16/03/2015

Duminică, 15 martie 2015, ora 11:50. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion de model Embraer Legacy 650 al companiei Nobil Air. Cursa charter Bishkek-Chişinău îl avea la bord pe Almazbek Atambaev, preşedintele Kârgâzstanului. Acesta s-a întâlnit, în secret, la Chișinău cu deputatul și omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Deși s-a aflat la Chișinău timp de aproximativ 4 ore, liderul kîrgâz a refuzat întrevederea cu președintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

   Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti:
Nu s-a întâlnit cu domnul Timofti. Perioada de aflare în Republica Moldova a fost una scurtă, astfel încât nu a fost timpul necesar pentru o întâlnire între cei doi președinți. Dl. Atambaiev a avut o escală prin Moldova. Noi am dialogat cu colegii din Kârgâzstan dar, până la urmă, nu s-a ajuns la o întâlnire între cei doi președinți. În Chișinău s-a aflat între o oră și jumătate și două.

PutinLa ora 15.39 cu acelaşi avion al companiei Nobil Air, președintele kîrgâz a plecat la Sankt Petersburg , unde s-a întâlnit cu preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Despre această vizită secretă la Chișinău, autorităţile nu au anunțat oficial. Ieri-dimineaţă, la hotelul Nobil era mare agitație – specialiştii de la Bombteh verificau împrejurimile, dar şi interiorul, în căutarea unor posibile explozibile. Totodată, poliţia nu a permis, până la orele 12:30, parcarea automobilelor în zonă respectivă. În plus, restaurantul de la hotel era închis pentru vizitatori.

Sabina Veșnin, șefa Secției relații publice a Inspectoratului General al Poliției:
Referitor la Hotel Nobil a fost o verificare de rutină. Acestea se fac când vin delegații străine. Poate a fost o delegație mai puțin importantă și s-a cerut verificarea camerelor de hotel.

  Potrivit datelor de pe portalul specializat în monitorizarea traficului aerian flightradar24.com, avionul de model Embraer Legacy 650 a decolat duminică dimineaţă de pe aeroportul Manas din Kârgâzstan, dar nu a zburat direct spre Chişinău, ci a ajuns până în regiunea Reazan, Rusia. Abia după aceasta a luat direcţia spre Chisinau.

Ulterior, avionul a fost înregistrat pentru cursa Chișinău – Moscova, însă aeronova și-a schimbat direcția spre Sankt Petersburg.

La Sankt Petersburg, Almazbek s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru a discuta despre cooperarea economică ruso-kârgâză. Totodată, întrevederea de astăzi, a fost prima ieşire oficială în public a lui Putin, după 10 zile de absenţă, şi a fost folosită pentru a demonstra că preşedintele rus este sănătos.


Articolul a fost realizat cu suportul Foundation Open Society Institute în cadrul „Programului pentru Jurnalism Independent”.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ