Rise Moldova

4/10/2016

Ziaristul-politician Dumitru Ciubașenco s-a asociat în politică cu fostul premier Vlad Filat – la alegerile parlamentare din 2009, cu fostul șef SIS, Valeriu Pasat – în alegerile din 2010 și cu politicianul pro-rus Renato Usatîi – în alegerile prezidențiale 2016. În afaceri, Ciubașenco s-a asociat și cu socialiștii. Mai exact, împreună cu Petru Burduja, consilier municipal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, dețin ziarul de limba rusă „Panorama”.

ciubasenco

Ciubașenco activează în presă de 30 de ani, perioadă în care a condus mai multe instituții de presă. În 2009, a fondat Ziarul Panorama pe care îl administrează până în prezent.

Potrivit istoricului companiei Ziarul ПАНОРАМА ДЧ SRL, proprietara ziarului cu același nume, din 2012 acționariatul firmei a suferit mai multe modificări, însă, de fiecare dată, Ciubașenco și-a păstrat jumătate din afacere.

Anul trecut, partener de afaceri cu Ciubașenco a devenit socialistul Petru Burduja, asta după ce a cumpărat 50% din capitalul social al firmei de la Janna Nesterova. Burduja este o persoană apropiată de liderul Socialiștilor, Igor Dodon. Detalii, AICI

Evenimentele politice
29 iulie 2009. Alegeri Parlamentare anticipate. Dumitru Ciubașenco candidează la fotoliu de deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu numărul 25 pe lista lui Vad Filat. Atunci, PLDM a obținut 18 mandate, motiv pentru care Ciubașenco nu a intrat în Parlament.

În biografia publicată pe pagina oficială, Ciubașenco explică: „[…] Nu am intenționat cu tot dinadinsul să devin deputat, eram al 25-lea pe listele electorale, astfel că de la bun început am fost scutit de necesitatea să acced în Parlament. Motivele mele au fost cu totul altele și cei care țin minte atmosfera din prima jumătate a anului 2009, mă vor înțelege. Către acel moment Vladimir Voronin devine treptat o figură odioasă și împotriva lui încep să se alieze diferite forțe. Cu toții doream schimbări, iar aceasta însemna înlăturarea de la putere a lui Voronin, precum astăzi schimbările presupun eliminarea de la cârma statului a lui Vladimir Plahotniuc”.

28 noiembrie 2010. Alegeri Parlamentare anticipate. Ciubașenco participă din nou în cursa pentru fotoliu de deputat. De această dată, o face din partea Partidului Umanist (PU), condus de ex-ministru al Apărării, Valeriu Pasat.

PU a acumulat la alegeri sub un procent din voturi, astfel nu a obținut niciun mandat.

30 Octombrie 2016. Alegeri Prezidențiale. Dumitru Ciubașenco este numit candidatul la funcția de președinte din partea Partidului Nostru, condus de politicianul pro-rus și omul de afaceri, Renato Usatîi.

Usatîi, candidatul din umbră
Renato Usatîi, 38 de ani, oficial nu are dreptul să candideze la prezidențiale pentru că nu are vârsta de 40 de ani, așa cum prevede legea. În același timp, pe 29 septembrie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe Ciubașenco drept candidat la prezidențiale. Totodată, CEC-ul a aprobat și simbolul electoral care va fi afișat în buletinul de vot, în dreptul lui Dumitru Ciubașenco. „Un pătrat de culoare albă în interiorul căruia sunt imprimate, în două rânduri, cuvintele în limba română RENATO USATÎI”, se arată în hotărârea CEC.

Cine este Usatîi
Anterior, RISE a investigat legăturile subterane ale lui Renato Usatîi cu ofițeri de informații, șefi din poliție, procurori, politicieni și crima organizată, expuse în documentarul „Asasin în Lege”.

Potrivit Declarației de avere pe ultimii doi ani, Dumitru Ciubașenco a indicat că deține o vilă în Stăuceni (Chișinău), un apartament în centrul capitalei, un garaj, două terenuri extravilan și un automobil. Detalii, AICI

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol