Iuliana Dzero este fosta inspectoare de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care a dat avizul fals ce a permis la eliberarea pașaportului pe numele killerului moldovean Vitalie Proca. Cu acest document de identitate, Proca a părăsit Republica Moldova, de mai multe ori, inclusiv ca să mitralieze un tânăr la București şi să-i administreze câteva gloanțe bancherului Gherman Gorbunţov, aflat la Londra.
La acel moment, asasinul nu avea dreptul la perfectarea pașaportului. Era condamnat și își executa pedeapsa cu termen de probă.
Procurorii au învinuit-o pe fosta inspectoare de depășirea atribuțiilor de serviciu și neglijență în serviciu. După aproape patru ani de proces, în prima instanță, judecătorii au găsit-o vinovată de săvârșirea mai multor infracțiuni, însă Dzero a scăpat de pedeapsă „în legătură cu survenirea termenului de prescripție”.
Iuliana Dzero are 34 de ani. Din 2004 până în 2013 a deținut funcția de inspectoare a Direcţiei Informaţii şi Evidenţă Operativă din cadrul MAI, fiind responsabilă de verificarea anchetelor parvenite de la ,,CRIS Registru” (reorganizată în Agenția Servicii Publice – n.r.) şi a „cererilor-chestionar” pentru eliberarea pașapoartelor.
În 2013, Dzero a fost eliberată din funcție și anchetată de procurorii Anticorupție în stare de libertate.
„Funcționara este învinuită că, pe 9 noiembrie 2010, ar fi facilitat primirea pașaportului de cetățean al Republicii Moldova de către Vitalie Proca, care, la acel moment, nu avea dreptul la perfectarea actelor de identitate, deoarece era condamnat și își executa pedeapsa cu termen de probă. Învinuita a tăinuit însă această informație și a prezentat Ministerul Dezvoltării Informaționale un aviz cu date eronate, precum că Vitalie Proca nu are antecedente penale și nu se află sub pedeapsă penală. În aceste condiții, în aceiași zi, numitul a primit în mod ilegal pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, reușind să traverseze în repetate rânduri hotarele țării și să comită infracțiuni grave pe teritoriul altor state”, – se menționează în comunicatul Procuraturii Generale din 5 septembrie 2013.
În același an, dosarul penal pe numele fostei inspectoare a ajuns pe masa judecătorilor.
Iuliana Dzero le-a explicat magistraților că, în noiembrie 2010, i-a venit spre examinare „ancheta” lui Vitalie Proca pe care a verificat-o în baza de date computerizată și a depistat câteva dosare penale. Ulterior, a ridicat și cartelele din fișierul manual. „În partea ce ține de cetățeanul Proca a declarat că, avea un șir de dosare, din câte ţine minte şi formularele erau îndeplinite, de ex.: a avut pedeapsă condiționată, apoi 3 ani de închisoare, apoi vreo 28 şi apoi s-a scăzut, modificându-se una din aceste cartele, a eliberat informația conform cartelei respective și nu a mai verificat şi pe cele anterioare”, se arată în sentința fostei inspectoare din 14 august 2017. Detalii, AICI
Ludmila Goncearenco este angajata „CRIS Registru” care s-a ocupat de perfectarea pașaportului pe numele lui Proca. În calitate de martoră în dosarul penal pe numele Iulianei Dzero, Goncearenco a declarat că, Proca a obținut pașaportul după ce a depus cererea, iniţial, la un alt oficiu de eliberare a documentelor şi, ulterior, în mod repetat la oficiul unde lucra ea.
Anul trecut, Vitalie Proca a fost condamnat în România la 21 de ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a mitraliat un tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti. Proca a fost și „ținta” unei anchete în Marea Britanie pentru că a descărcat un pistol în bancherul Gherman Gorbunţov, aflat în conflicte de afaceri cu politicianul Renato Usatîi.
Recent, într-un interviu pentru Jurnal TV, killerul Vitalie Proca a confirmat că și-a luat pașaportul după ce a depus cererea a doua oară la un alt oficiu CRIS Registru:„[…] M-am dus, m-am fotografiat. Am depus o dată, mi s-a respins. Și mi s-a spus… vino să depui a doua zi la sediul central. M-am dus la sediul pașapoartelor, am depus dimineața și după-amiază l-am și luat”. Proca a mai susținut că ar fi fost ajutat de „un om de încredere care cu asta se ocupă” fără a-i divulga numele.
Fosta inspectoare Iuliana Dzero le-a spus reporterilor RISE Moldova că nu-l cunoștea pe Vitalie Proca și că ea este doar „țapul ispășitor”.
Iuliana Dzero: „Cineva trebuia să pună acolo o ștampilă, o iscălitură. Corect? Respectiv, din zece oameni s-a nimerit să fiu eu. […] Am spus în prima instanță și acum am spus, eu nu-l cunosc pe domnul Proca. […] Domnul Proca a avut legături, cum acuma el peste tot spune, cu cineva anume, cu care el acuma, el numește nume, nume, nume. Faceți o legătură cine acum e la putere, cine atunci era la conducerea „CRIS Registru” și de unde s-a eliberat pașaportul. Eu, un simplu inspector nu am avut legături cu miniștri și vice-miniștri…”.
Pe 14 august curent, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a recunoscut-o vinovată pe fosta inspectoare Iuliana Dzero, pe mai multe capete de acuzare, de neglijență în serviciu și depăşirea atribuţiilor de serviciu, însă a admis cererea de încetare a procesului penal din motiv că a expirat termenul de prescripție de tragere la răspundere penală.
Cu toate acestea, Iuliana Dzero a depus Apel solicitând achitarea pentru toate acuzațiile aduse.
Miercuri, 22 noiembrie, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău (CAC) au admis parțial cererea fostei inspectoare de „curățare a cazierului”. Mai exact, în partea ce se referă la „neglijență în serviciu” – încălcarea a fost încadrată la răspundere contravențională și nu penală – așa cum au decis, anterior, judecătorii, iar procesul contravențional încetează și el „din motivul expirării termenului de prescripție de răspundere contravențională”. În rest, sentința primei instanțe se menține fără modificări, iar decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Iurie SANDUȚA, Liuba ȘEVCIUC
Citiți la acest subiect și:
Călătoriile internaționale ale unui killer moldovean
Asasin în Lege
Fabricat în Parlament