10/09/2018

mihail-gutium

Mihail are 61 de ani și s-a aliniat în categoria oamenilor săraci. Dormea pe unde apuca, până într-o zi – când a ajuns patron de firmă-fantomă. Visul de a fi businessman nu a durat prea mult. Cei care l-au făcut proprietar au dispărut cu tot cu acte la fel cum au venit – ca un miraj. Când s-a trezit la realitate, în urma firmei n-au rămas decât dosare penale.

Pe urmele lui Mihail au călcat și alți moldoveni. Toți și-au vândut identitatea unui grup de interlopi care opera cu „bani murdari”. În urma acestei afaceri cu firme-fantomă, bugetul de stat a fost fentat cu 37 de milioane de lei. Capul grupului criminal este un prosper om de afaceri care deține companii specializate în vânzări de produse electronice.

MIHAIL GUTIUM, proprietar Gutmihimpex SRL: Au venit și au zis: Măi băieți, dacă vreți să faceți niște bani, haideți și o să puneți iscăliturile. De lucru nu era și mi-a propus. Ei, dacă îmi plătești, habar de grijă, eu o să pun iscăliturile care trebuie.

La începutul acestui an l-am găsit pe Mihail Gutium într-un sat rupt de civilizație, în care au rămas să-și ducă traiul cam 70 de suflete. Se numește Popeștii Noi și este situat în raionul Drochia. Mihail ne-a povestit că nu are o locuință, iar când vine în sat înnoptează pe la vecini. Casa părintească este prea veche ca să mai poată locui în ea. Bărbatul nu are un loc de muncă stabil, așa că în ultimii ani a stat mai mult prin Chișinău în căutarea unei bucăți de pâine. I-a fost greu. A ajuns și om al străzii. Într-o zi, la sfârșitul anului 2013, cineva i-a făcut o ofertă. I-a propus să fie patron de firmă.

MIHAIL GUTIUM, proprietar Gutmihimpex SRL: Eu am deschis-o, ei trebuiau să o vândă. Unde v-a găsit, unde erați? În căminul de pe Haltei. Acolo e un centru unde se duc oamenii care nu au adăpost, da? Da. Și el v-a găsit acolo? Da.

Centrul despre care vorbește Mihail este destinat persoanelor fără domiciliu stabil și se află pe strada Haltei din Chișinău. Instituția găzduiește doar pe timp de noapte oameni ai străzii sau persoane ajunse în dificultate. Psihologul Centrului spune că Mihail Gutium este profilul perfect pentru astfel de inginerii.

MARCELA DIȚA, psiholog la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil: E vorba de fonul ăsta psiho-emoțional care este unul dezechilibrat. Pierderea spațiului locativ, ruperea legăturilor cu rudele, sumedenia asta de probleme care vrei nu vrei le afectează câmpul psihologic. În disperarea asta în care se află ei, de foarte multe ori nu au planuri de viitor, nici nu doresc să le aibă, trăiesc cu ziua de azi și vor să-și satisfacă necesitățile zilei de astăzi, cu părere de rău mulți iau decizii greșite.

Mihail Gutium a înregistrat firma Gutmihimpex SRL în orașul Orhei (Detalii, AICI). Cine i-a făcut oferta de a fi patron? Bărbatul spune că nu știe. Își amintește doar că racolatorul se numește „Oleg”, un businessman de vreo 35 de ani.

MIHAIL GUTIUM, proprietar Gutmihimpex SRL: El spunea – 15 mii de euro. Din acestea 15 mii dacă îi dă…, vreo șapte mii îmi dă și mie. Cam așa noi am vorbit, numai să nu fie cu mitraliere, cu armament, dar restul… Cu orice, da? Da, computere, răsărită, grâu, pâine.

După ce l-a făcut patron, racolatorul „Oleg” a dispărut cu tot cu acte și banii promiși. Așa că din afacere – Mihail Gutium nu s-a ales cu nimic. În schimb firma alături de alte cinci companii – Katrom Grup SRL, Galaton Cris SRL, Marketing Monsters SRL, GL Production SRL, Vetorcom SRL, sunt parte a unui dosar penal pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Proprietarii firmelor sunt persoane interpuse, la fel ca Mihail Gutium, doar că originari din Tiraspol și Tighina.

grafica_marioneta_rise-md

Oamenii de paie au fost racolați de intermediarii care i-au remunerat cu aproximativ 150 de dolari. Aceștia au cedat actele de înregistrare a firmelor, facturile fiscale, ștampilele, semnăturile electronice, iar infractorii au utilizat conturile companiilor pentru a legaliza bani murdari, dar și pentru diverse inginerii financiare. De exemplu, afaceriștii au inclus în documentele contabile, fiscale şi financiare, date false despre veniturile şi cheltuielile societăților, precum şi operaţiuni ce nu au existat. Prin conturile celor șase firme au circulat astfel aproape 300 de milioane de lei. Într-un final, procurorii au constatat că, două dintre companii au prejudiciat statul cu 37 de milioane de lei prin neachitarea impozitelor și în special a TVA.

Printre intermediari – Lilia Agadjanean. Femeia a fost responsabilă de deschiderea a trei firme-fantomă. Am încercat să discutăm cu ea, însă nu a răspuns la mesajele noastre. În schimb, am reușit să vorbim cu soțul ei.

GHEORGHI AGADJANEAN, soțul Liliei Agadjanean: Ea a prestat servicii, după asta a fost ca martor. Eu nu știu toate detaliile. Eu nu pot acum în locul ei să vă spun, dar o să încerc să o calmez și să vorbesc. Ea categoric… E foarte speriată.

Cristian Galatonov este una dintre persoanele racolate cu ajutorul Liliei Agadjanean. Tânărul este din Tiraspol. Când a acceptat să deschidă firma avea doar 22 de ani. În fața magistraților, Cristian a declarat că pentru această afacere a fost remunerat cu 100 de dolari. Totodată, a precizat că ștampila și actele firmei au rămas la Lilia Agadjanean. Cristian a mai spus că, ulterior, a aflat că firma lui avea o datorie foarte mare.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, omul de afaceri Arcadie Topalo a fost organizatorul schemei infracționale. Acesta i-a avut complici pe Nicolai Ghenaliuc și Andrei Munteanu. Ghenaliuc era contabilul care se ocupa de perfectarea documentelor prin care retrăgea bani de pe contul firmelor fantomă, iar Munteanu – restituia banii legalizați beneficiarilor finali. Detalii, AICI

ANDREI MUNTEANU: Dosarul a fost închis, judecata s-a expus, ce pot să mai adaug? Eu nu am ce mai adauga. Dumneavoastră căutați…. Dumneavoastră ați recunoscut în instanță că sunteți vinovat. Bine, și gata, ce? Am fost vinovat, răspunderea am primit-o. La revedere!

arcadie-topalo-_-sursa-fb

(s) Arcadie Topalo. FOTO: via facebook.com

Arcadie Topalo deține companii care comercializează produse electronice și accesorii. Am încercat să luăm legătura cu el. O persoană apropiată de-a lui ne-a spus că omul de afaceri nu este în țară și ne-a solicitat să-i trimitem întrebările, iar el o să le direcționeze către Arcadie Topalo. Deocamdată nu am primit un răspuns.

În instanță, Topalo și cei doi executori ai lui și-au recunoscut vina, parțial. Aceștia s-au arătat disponibili să plătească prejudiciul adus statului. Așa au și făcut. Înainte ca instanța să ia o decizie, paguba de 37 de milioane de lei a fost plătită.

Capul grupării și cei doi executori au fost condamnați, anul trecut, la câte 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, iar pentru evaziune fiscală și pseudo-activitatea de întreprinzător au fost amnistiați.

Mai multe detalii urmăriți în versiunea video.

Liuba ȘEVCIUC, Iurie SANDUȚA, Ion PREAȘCA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ