2/03/2017

La începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu un fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova și cu fiica unui fost deputat kârgâz.

 

dufremol-kg-2

Aeroportul Internațional „Manas” din Bișkek //Foto: KLOOP/RISE Moldova

19 septembrie 2012. La Bișkek, capitala Kârgâzstanului, este înregistrată firma Duty Free mall kg. Fondatori, cu cote egale din capitalul social, sunt compania moldovenească D.F.I. SRL (50%) și o tânăra de 20 de ani, Upol Kubanîcibekova (50%) – fiica lui Kubanîcibek Tumanov, fost deputat în Parlamentul Kârgâzstanului (2010-2015) și vicepreședinte al Comisiei de Finanțe (Detalii, AICI). Totodată, unchiul tinerei, Toktogul Tumanov, a fost deputat din partea social-democraților, fracțiune parlamentară condusă, în 2010, de Almazbek Atambaev – ales ulterior în funcția de președinte al țării. Detalii, AICI

La rândul ei, societatea D.F.I SRL a fost fondată la Chișinău, în august 2012, de Viorel Melnic – fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova în anii 2008-2009, şi fost ministru adjunct al Economiei, în 2006, când funcţie de ministru era ocupată de Igor Dodon, actualul preşedinte al Republicii Moldova. Ulterior el a vândut D.F.I SRL companiei Dufremol SRL, controlată de Ilan Șor. Detalii, AICI

Potrivit datelor serviciului vamal, Dufremol SRL deține, la frontiera Republicii Moldova, 12 magazine duty-free. Detalii, AICI

În septembrie 2013, la un an de la fondarea Duty free mall kg, firma moldovenească Dufremol SRL fondează şi ea la Bișkek o companie – Dufremol kg, în care deține 99% din capitalul social de un milion de dolari SUA. Restul de 1% din capital îi revine lui Viorel Melnic.

Fost șef de vamă, partener de afaceri cu Șor
În vârstă de 42 de ani, Viorel Melnic nu a condus doar Vama din Moldova, dar are și o vastă experiență în afaceri.

Astfel, în Republica Moldova este asociat unic al companiei Agent de Asigurare „Activ Broker”, fondată în 2008. Principalul obiectiv de activitate al firmei este „asigurări de pensii private”. Detalii, AICI

El mai este membru al Consiliului de administrație a Klassika Asigurări, firmă deținută de Dufremol SRL, prin intermediul Avantage SRL, și administrează reprezentanța oficială în Republica Moldova a întreprinderii ruse de stat “РОСТЭК” („Rostek”), care aparține Serviciului Vamal al Federației Ruse.

Numele lui Viorel Melnic apare și în raportul companiei internaționale de audit Kroll, drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru RISE Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”. Detalii, AICI

În plus, potrivit procurorilor moldoveni, Șor a participat la ceea ce presa a numit ”Jaful secolului”. În acest caz, anchetatorii îl acuză de complicitate la schema de delapidare a uriașei sume de un miliard de dolari din trei bănci importante din Republica Moldova – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

shor-ilan

Ilan Shor //Foto: RISE Moldova

Șor mai este cunoscut și pentru faptul că a depus mărturie împotriva fostului premier moldovean, Vlad Filat, aflat în prezent în închisoare.

Licențe pe bandă rulantă
Începând cu luna martie 2014, ambele companii kârgâze la care Dufremol SRL este acționar – Dufremol kg și Duty free mall kg – încep să primească licențe individuale sau comune, în baza cărora obțin dreptul de a deschide magazine duty-free.

7 martie 2014. Compania Dufremol kg primește prima licență care îi permite să deschidă magazine cu activitatea scutită de taxe vamale pe Aeroportul Internațional „Manas” din Bișkek. Detalii, AICI

În momentul obținerii primei licențe de activitate, cota lui Melnic în compania kârgâză crește până la 20%, iar contribuția la capitalul social este redistribuită: 40% – Dufremol SRL și 40% – compania rusească Lama Invest SRL. Detalii, AICI

dufremol-kg-sus

Aeroportul Internațional „Manas” din Bișkek //Foto: KLOOP/RISE Moldova

21 februarie 2015. Dufremol kg mai primește două licențe care îi permit să deschidă încă două magazine: unul în terminalul II al aeroportului „Manas” și celălalt în Oș – al doilea cel mai mare aeroport din Kârgâzstan, situat la sudul țării.

15 martie 2015. La mai puțin de o lună distanță de la emiterea ultimelor două licențe duty-free pentru firma deținută de Șor și Melnic, președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, pleacă din Bișkek cu destinația Chișinău, la bordul unui avion charter al companiei moldovenești Nobil Air, controlată de Ilan Șor. La Chișinău, Atambaev s-a întâlnit în secret cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Detalii, AICI

Viorel Melnic: Legătura dintre deschiderea acestor afaceri în Kârgâzstan și vizita lui Atambaev la Chișinău este un mit.

16 aprilie 2015. Firmei Dufremol kg îi mai este eliberată o licență pentru deschiderea unui magazin duty-free la Irkeștam, punct de trecere al frontierei terestre dintre Kârgâzstan și China. Detalii, AICI

Potrivit datelor din registrul magazinelor scutite de taxe vamale, publicat pe site-ul serviciului vamal al Kârgâzstanului, după Dufremol kg și Duty free mall kg nicio altă companie nu a mai primit licență de comerț al mărfurilor în regim duty-free.

16 mai 2015. Soția lui Ilan Șor, interpreta rusă Jasmin, susține un concert în Bișkek, sub înaltul patronaj al președintelui Atambaev (Detalii, AICI). Liderul Kârgâzstanului a refuzat să le comunice jurnaliștilor de la kloop.kg sursa de finanțare a evenimentului.

Tranzacția
Jurnaliștii RISE Moldova au descoperit că, în decembrie 2016 și ianuarie 2017, ambele companii, Dufremol kg și Duty free mall kg, au trecut în proprietatea companiei moscovite Absolyut SRL și a cetățeanului ucrainean Victor Iakovlev.

Viorel Melnic: Noi am purtat negocieri timp de 8 luni cu reprezentanții aeroporturilor pentru deschiderea magazinelor. Negocierile acestea au fost foarte dificile […] Am deschis un magazin mare, de 600 de metri pătrați, pe aeroportul Manas. La acel moment, magazinul respectiv era unul dintre cele mai mari din Asia. Orice afacere, însă, trebuie dezvoltată, capitalizată și vândută, lucru pe care noi l-am și făcut. Aceasta este o schemă clasică, un mecanism de lucru cu companiile străine.

Despre motivele vânzării Dufremol kg, Ilona Șor, administratoarea Dufremol SRL din Moldova, a precizat pentru RISE Moldova că „decizia s-a bazat pe actuala politică comercială a Dufremol SRL, iar „scopul deschiderii companiei kârgâze a fost elaborarea mecanismelor de lucru pe piețele altor state și a unui start-up propriu”. Detalii, AICI

upol-tumanov

Kubanîcibek Tumanov și fiica Upol //Foto: facebook.com

În discuția cu reporterul RISE Moldova, Upol Kubanîcibekova ne-a declarat că ea și-a vândut cota din Duty free mall kg „la preț nominal”. Întrebată de ce a renunțat la afacere, Kubanîcibekova a explicat că „acest business nu era chiar atât de profitabil pe motiv că, după aderarea Kârgâzstanului la Uniunea Vamală, din care fac parte Rusia și Kazahstan, frontierele au dispărut”.

Într-un răspuns oficial, compania familiei Șor, Dufremol SRL, ne informează că „prețul tranzacției constituie secret comercial, iar condițiile afacerii nu prezintă interes public și nu pot fi divulgate„.

Și vechii, și actualii proprietari ai afacerii duty-free din Kârgâzstan, au refuzat să dezvăluie suma reală a tranzacției. Firma Dufremol SRL din Chișinău a menționat doar că „suma tranzacției reprezintă un secret comercial”.

RISE Moldova a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a Dufremol kg cu firma rusească Absolyut (98%) şi cetăţeanul ucrainean Victor Iakovlev (2%). Potrivit documentului, valoarea tranzacţiei a constituit circa 68.500 de euro.

Absolyut SRL din Moscova a fost fondată în 2016, cu jumătate de an înainte de a prelua afacerea duty-free de la Viorel Melnic și familia Șor. Fondator unic al companiei este cetățeanul rus Alexandr Baleakin, originar din Chișinău (Detalii, AICI și AICI). Absolyut SRL mai deține 50% din acțiunile unei alte companii rusești – Belaia Gora SRL (Muntele Alb – trad. din rus.). Cealaltă jumătate din companie este deținută de un alt moldovean cu pașaport rusesc: Alexandru Vâlcu (Detalii, AICI). Tatăl său, Nicolae Vâlcu, a fost, ca și Viorel Melnic, șef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Vladimir THORIC (RISE Moldova), Eldiyar ARYKBAEV (KLOOP, Kârgâzstan)

A contribuit: Azizbek DZHANALIEV (Media Biuro, Kârgâzstan), Maxim DJAMANOV (Radio Orhei)


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ