19/02/2018

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.

VICTIMELE
La începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinții Lenuței. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanțare colectivă guvern24.md și au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienți, au căutat și alte soluții. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri – a pus boxe în centre comerciale și a ajutat fetița să-și vândă o parte din desene. Ulterior au mers la Istanbul.

veronica-interviuVERONICA: Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este așa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operația dată. Am mai făcut după operație o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

VERONICA: Patru medici ne-au zis același lucru. În iulie 2016, o altă familie pățește la fel. Ana ne povestește că fetița ei, Geta, care are acum șase ani, la fel avea nevoie de o operație la inimă. Lipsa banilor i-au făcut și pe ei să apeleze după ajutor la Svetlana Sainsus, care, la acel moment, nu mai făcea acte de binefacere pe cont propriu, ci prin intermediul site-ului caritate.md.

Cazul Getei a fost plasat pe site-ul caritate.md, iar oamenii au donat peste 12.000 de euro. La mijlocul lunii iulie, Ana și fiica ei au plecat în Istanbul. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

ANA: I se învinețeau buzele, tremura. Am mers la spital la cardiolog și medicul mi-a spus să mergem la Chișinău să facem o ecografie. Pe data de 23.11.2016 noi am făcut un examen la cabinetul de ecografie. Ni s-a spus că are trei defecte, așa cum a fost. Peste ceva timp am mai făcut o ecografie. Fix așa mi s-a spus – că persistă aceeași problemă. Găurile persistă, nu este nicio schimbare.

INTERMEDIARII
Caritate.md găzduiește anunțuri cu diverse cazuri umanitare, iar administratorii platformei anunță că, într-un an și jumătate, a colectat circa 55 de milioane de lei din donații.

svetlana-sainsus-si-lenuta

Svetlana Sainsus

SVETLANA SAINSUS, cofondator caritate.md: În decurs de un an de zile pot să vă spun că avem o cifră – 100 de cazuri finalizate, adică am colectat suma și au fost rezolvate. Iar peste 200 [de cazuri] sunt active. Platforma nu are niciun procent, ba mai mult, pot să spun cu sinceritate că, de foarte multe ori, este în pierdere din cauza că banii se procesează în lei. Sunt doar comisioanele băncii, comisioanele PayPal și la toate terminalele pe care le avem.

Site-ul caritate.md este deținut de Fundația de Caritate „Sfântul Gheorghe”. Fondatorii instituției sunt Sergiu Diaconu, care are afaceri în domeniul publicității și divertisment, și Alexandru Rusnac, care deține afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale. Ultimul susține că, de fapt, el este principalul investitor al fundației.

ALEXANDRU RUSNAC, fondator al Fundației de Caritate „Sfântul Gheorghe”: Totul este susținut de mine. Proiectul caritate[.md] a fost făcut de genul dat – adică a fost să unesc forța mea, puterile mele tehnologice, pentru a-i da Svetei posibilitate de a colecta bani.

Directorul executiv al fundației este Dumitru Beschieru, un tânăr de 25 de ani care, anterior, a lucrat la Întreprinderea de stat „Registru”.

REPREZENTANȚII
De doi ani, Ali Sirikci și soția acestuia, Doina, susțin că sunt reprezentanții Medical Park în Moldova. Ali este cetățean turc cu afaceri în Moldova încă din 2008. Este fondatorul unei companii care se ocupă cu vânzarea textilelor. Doina Sirikci, soția lui, este moldoveancă. S-a născut în satul Sadova, raionul Călărași, și este fiica lui Vasile Aghenie, vicepreședintele organizației teritoriale a Partidului Democrat din Călărași.

grafica-doina-si-ali-sirikci

Am vrut să vorbim cu soții Sirikci despre acest caz. Însă poziția lor ne-a expus-o avocatul clinicii turce, Gheorghe Amihalachioaie. Acesta susține că nu există o problemă în acest sens și că pacienților le sunt eliberate actele la timp.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, pe acest caz, încă din decembrie 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari de către un grup criminal organizat din care fac parte cetățeni ai Republicii Moldova și ai Turciei. Aceștia identifică minori grav bolnavi din Moldova, apoi, prin intermediul acțiunilor de caritate lansate pe rețelele de socializare, colectează sume impunătoare de mijloace bănești. Ulterior, impun beneficiarii să accepte servicii medicale la o clinică din orașul Istanbul, Turcia. Într-un final, membrii grupării criminale simulează efectuarea unor pretinse intervenții chirurgicale care ar fi achitate din banii colectați de la donatori.

În pofida declarațiilor, proiectul de caritate care trimite copiii moldoveni sub bisturiul fără urme al medicilor turci e departe de a fi unul exclusiv cu scop filantropic. RISE Moldova a intrat în posesia unor înregistrări telefonice dintre Doina și Ali Sirikci și în care proiectul este conturat ca o afacere în care fiecare actor își apără interesele financiare: unul insistă pe comision, altul vrea mărire de salariu, altul cere pacienți care au bani, un altul insistă pe reclamă de pe urmă căreia tot bani să scoată.

Mai multe detalii despre înregistrările telefonice, dar și despre salariile oficiale și neoficiale ale celor de la caritate.md, urmăriți în versiunea video a materialului.


UPDATE: RISE Moldova condamnă atacul organizat al Caritate.md

RISE Moldova va depune o plângere la Procuratură Generală referitor la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții „Caritate.md” asupra jurnaliștilor RISE Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol