4/06/2021

Două luni. Atât i-a luat unui președinte de raion să obțină un apartament de serviciu. Locuința a fost cumpărată în timp record, iar reparația capitală – mai scumpă decât prețul apartamentului – a durat nicio săptămână.

Este vorba de Vasile Secrieru, președintelui raionului Rîșcani, cel care a și selectat apartamentul și tot el a contractat o firmă din orașul lui de baștină ca să-l repare. În lipsa unei licitații publice, făcând uz de legislația discretă.

Bani pentru confortul alesului local nu erau planificați, dar s-au găsit. În total, peste jumătate de milion de lei. Cea mai mare parte dintre ei au fost luați din bugetul preconizat pentru reparația unei încăperi administrative.

secrieru_cover

Colaj: Roman Filippov/RISE Moldova

Apartamentul de serviciu al președintelui de raion se află într-un bloc cu cinci etaje din centrul orașului Rîșcani. Are două odăi și ocupă 43,5 metri pătrați. (Detalii, AICI) De acasă și până la serviciu, lui Vasile Secrieru îi ia doar câteva minute de mers pe jos.

VASILE SECRIERU
Are 33 de ani și a ajuns președinte de raion în noiembrie 2019. La scrutinul local din octombrie același an, Secrieru a candidat pe poziția opt în lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) pentru Consiliul Raional Rîșcani.
Nu este membru PSRM, însă până a ajunge consilier, a lucrat în calitate de asistent parlamentar al deputatului Vladimir Mizdrenco, ales la scrutinul din februarie 2019 în Circumscripția uninominală Rîșcani. Profilul complet, AICI

.

RADIOGRAFIA

Vasile Secrieru și Vladimir Mizdrenco la inaugurarea unui WC în incinta unei școli

Vasile Secrieru și Vladimir Mizdrenco la inaugurarea unui WC în incinta unei școli

CEREREA
10 noiembrie 2020. Vasile Secrieru adresează o cerere către Consiliul Raional (CR) Rîșcani prin care solicită să i se ofere locuință de serviciu. La acel moment, Secrieru era de un an președinte al raionului Rîșcani și locuia în apartamentul unui membru al Partidului Socialiștilor.

Vasile SECRIERU: De când m-am mutat la Rîșcani, am locuit la un coleg de-al nostru [din PSRM]. E un apartament cu trei camere pe care mi l-a transmis pentru a trăi pentru o perioadă scurtă de timp.

CR Rîșcani avea deja în proprietate trei apartamente de serviciu, dar toate erau ocupate: unul – de un procuror, iar celelalte două – de familiile a două cadre medicale.

10 decembrie 2020. La exact o lună de la cererea lui Secrieru, Consiliul Raional se întrunește în ședință și decide distribuirea a 498 de mii de lei, „ținând cont de solicitările adresate”.

Astfel, 60 de mii de lei sunt redirecționați către parcul din satul Mihăileni, 73 de mii – spitalului raional și 100 de mii – pentru iluminatul stradal din satul Hiliuți. Însă cei mai mulți bani – 265 de mii de lei, adică peste jumătate din suma pusă în discuție, sunt alocați primului subiect de pe ordinea de zi – procurarea unui spațiu locativ. Detalii, AICI

APARTAMENTUL
16 decembrie 2020. Zis și făcut. În nicio săptămână, fără a organiza vreo licitație publică, contractul de cumpărare a unui apartament de 43,5 metri pătrați este semnat de însuși președintele raionului Rîșcani, cel căruia îi și era destinată locuința.

Vasile SECRIERU: A fost o persoană responsabilă din cadrul consiliului care a căutat ce propuneri (apartamente – n.r.) sunt în perioada respectivă. Am văzut câteva și, conform calitate-preț/amplasare, am decis acest apartament să-l achiziționăm.

Legislația lasă la discreția instituțiilor publice dacă vor sau nu să organizeze licitație publică pentru achizițiile mai mici de 250 de mii de lei (fără TVA). Astfel, autoritatea poate contracta direct agenții economici și să ceară oferte.

17 decembrie 2020. A doua zi după procurarea apartamentului, la fel, fără organizarea unei licitații publice, Secrieru contractează o firmă care să-l repare. Valoarea contractului – aproape 268 de mii de lei, mai mult cu trei mii de lei decât prețul apartamentului.

Vasile SECRIERU: Poate pentru cineva suma ar fi exagerată, cred că toți din noi […] cunoaștem cât este de costisitor lucrul și materialele, cu atât mai mult că, în ultima perioadă, acestea s-au scumpit.

Blocul în care se află apartamentul de serviciu

Blocul în care se află apartamentul de serviciu

Când au fost alocați banii pentru reparație, angajații consiliului raional nu ne-au putut comunica. Suma a fost atribuită de Aparatul Președintelui raionului Rîșcani dintr-un buget preconizat pentru reparația unei încăperi administrative.

Aculina TĂBÎRȚĂ, șefa Direcției Finanțe a CR Rîșcani: Bani pentru reparația acestui apartament au fost preconizați pentru Aparatul Președintelui, în suma de peste un milion, dacă nu mă greșesc, la lucrări de reparație a încăperii administrative RAPO. […] Pur și simplu, a fost din start prevăzut un fel de lucrări, lucrările n-au fost executate și s-au alocat aceste mijloace tot la același articol, doar că a fost schimbat obiectul de reparație.

FIRMA
Pentru a afla ce companie a fost contractată pentru reparația apartamentului, a trebuit să așteptăm o lună. La telefon, toți funcționarii cu care am discutat, de la șefa Direcției Finanțe a CR Rîșcani, la angajați ai Aparatului Președintelui, inclusiv contabili și chiar președintele raionului însuși, nimeni nu ne-a oferit un nume. Toate răspunsurile se rezumau: „La moment, contabil-șef nu avem și, respectiv, toată documentația e în birou la contabilul-șef”. Am sunat-o și pe fosta contabilă-șefă a CR Rîșcani, Natalia Saranciuc, care însă a spus că nu vrea să discute la acest subiect și a închis apelul.

Respectiv, am expediat o solicitare de informație în scris și a durat aproape o lună până să primim un răspuns. În felul acesta am aflat că firma cu care Secrieru a încheiat contractul de reparație a apartamentului se numește Cred-Plast SRL și-și are sediul juridic în orașul Fălești, localitatea lui de baștină.

Cred-Plast SRL este o firmă cu sediul în orașul Fălești, fondată la 19 octombrie 2019 de către Vasile Negură, un tânăr în vârstă de 26 de ani, care o și administrează. Compania are ca domeniu de activitate comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii. Detalii, AICI

Vasile SECRIERU (despre modul în care a fost contractată Cred-Plast SRL): Bineînțeles că a fost o selecție, în partea ce ține de calitate, experiență similară și a fost contractat un agent economic.

REPARAȚIA

Apartamentul de serviciu achiziționat de autoritățile din Rîșcani pentru președintele raionului a fost modificat până la cel mai mic detaliu, conform devizului de cheltuieli. Ferestrele, ușile și caloriferele au fost înlocuite cu altele noi. Pardoseala a fost prevăzută cu sistem de încălzire. S-a intervenit la tavan și la tencuiala de pe pereți. Și nu oarecum, ci din greu. Peste cinci tone de ipsos au mers la lucrările de tencuire, potrivit documentelor oficiale.

23 decembrie 2020. Procesul-verbal de recepție finală a lucrărilor este semnat, ceea ce înseamnă că reparația s-a încheiat. Astfel, reiese că firma din Fălești a avut nevoie de doar șase zile pentru a efectua toate lucrările.

Cum de i-a reușit o astfel de performanță, nu e clar. Mai ales că, potrivit devizului de cheltuieli, doi muncitori au lucrat câte 50 de ore fiecare, adică cel puțin 4 zile, dacă ar fi lucrat câte 12 ore pe zi, doar ca să tencuiască pereții unui dormitor.

22 ianuarie 2021. La o lună după finisarea reparației, CR Rîșcani se întrunește în ședință și decide să ofere locuința de serviciu nimeni altuia decât președintelui raionului Rîșcani, Vasile Secrieru. Detalii, AICI

.

ESCHIVAREA

„NU POT SĂ SPUN”
Am mers la Fălești să discutăm cu administratorul și proprietarul Cred-Plast, compania care a executat lucrările de reparație. La sediu, câțiva angajați păreau că ne așteptau. „El e la adunare la Chișinău”, ne-a spus unul dintre ei. „Ce fel de adunare?La adunare cu lucru”.

sediu-firma%cc%86

Sediul Cred-Plast SRL

L-a sunat pe Vasile Negură, administratorul companiei, în speranța unei eventuale întâlniri, însă ne-a comunicat că e ocupat. O oră mai târziu, a revenit el cu un apel.

– Cum ați aflat despre aceste licitații?
Nu de o zi lucrez în domeniu, sunt de mai mult timp. Avem doi ani și ceva de când lucrăm. (De fapt, compania are un an și șapte luni de când a fost fondată – n.r.)

Cei de la consiliul v-au contactat sau cum?
Nu, eu mă ocup cu anunțurile, punem anunțuri prin instituții, școli, spitale. […] Băieții mei deja lucrau acolo [în or. Rîșcani], făceau careva lucrări și ne-au întrebat dacă avem posibilitate să facem și alte careva lucrări.

Și acolo, în apartament, ce ați făcut mai exact?
Reparație, de la demontare… Am mers și am stricat tot și mai departe.

Câte zile a durat reparația?
Nu pot să spun, că nu mai țin minte.

– Din ce am văzut în actele de recepție finală, lucrările au durat șase zile. În șase zile ați reușit să reparați totul.
Trebuie să mă uit pe acte, că nu dispun acum de așa informații.

Cu Vasile Secrieru vă cunoașteți?
– Nu, nu mă cunosc personal. […] Îl cunosc așa, suntem dintr-un oraș, dar careva legături de prietenie nu există.

– Dvs. spuneți că lucrați de mai mult timp în domeniu construcțiilor. Întrebarea mea sună așa: Cu cinci tone de ipsos, câți metri pătrați se pot tencui.
Depinde de grosime.

În apartamentul de la Rîșcani, cât de gros ați tencuit? Ați pus 10 cm grosime?
Da, erau momente și mai gros. […] Hai eu o să-mi fac posibilitate și o să ne întâlnim și o să răspuns la toate întrebările, o să pregătesc actele.

Și cam când ați putea?
Hai că mă decid și revin eu cu un sunet, ok?

Doar că, în urma acestei discuții, Vasile Negură așa și nu a mai revenit cu un apel.

Mașina lui Vasile Secrieru parcată în spatele blocului în care locuiește

Mașina lui Vasile Secrieru parcată în spatele blocului în care locuiește

PREȘEDINTELE – PLECAT ÎN ALT RAION
Am mers și la Rîșcani, dar nici președintele consiliului raional nu a fost de găsit. Mașina sa personală era parcată în spatele blocului în care locuiește, dar la locul lui de muncă ni s-a spus că Vasile Secrieru este plecat „în teritoriu”.

L-am sunat să aflăm când revine și am reușit să-l întrebăm doar despre fereastra de 12 mii de lei instalată la balcon, fără să pomenim despre cele cinci tone de ipsos, despre care îl întrebasem, cu câteva ore mai devreme, pe administratorul companiei care a făcut reparație în apartament.

Vasile SECRIERU: Sunt în deplasare, m-am dus în chestiuni de serviciu. Nu sunt în raion, am ieșit din raion. […]V-am transmis și devizul, tot v-am transmis, ce doriți?! Vreți să scoatem acuma teracota de acolo, să scoatem să vedeți ce este dedesubt, cât s-o turnat beton?! Vreți dvs. să trăiți acolo, în apartament? Trăiți dvs.!.

Marcela ZĂMOSTEANU

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Grafică: Roman FILIPPOV


Articol publicat în cadrul proiectului „Transparent government through strong independent media” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol