5/04/2019

2 lei – atât i-a costat pe cei din Blocul ACUM un vot pentru candidații aleși pe listă de partid. Pe socialiști – 11 lei, iar pe democrați – 63 de lei. Cel mai mult pentru un vot a scos din buzunar Partidul Șor – 130 de lei.

Pentru candidații din circumscripțiile uninominale voturile au cântărit și mai puțin.

RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale candidaților care au câștigat cursa electorală din 24 februarie, atât pe liste de partid, cât și pe circumscripții uninominale, și vă arată cât i-a costat fotoliul de deputat, dar și cât valorează fiecare vot.


ilan-sor-partidul-sor

Ilan Șor la conferința organizației teritoriale de partid din mun. Bălți. Mai 2018 // Foto: www.partidulsor.md

ȘOR – 17 LEI PENTRU UN VOT
Partidul Șor a cheltuit peste 15 milioane de lei pentru promovarea celor 51 de candidați incluși în lista de partid, dintre care doar cinci au ajuns în Parlament. Dacă raportăm suma totală la fotoliile câștigate, atunci un loc în legislativ a costat formațiunea peste 3 milioane de lei. Astfel, Partidul Șor a plătit cel mai mare preț pentru un fotoliu de deputat.

Toți cinci aleși ai poporului sunt persoane din anturajul lui Ilan Șor, liderul partidului.

Petru Jardan este coleg cu Șor în conducerea clubului de fotbal Milsami-Orhei și director al Avia-Invest, firmă care a primit în concesiune Aeroportul Chișinău în urma unui concurs închis și la care a fost practic singurul participant.

Maria Albot, secretara partidului, este verișoara lui Ilan Șor, dar și directoarea comercială a DFM, una dintre afacerile familiei Șor. (Detalii, AICI și AICI) Tot de la DFM vine și Vadim Fotescu, care este juristul companiei. Iar Reghina Apostolova, figurantă în raportul Kroll, este viceprimara orașului Orhei, condus în ultimii ani de liderul formațiunii.

Ilan Șor l-a adus în Parlament și pe Denis Ulanov, unul dintre avocații care îi reprezintă interesele în dosarul privind furtul miliardului din cele trei bănci. Detalii. AICI

În 2017 Șor a fost condamnat în primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere. (Detalii, AICI) Însă din moment ce sentința nu este executorie, Șor se află în libertate și a putut să candideze nestingherit la fotoliul de deputat.

Pentru Partidul Șor și-au dat votul peste 100 de mii de alegători, sau 8,3% dintre persoanele a căror opțiune politică a fost validată. Astfel, un calcul simplu arată că un vot pentru lista de partid a costat, oficial, 130 de lei.

Din cele 51 de circumscripții uninominale, candidații Partidului Șor au câștigat doar în două. Este vorba de liderul partidului Ilan Șor, și colega sa de liceu, Marina Tauber, primar în satul Jora de Mijloc, raionul Orhei. Ambii figurează și în raportul Kroll 1 privind frauda bancară. Detalii, AICI

Partidul a cheltuit peste 300 de mii de lei din bugetul electoral pentru a-i promova imaginea lui Ilan Șor pe circumscripția Orhei, unde acesta a candidat. Marinei Tauber i-au revenit cu 100 de mii mai puțin pentru publicitate electorală în Ivancea, circumscripție care include și satul Jora de Mijloc. Șor a acumulat aproape 18 mii de voturi, iar Tauber – puțin peste 12 mii. Astfel, un vot a costat circa 17 lei.

vladimir-plahotniuc

Vladimir Plahotniuc în timpul unei întâlniri cu alegătorii din raionul Nisporeni. Februarie 2019 // Foto: www.pdm.md

PLAHOTNIUC – RĂSFĂȚATUL PARTIDULUI
Peste 21 de milioane de lei cheltuite pentru circumscripția națională i-au adus Partidului Democrat 13 fotolii de deputat. Respectiv, democrații au cheltuit peste 1,5 milioane de lei pentru fiecare loc obținut în noul legislativ.

Printre cei 13 norocoși îl regăsim pe speakerul vechiului Parlament, Andrian Candu, tot el finul liderului democraților, Vladimir Plahotniuc. De asemenea, și câțiva foști deputați și miniștri, printre care Monica Babuc, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Vladimir Andronachi sau Vasile Bîtca.

Pe listă de partid s-a ales cu un fotoliu de deputat și Otilia Drăguțanu, soția fostului guvernator al Băncii Naționale. În perioada în care Dorin Drăguțanu se afla la șefia băncii centrale, a și avut loc furtul miliardului din cele trei bănci.

Pentru democrați au votat peste 23% dintre alegători, sau aproape 335 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că un vot pentru lista de partid i-a costat pe democrați circa 63 de lei.

Să vedem acum cât a scos Partidul Democrat din buzunarul electoral pentru a le asigura candidaților săi victoria pe circumscripțiile uninominale.

Cap de listă este liderul democraților, Vladimir Plahotniuc. Deși acesta a donat partidului 348 de mii de lei, a primit în campanie de trei ori mai mult. Or, cheltuielile de promovare a lui Plahotniuc pe circumscripția Nisporeni, unde acesta a candidat, s-a ridicat oficial la peste 1 milion de lei. Rezultatul: un câștig detașat cu peste 72%, sau aproape 21 de mii de voturi. Astfel, un vot pentru Plahotniuc a costat 53 de lei.

Spre deosebire de Plahotniuc, bugetele alocate celorlalți candidați democrați sunt mult mai mici și nu depășesc suma de 200 de mii de lei. Printre ei președintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov, dar și prim-ministrul Pavel Filip. Un vot pentru Diacov a costat partidul 20 de lei, iar pentru Filip – 15 lei.

Cea mai mică sumă alocată candidaților săi pe circumscripțiile uninominale i-a revenit ministrului de Interne, Alexandru Jizdan. Mai exact, puțin peste 13 mii de lei. Respectiv, un vot pentru Jizdan a costat un singur leu.

vlad-batrincea-si-zinaida-greceanii

Vlad Batrîncea și Zinaida Greceanîi în cadrul unor acțiuni de amenajare a parcului din sect. Râșcani. Martie 2019 // Foto: www.socialistii.md

GRECEANÎI – DEPUTATĂ CU 1 LEU PER VOT
În comparație cu democrații, socialiștii au avut la dispoziție un buget de patru ori mai mic pentru a-și promova candidații pe circumscripția națională. Mai exact: 4,8 milioane de lei. Cu toate acestea, s-au ales cu cei mai mulți deputați aleși pe listă de partid – 18 la număr. Astfel, pentru un fotoliu de parlamentar socialiștii au cheltuit aproape 270 de mii de lei.

Cei 18 care au trecut la pachet în Parlament sunt, în marea lor parte, nume cunoscute, în special fiind vorba de foști deputați. Printre ei Corneliu Furculiță și Petru Burduja, proprietarul și, respectiv, directorul Exclusiv Media, firmă care deține două televiziuni afiliate socialiștilor.

Anterior RISE Moldova a scris că Exclusiv Media a fost folosită într-o tranzacție financiară cu o firmă din Bahamas. Mai exact, milioane de lei primiți din off-shore au ajuns la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut.

Pentru socialiști și-au dat votul peste 31% din alegători sau peste 440 de mii de persoane. Raportat la cheltuielile totale pe circumscripția națională, acest lucru înseamnă că un vot i-a costat pe socialiști 11 lei.

Socialiștii s-au descurcat bine și pe uninominale, unde candidații partidului au ieșit învingători în 17 circumscripții. Dintre ei se remarcă Alexandr Suhodolski, vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia. (Detalii, AICI) Lui partidul i-a oferit cei mai mulți bani – aproape 140 de mii de lei – pentru a-și promova imaginea la Comrat.

Pe Suhodolski un vot l-a costat șapte lei, de șapte ori mai mult decât un vot pentru șefa socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Aceasta a câștigat în circumscripția Briceni cu votul a peste 13 mii de persoane, după ce și-a făcut publicitate cu circa 15 mii de lei alocați de partid.

Cele mai puține resurse de partid, circa 1600 de lei, le-a primit milionarul în ruble Gheorghii Para, președintele organizației sindicale din orașul rusesc Sankt Petersburg, care a câștigat în circumscripția est din afara țării. (Detalii, AICI) Respectiv, un vot pentru Para i-a costat pe socialiști doar 46 de bani.

andrei-nastase-si-maia-sandu

Andrei Năstase și Maia Sandu, după semnarea acordului de constituire a Blocului electoral ACUM. Decembrie 2018 // Foto: www.acum.md

LIDERII ACUM – 3,5 LEI ȘI 86 DE BANI
Cele mai ieftine fotolii de deputat obținute pe listă de partid sunt ale Blocului electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

ACUM a cheltuit mai puțin de 1 milion de lei pentru promovarea candidaților săi și s-a ales cu 14 deputați în noul legislativ. În medie, pentru fiecare dintre ei s-au cheltuit circa 58 de mii de lei. Astfel, un loc în Parlament i-a costat pe cei de la ACUM de peste 50 de ori mai puțin decât în cazul Partidului Șor, de 28 de ori mai puțin decât pe democrați și de circa cinci ori mai puțin decât pe socialiști.

Toți cei 14 aleși pe lista de partid sunt persoane care nu au ocupat vreodată funcții importante în stat. Printre ei vicepreședinți și secretari generali ai Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr.

Pentru Blocul ACUM au votat aproape 27% din electorat, sau peste 380 de mii de persoane. Adică un vot a costat formațiunea doar 2 lei.

Și mai puțin a valorat un loc în Parlament pentru candidații blocului care au fost aleși pe circumscripții uninominale. Dintre toți candidații blocului, de bugete ceva mai mari au beneficiat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și lidera PAS, Maia Sandu.

Formațiunea a cheltuit aproape 49 de mii de lei pentru promovarea lui Năstase, care a obținut votul a puțin peste 14 mii de persoane. Respectiv, un vot pentru Năstase a costat formațiunea 3 lei și 50 de bani. Iar pentru promovarea Maiei Sandu blocul a cheltuit puțin peste 43 de mii de lei. Pentru ea au votat aproape 50 de mii de persoane, așadar, un vot pentru Sandu a costat formațiunea 86 de bani.

Ceilalți candidați au avut bugete și mai mici, între 16 și 30 de mii de lei. Iar pentru Dumitru Alaiba, care a fost votat de diaspora din Canada și SUA, formațiunea în general nu a cheltuit nici măcar un leu. Asta deoarece Alaiba și-a făcut campanie din banii proprii.

INDEPENDENȚII – BUGETE NETRASPARENTE
Doi din cei trei candidați independenți din noul Parlament au fost aleși în circumscripțiile deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Este vorba de Viorel Melnic și Alexandr Oleinic.

Viorel Melnic este fostul șef al Serviciului Vamal și viceministru al Economiei în perioada guvernării comuniste. După ce a ieșit din politică, s-a retras în afaceri, devenind tot mai apropiat de Ilan Șor. Și numele lui îl regăsim în raportul Kroll, unde figurează acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank, una din cele trei bănci implicate în furtul miliardului. Pentru Melnic au votat aproape 12 mii de persoane. Câți bani a cheltuit acesta pentru a-și promova imaginea, nu știm. Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale lipsesc rapoartele sale financiare.

Alexandr Oleinic a fost deputat timp de opt ani de guvernare comunistă, iar din 2009 până în 2011 a fost ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor. Oleinic a depus la CEC rapoarte financiare doar pentru primele trei din cele cinci săptămâni de campanie electorală. (Detalii, AICI) Suma declarată este de aproape 17 mii de lei, bani personali. Pentru Oleinic au votat peste 10 mii de persoane. Asta înseamnă că un vot l-a costat 1 leu și 60 de bani.

Tot pentru un candidat independent au optat și alegătorii de pe circumscripția Cahul. Aici a câștigat Ion Groza, președintele raionului, care a obținut încrederea a 7500 de alegători. (Detalii, AICI) Groza a raportat veniturile și cheltuielile pentru patru din cele cinci săptămâni de campanie. Suma cheltuită se ridică la peste 58 de mii de lei. (Detalii, AICI) Respectiv, un vot l-a costat 7 lei și 80 de bani.

Olga CEAGLEI, Liuba ȘEVCIUC


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Transparent Democracy Through Quality Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Citiți mai jos și alte articole la subiect:
Alegătorul A.L.
Alegătorii camuflați
Pușculițe de partid
Donatorii partidelor [I]: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”
Donatorii partidelor [II]: „Sunt permanent monitorizat”
Donatorii partidelor [III]: Interese pecuniare
[VIDEO] Numărătoarea


RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ