Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a autosesizat pe marginea investigației RISE Moldova „Cimitirul din listele electorale”, inițiind o procedură de control intern „pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare să identifice cauzele”.
CEC: Astfel, s-a constatat că verificările făcute de un grup de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA (Registrul de Stat al Alegătorilor-n.r.). Aplicația on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi.
Asta spune CEC-ul în comunicatul de astăzi. Însă, tot CEC-ul menționează pe pagina oficială: RSA este constituit în baza Registrului de Sat al Populației, fiind actualizat continuu cu datele furnizate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Justiției și administrația publică locală.
RISE ține să precizeze și următorul detaliu important. CEC a anunţat, pe 22 august 2016, lista actualizată a alegătorilor. Noi, însă, am verificat persoanele decedate în perioada 1-6 septembrie 2016, iar pe 8 septembrie am observat că Registru face „curăţenie” printre morți și vii.
REGRETUL CEC-ului
CEC: La moment, putem declara, cu toată certitudinea, că, spre regretul nostru, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA.
În acest context, republicăm precizarea inserată la finalul articolului „Cimitirul din listele electorale”: Menționăm că, înainte de publicarea articolului am verificat din nou persoanele decedate cu drept de vot, iar pe parcursul zilei de ieri, 8 septembrie, o parte din ele au fost excluse din RSA, după ce reporterii RISE, timp de câteva zile, au făcut sute de accesări în registrul on-line al alegătorilor de pe aceeași adresă IP.
De asemenea, RISE Moldova deține toate capturile foto (Screenshot-urile) cu informațiile despre persoanele decedate incluse în RSA, făcute în timpul documentării pe pagina oficială a CEC-ului, iar unele au fost deja publicate.
CEC: Totodată, CEC continuă să examineze acest caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. “CRIS Registru”.
CEC își reiterează apelul către toate instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației: administrația publică locală, organele de stare civilă și ÎS „CRIS „Registru” să-și fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetățenii Republicii Moldova.
Fiind preocupată de întocmirea unor liste electorale corecte și veridice, CEC examinează și solicitările cetățenilor privind anumite deficiențe întîlnite în procesul de înregistrare a alegătorilor. Totodată, apreciem efortul jurnaliștilor care au efectuat această analiză care, cu siguranță, va facilita activitatea CEC la capitolul liste electorale.
CEC rămîne a fi și în continuare o instituție transparentă, bine pregătită să soluționeze operativ și profesionist orice problemă apărută în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.
Citiți ancheta „Cimitirul din listele electorale”, AICI