune este curățată de vegetație.

În ce privește Global Business Centre (GBC), fosta reședință de afaceri a lui Plahotniuc, și ea parte în tranzacția imobiliară de anul trecut, aceasta a fost ipotecată acum o lună la compania Victoria Leasing, pentru suma de 100 de milioane lei. (Detalii, AICI) Înainte de a fi înstrăinat în off-shore, GBC a fost evaluat, cu tot cu teren, la 79 de milioane de lei.

Ion PREAȘCA


Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
GBC – din offshorul lui Plahotniuc în Gibraltar
[VIDEO] Bancherul din umbră
Tranzacția și interesele din spatele „Casei Albe”
[VIDEO] Clădirea ASITO cumpărată pe banii BEM



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ