10/04/2018

Vila de lux a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, rămâne ascunsă în spatele socrilor săi, deși recunoaște că locuiește în imobilul impunător. Locuința se află în orașul Codru din municipiul Chișinău și are o valoare de piață de aproximativ patru milioane de lei.

03

Vila ministrului de la Interne înscrisă pe socrii săi. Foto: RISE Moldova

Alexandru Jizdan, ministrul de Interne: Casa aceasta nu este una furată sau construită, așa cum vreți să interpretați dumneavoastră. Această casă este construită cu efort comun. Este un proiect comun al meu și al unor membri ai familiei mele. A fost construită mult timp, dar până la urmă s-a decis ca ea să fie introdusă în declarația pe venit pe mine, deoarece eu locuiesc în această casă.

Într-adevăr, în ultima declarație de venit ministrul Jizdan a indicat că, începând cu anul 2015, are în folosință o casă de circa 300 de metri pătrați. Asta deși Nelea Jizdan, soția acestuia, încă în 2012 plasa pe rețelele de socializare fotografii cu vila din orașul Codru.

De fapt, vila secretă a ministrului a apărut în declarațiile de avere abia după dezvăluirile RISE Moldova din ianuarie 2016. Detalii, AICI

Locuința ministrului este înconjurată de un gard înalt și păzită de o firmă de securitate. Angajații acesteia au venit la fața locului atunci când am realizat filmările.

Reporter: V-a chemat proprietarul acestei case? Sau cine? Ați venit la o solicitare?
Agent de pază: Se monitorizează video și respectiv noi reacționăm.

PROPRIETARI OFICIALI – SOCRII MICI
Conform documentelor cadastrale, locuința a fost dată în exploatare în 2011, pe când Jizdan era șef de direcție la Ministerul de Interne. Terenul a fost cumpărat mult mai devreme, în 2006, când Jizdan avea o funcție similară. Proprietari ai casei, dar și ai terenului, sunt socrii ministrului – Petru și Maria Croitoru. Însă aceștia sunt doar proprietari pe hârtie. Detalii, AICI

petru-croitoru-captura-3

Petru Croitoru, socrul lui Alexandru Jizdan. Foto: RISE Moldova

De fapt, cuplul Croitoru trăiește într-o locuință modestă din satul Geamăna, raionul Anenii Noi. Maria Croitor, soacra ministrului, are 62 de ani și lucrează infirmieră la Oficiul medicilor de familie din localitate. Petru Croitoru are 67 de ani și gospodărește prin jurul casei. Am vrut să stăm de vorbă cu el ca să-l întrebăm în ce măsură și-a ajutat ginerele l-a construcția vilei.

Reporter: Imobilul e scris pe dumneavoastră. Mie nu-mi trebuie nimic.
Petru Croitoru: Eu ți-am spus că nu vorbesc nimic, s-a mântuit.

Reporter: Acolo locuiește familia Jizdan.
Petru Croitoru: Eu nu știu, nu știu.

Reporter: Cum nu știți, e casa dumneavoastră?!
Petru Croitoru: Și dacă e a mea, ce? Trăiesc băieții acolo și la revedere.

Într-un spot lansat de Centrul Național Anticorupție în cadrul campaniei „Integritatea este Libertate” se remarcă: Corupția este atunci când casa este scrisă pe soacră, mașina pe cumnat, când ești nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit.

_z9a9288

Alexandru Jizdan. Foto: mai.gov.md

PROFIL DE MINISTRU
Alexandru Jizdan are o carieră de peste 20 de ani în structurile de forță. Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, acesta mai deține un apartament de peste 70 de metri pătrați, un teren de șase ari și două mașini – un Land Rover în valoare de 20 de mii de euro, cumpărat în 2015, și un Volkswagen de 10 mii de euro, procurat în 2013, care este condus de soție. Detalii, AICI

Oficial, în 2017 Alexandru Jizdan a obținut peste 180 de mii de lei din salariu, ceea ce ar însemna aproximativ 15 mii de lei pe lună. De asemenea, a primit 78 de mii de lei sub formă de pensie, ceea ce ar însemna încă șase mii și jumătate de lei lunar. Tot în 2017 soția ministrului a adus în familie, din activități în domeniul privat, peste 75 de mii de lei.

Dacă e să facem un calcul în baza veniturilor pe care le-a declarat, Jizdan ar fi trebuit să economisească un salariu de ministru timp de 22 ani ca să-și permită o asemenea vilă.

I-am expediat o solicitare în scris ministrului în care l-am întrebat cu cât exact a contribuit la costrucția casei și de unde a luat banii,  însă acesta a evitat să răspundă concret la întrebări. Doar a menționat că „proiectele demarate au fost realizate în corespundere cu venitul obținut în perioada de activitate în funcțiile deținute”. Detalii, AICI

Când a fost numit în funcția de ministru de Interne, Jizdan a semnat o declarație de integritate prin care susține că nu a fost implicat în obținerea unor avantaje patrimoniale nejustificate. Detalii, AICI

Liuba Șevciuc


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică (anul IV)”, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în parteneriat cu RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei sau a Asociației ADEPT. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.
logos

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol