Prim-ministrul Pavel Filip s-a autosesizat pe marginea materialului video realizat de RISE Moldova „Educați prin violență”, publicată astăzi, 1 iunie.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Premierul a solicitat Ministerului Educației să organizeze o evaluare la scară națională a tratamentului copiilor în instituțiile de educație timpurie.
Comunicatul de presă emis de Guvern | 1 Iunie 2017
Prim-ministrul Pavel Filip a cerut autorităţilor competente inițierea urgentă a unei evaluări complexe a cazului de violență asupra unui copil în cadrul unei grădiniţe din Capitală, elucidat de un portal de investigaţii.
Astfel, grupul intersectorial instituit pentru cercetarea acestui caz urmează să întreprindă măsurile care se impun pentru protecția drepturilor copilului. În acelaşi timp, vor fi evaluate acțiunile managerului instituției de educație timpurie, ale educatorului și ale asistentului educatorului implicați, în conformitate cu prevederile codului etic și ale cadrului normativ aferent.
De asemenea, Premierul a solicitat Ministerului Educației să organizeze o evaluare la scară națională a tratamentului copiilor în instituțiile de educație timpurie în vederea prevenirii și identificării situațiilor efective/ potențiale de risc de abuz, neglijență sau violență.
În urma evaluării, autorităţile competente, în comun cu reprezentanții asociațiilor de părinți, ai mediului academic şi ai societății civile vor elabora măsuri pentru neadmiterea unor cazuri similare şi le vor prezenta în termen de o lună spre aprobare Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Urmăriți materialul video AICI
UPDATE. 8 Iunie 2017. Guvernul anunță că „Ancheta solicitată de Premier în cazul copilului abuzat a fost finalizată”, pornită în urma publicării materialului RISE – „Educați prin violență”.
Comunicatul de presă emis de Guvern | 8 Iunie 2017
Astăzi au fost încheiate concluziile evaluării cazului de violenţă asupra copilului de la o grădiniţă din Chişinău, semnalat recent de mass-media.
Cazul a ajuns în atenţia Premierului pe 1 iunie, care a solicitat, de urgență, constituirea unui grup de lucru intersectorial pentru cercetarea în amănunt a acestuia. Membrii grupului au comunicat cu directoarea grădiniței, cu educatorii, precum şi cu părinţii.
De asemenea, mai mulţi copii din grupa educatoarei vizate au fost evaluați de psihologi experimentați. Astfel, cazuri de abuz verbal în raport cu copiii din grupa respectivă au fost confirmate, atât de educatoare, cât şi de copii.
Urmare a anchetei, Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport a Consiliului municipal Chişinău urmează să întreprindă măsurile de rigoare cu privire la sancţionarea disciplinară a directoarei pentru tolerarea comportamentului abuziv al cadrelor în raport cu copii și inacțiune după sesizarea efectuată de părinți.
De asemenea, s-a constatat că educatoarea şi ajutorul de educatoare au depus cerere de demisie încă pe 31 mai curent.
Totodată, la indicaţia Premierului, a demarat procesul de elaborare a procedurii de organizare a evaluării la scară naţională a tratamentului copiilor în instituţiile de educaţie timpurie. În acest proces sunt antrenate Comisiile multidisciplinare de la nivelul autorităţilor locale. Totalurile evaluării naţionale și măsurile ce se impun a fi realizate vor fi prezentate spre examinare și aprobare Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului până la 5 iulie 2017.